Eurobank, proprietarul Bancpost, va fi naționalizată. Ce se întâmplă cu alte trei mari bănci elene

Eurobank, proprietarul Bancpost, va fi naționalizată. Ce se întâmplă cu alte trei mari bănci elene
Publicat: 01/05/2013, 16:42
Actualizat: 06/02/2016, 10:33

Eurobank, a patra mare bancă din Grecia și proprietarul Bancpost, va intra sub controlul statului elen, în timp ce National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank și Alpha Bank au planuri să atragă suficient capital de la investitori pentru a rămâne sub management privat.

NBG deține Banca Românească, în timp ce Alpha Bank și Piraeus Bank sunt prezente în România sub brand propriu.

Cele mai mari patru bănci elene, cu importanță sistemică, au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară. Astfel, Eurobank necesită fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.

Fondul pentru stabilitate este angajat să acopere integral necesarul de recapitalizare al instituțiilor elene de credit, folosind resurse financiare asigurate de statele zonei euro. Băncile au avut termen până la sfârșitul lunii aprilie să prezinte planuri clare de a obține din surse private cel puțin 10% din necesarul de capital, în caz contrar urmând să treacă sub administrarea statului. Instituțiile de credit elene trebuie să-și refacă rezervele de capital, după ce au înregistrat pierderi uriașe din participarea la un program de șetergere a datoriei statului elen.

Procesul de recapitalizare trebuie finalizat până în luna iulie.

Acționarii Eurobank, între care NBG cu 84,3%, au acceptat, marți, diluarea propriilor dețineri printr-o emisiune de titluri subscrisă de fondul de stabilitate. Actualii acționari vor deține împreună mai puțin de 5% din Eurobank, restul urmând să treacă sub controlul statului, scrie agenția Reuters, preluată de CNBC.

Rivalii Piraeus Bank și Alpha Bank vor reuși probabil să atragă o participare de cel puțin 10% de la investitori, notează Reuters, situație care le-ar permite să mențină managementul sub control privat.

NBG a anunțat că poate respecta pragul de 10% și vrea să atragă din partea investitorilor o subscriere echivalentă cu 12% din acțiunile emise în recapializare.
Chiar și în cazul NBG, Piraeus Bank și Alpha Bank, bănci a căror conducere va rămâne sub controlul acționarilor privați, fondul de stabilitate va prelua pachete foarte mari de acțiuni.

Conducerea Eurobank a afirmat că speră ca banca să revină sub control privat într-o fază ulterioară, în timp ce programul de sprijin financiar al creditorilor externi prevede ca fondul de stabilitate să vândă participațiile deținute la bănci în trei ani.

„Revenirea în sectorul privat este principalul scop al băncii, să revenim acolo unde ne este locul cât mai repede posibil”, a declarat acționarilor președintele Eurobank, Efthymios Christodoulou.

Potrivit conducerii Eurobank, banca a fost nevoită să renunțe la eforturile de a atrage capital privat, după ce fuziunea cu NBG, aflată într-o fază avansată, a fost suspendată la cererea creditorilor externi ai Greciei.
Incertitudinile create de suspendarea planului de fuziune au afectat încrederea investitorilor, consideră directorii Eurobank.

„După finalizarea schimbului de acțiuni (în cadrul fuziunii cu NBG, n.r.), Eurobank este lipsită de baza tradițională de acționari, acum înlocuită de participația de 85% a NBG. Aceștia sunt acum acționari ai NBG. De la data transmiterii ofertei NBG către acționarii Eurobank, banca nu a mai putut iniția nicio acțiune strategică, ratând astfel oportunități semnificative pentru îmbunătățirea situației acționariatului și pentru obținerea de sinergii care ar fi crescut atractivitatea pentru investitorii privați”, a declarat directorul general al Eurobank, Nicholas Nanopoulos, potivit unui comunicat transmis bursei de la Atena.

Eurobank și NBG așteaptă încă o decizie finală din partea fondului de stabilitate referitor la fuziune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×