Enel X lansează trei proiecte inovatoare pentru producerea de baterii. Domeniul auto este printre cele vizate

Enel X lansează trei proiecte inovatoare pentru producerea de baterii. Domeniul auto este printre cele vizate
Publicat: 27/01/2021, 12:17

Enel X, divizia dedicată serviciilor energetice inovatoare, a primit acceptul Comisiei Europene să dezvolte trei proiecte prezentate în cadrul celui de-al doilea program european IPCEI (Proiect Important de Interes European Comun). Principalele aplicații sunt în domeniile auto și industrial.

Proiectele acoperă aplicații în domeniul mobilității electrice, al sistemelor de stocare de mari dimensiuni și al gestionării durabile a bateriilor cu litiu, la sfârșitul duratei de viață a acestora.

„Suntem una dintre primele companii care se concentrează pe potențialul enorm pe care îl reprezintă dezvoltarea utilizării sistemelor de stocare, combinând tehnologia, sustenabilitatea privind mediul și eficiența”, a declarat Francesco Venturini, CEO al Enel X, într-un comunicat de presă transmis de companie.

Principalele inovații propuse de Enel X

Primul proiect este axat în principal pe mobilitatea electrică și implică finanțare pentru cercetarea industrială și dezvoltarea experimentală a infrastructurii de încărcare de mare putere integrată cu sistemele de stocare a energiei.

Se dorește dezvoltarea de soluții ultrarapide cu acces la încărcătoare mai puternice, pentru a scurta timpii de realimentare. Infrastructura inovatoare, modulară și eficientă este proiectată să utilizeze curent continuu și va oferi modalități de a furniza servicii de rețea prin integrarea cu bateria.

Ca aplicabilitate directă, noua soluție va sprijini industria vehiculelor electrice, minimizând timpul de instalare a infrastructurii de încărcare.

Enel X a prezentat, de asemenea, un proiect legat de dezvoltarea de software de optimizare pentru sisteme de stocare de dimensiuni industriale, care va dezvolta și modele de învățare automată pentru utilizarea bateriilor refolosite.

Software-ul va face posibilă optimizarea dimensionării centralelor și a funcționării bateriilor respective, maximizând utilizarea energiei din surse regenerabile și aplicarea principiilor economiei circulare.

În plus, compania își propune să dezvolte și testeze soluții industriale legate de dezasamblarea și reciclarea bateriilor, atunci când vehiculele electrice și marile sisteme de stocare pentru utilizare staționară ajung la sfârșitul vieții utile.

Rețeaua Enel X din România

Enel X este divizia globală de afaceri a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoarele în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, case, industrii și mobilitate electrică.

Compania este lider global în domeniul serviciilor energetice avansate, gestionând soluții de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate de peste 6 GW la nivel global, o capacitate de stocare de circa 116 MW iar, în sectorul mobilității electrice, este jucător de top, cu circa 170.000 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.

Enel X România, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a dezvoltat în toată țara o rețea de 53 de stații de încărcare a vehiculelor electrice, respectiv 106 de puncte de încărcare. Compania este prezentă pe piața noastră din 2019, an în care a avut un singur angajat, o cifră de afaceri neraportată și pierderi de 1,4 milioane lei.

Firma a anunțat că va instala în următorii ani a circa 2.500 de puncte de încărcare în toate regiunile țării, implicând o investiție totală între 15 până la 20 de milioane de euro.

Enel este mai cunoscut în România prin cele două companii ale sale – Enel Energie și Enel Energie Muntenia –, cu care păstrează poziția de lider pe piața furnizorilor de energie, cu o cotă ce se apropie de 20%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers