Enel X lansează trei proiecte inovatoare pentru producerea de baterii. Domeniul auto este printre cele vizate

Redactor:
Cezar Amariei
Enel X lansează trei proiecte inovatoare pentru producerea de baterii. Domeniul auto este printre cele vizate

Enel X, divizia dedicată serviciilor energetice inovatoare, a primit acceptul Comisiei Europene să dezvolte trei proiecte prezentate în cadrul celui de-al doilea program european IPCEI (Proiect Important de Interes European Comun). Principalele aplicații sunt în domeniile auto și industrial.

Proiectele acoperă aplicații în domeniul mobilității electrice, al sistemelor de stocare de mari dimensiuni și al gestionării durabile a bateriilor cu litiu, la sfârșitul duratei de viață a acestora.

„Suntem una dintre primele companii care se concentrează pe potențialul enorm pe care îl reprezintă dezvoltarea utilizării sistemelor de stocare, combinând tehnologia, sustenabilitatea privind mediul și eficiența”, a declarat Francesco Venturini, CEO al Enel X, într-un comunicat de presă transmis de companie.

Principalele inovații propuse de Enel X

Primul proiect este axat în principal pe mobilitatea electrică și implică finanțare pentru cercetarea industrială și dezvoltarea experimentală a infrastructurii de încărcare de mare putere integrată cu sistemele de stocare a energiei.

Se dorește dezvoltarea de soluții ultrarapide cu acces la încărcătoare mai puternice, pentru a scurta timpii de realimentare. Infrastructura inovatoare, modulară și eficientă este proiectată să utilizeze curent continuu și va oferi modalități de a furniza servicii de rețea prin integrarea cu bateria.

Ca aplicabilitate directă, noua soluție va sprijini industria vehiculelor electrice, minimizând timpul de instalare a infrastructurii de încărcare.

Enel X a prezentat, de asemenea, un proiect legat de dezvoltarea de software de optimizare pentru sisteme de stocare de dimensiuni industriale, care va dezvolta și modele de învățare automată pentru utilizarea bateriilor refolosite.

Software-ul va face posibilă optimizarea dimensionării centralelor și a funcționării bateriilor respective, maximizând utilizarea energiei din surse regenerabile și aplicarea principiilor economiei circulare.

În plus, compania își propune să dezvolte și testeze soluții industriale legate de dezasamblarea și reciclarea bateriilor, atunci când vehiculele electrice și marile sisteme de stocare pentru utilizare staționară ajung la sfârșitul vieții utile.

Rețeaua Enel X din România

Enel X este divizia globală de afaceri a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoarele în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, case, industrii și mobilitate electrică.

Compania este lider global în domeniul serviciilor energetice avansate, gestionând soluții de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate de peste 6 GW la nivel global, o capacitate de stocare de circa 116 MW iar, în sectorul mobilității electrice, este jucător de top, cu circa 170.000 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.

Enel X România, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a dezvoltat în toată țara o rețea de 53 de stații de încărcare a vehiculelor electrice, respectiv 106 de puncte de încărcare. Compania este prezentă pe piața noastră din 2019, an în care a avut un singur angajat, o cifră de afaceri neraportată și pierderi de 1,4 milioane lei.

Firma a anunțat că va instala în următorii ani a circa 2.500 de puncte de încărcare în toate regiunile țării, implicând o investiție totală între 15 până la 20 de milioane de euro.

Enel este mai cunoscut în România prin cele două companii ale sale – Enel Energie și Enel Energie Muntenia –, cu care păstrează poziția de lider pe piața furnizorilor de energie, cu o cotă ce se apropie de 20%.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Bianca Drăgușanu, goală în cadă! Imagini interzise cu fosta soție a lui Alex Bodi...
SE ÎNCHID DIN NOU școlile pe 8 martie? Anunțul făcut de ministrului Educației pentru toți...
Ce crede Angela Merkel despre Simona Halep! Dezvăluiri fabuloase: cum o alintă pe româncă
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Partidul AUR aduce acuzații grave Guvernului! George Simion: 'Românii trebuie să fie informați'
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toți turiștii care sosesc în țară
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Doamne, cât de mult a slăbit! Fostul soț sigur regretă acum divorțul! Îi reproșase că...
Cum se întreţineau RELAŢII sexuale în urmă cu 4.000 de ani. Poziţiile care făceau ravagii
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
eMAG le dă la preț de zile mari: 7 telefoane ieftine pe care să le...
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
DOLIU în presă: Virusul ucigaş a răpus-o. Din păcate, medicii nu au mai avut ce...
Exercițiile fizice nu ajută la slăbire, spune un expert. Care e singura cale pentru a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea unei afaceri începute în anii 2000 de un tânăr care tocmai terminase facultatea. Câţi...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide