Excedent bugetar de 0,8 miliarde de lei după două luni. Încasările din TVA cresc cu 4%

Excedent bugetar de 0,8 miliarde de lei după două luni. Încasările din TVA cresc cu 4%
Publicat: 25/03/2016, 18:25

Cea mai importantă taxa-TVA are un plus de 4% față de perioada similară a anului trecut, încasările ajungând la 10,4 miliarde de lei, în condițiile în care au fost operate două scăderi de TVA la alimente și bunuri, în general.

Cheltuielile cu personalul plătit din bugetul consolidate-bugetul de stat, bugetele locale, bugetele de asigurări sociale au crescut cu 21% datorită majorărilor salariale acordate.

Cheltuielile pentru investiții au fost de 2,7 miliarde lei, în creștere față de 2 miliarde lei, în perioada similară a anului trecut.

Mai jos aveți comunicatul integral al Ministerului de Finanțe:

Execuția bugetului general consolidat pe primele doua luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un excedent de 0,8 miliarde de lei, respectiv 0,10% din PIB, față de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2015.
1. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 35,4 miliarde de lei, reprezentând 4,7% din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.
S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+39,3%), taxa pe utilizarea bunurilor (20,3%), accize (5,9%), contribuții de asigurări sociale (+9,5%) și TVA (+4%).
Încasările din taxa pe valoarea adăugată reprezintă 10,4 miliarde de lei, cu 4% mai mari decât încasările aferente aceleiași perioade anului 2015, în condițiile în care începând cu luna februarie 2016 se reflectă pe lângă măsura de reducere a cotei de TVA la 9% pentru alimente și servicii de restaurant (O.U.G. nr. 6/2015) aplicabile începând cu 1 iunie 2015 și măsura de reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%.

Încasările din contribuții de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care încasările la acest buget sunt influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, datorită creșterii cotei de contribuții de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016.

Menționăm, de asemenea și aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuțiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.
La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,2%, impozite și taxe pe proprietate cu 2,1%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 4%.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 34,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 9,9% față de aceeași perioadă din anul precedent și cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 21,8% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, 15% pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială, precum și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015.

Cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioada a anului precedent cu 6,9% datorită, în principal, majorării cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și a dublării alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, față de 2,0 miliarde lei la aceeași perioadă a anului precedent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului