EXCLUSIV VIDEO | România vs. OMV Petrom. Statul român, privat de “solidaritatea”principalului jucător din piața de energie și gaze. Analist: „Afectăm mediul economic și ideea de a face investiții”

Publicat: 02/02/2023, 19:11
Actualizat: 06/02/2023, 17:43

Un ochi râde și altul plânge în speța România vs. OMV Petrom. Vestea bună este că statul român a încasat în 2022 de la OMV Petrom 20 de miliarde de lei, o sumă fără precedent în istoria economică a României. Pe de altă parte, situația care a stârnit discuții aprinse și controverse în mediul economic și politic din România este „portița” găsită de compania austriacă de a nu plăti taxa de solidaritate de 1 miliard de euro, stabilită pe baza regulamentului decis la nivel european, Grupul motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în ordonanță.

Analistul financiar Adrian Negrescu a declarat pentru GÂNDUL EXCLUSIV că „speța” România vs. OMV Petrom reprezintă dovada concretă că multe dintre legile din țara noastră sunt făcute din pix, în defavoarea statului și a cetățeanului plătitor de taxe și impozite. El susține că România a devenit, mai mult decât oricând, țara taxelor și a suprataxelor, fără strategii clare și studii de impact care să aduce creștere economică și investiții.

Analistul mărturisește că ceea ce s-a întâmplat în cazul OMV Petrom poate crea un precedent periculos și în cazul altor companii – jucători importanți pe piața din România, o dovadă clară „a faptului că statul nu știe să facă legislație în sectorul economic”, neexistând studii de caz legate de efectele acestor decizii administrative.

Interlocutorul GÂNDUL susține că situația este cu atât mai frapantă cu cât statul român este acționar la OMV Petrom, motiv pentru care trebuia să știe exact ce se întâmplă în bucătăria companiei. Analistul economic admite că România are voie să impună taxe și suprataxe – să taxeze profiturile spectaculoase făcute în anii de pandemie pe toate domeniile de activitate – dar, că, tot acest puzzle poate deveni periculos dacă afectează ideea de investiții în România.

Reamintim că OMV Petrom  a anunțat joi dimineață rezultate-record pentru anul trecut și pe trimestrul al patrulea din 2022, în raportul care era așteptat să arate dacă Grupul va fi obligat sau nu să plătească taxa de solidaritate impusă companiilor din domeniul energiei care au avut profituri excepționale anul precedent, prin regulamentul european transpus în legislația națională.

 „Statul român încasează în 2022 de la OMV Petrom 20 de miliarde de lei”

 Pentru companie înseamnă niște rezultate-record, determinate, în primul rând, de creșterea cotațiilor internaționale la petrol și la gaze. În momentul în care prețul gazelor și al petrolului a crescut, bineînțeles că au crescut și afacerile lor. Ce avem noi de câștigat din chestia asta?

Mă uitam pe rezultatele Petrom și descopeream faptul că, în 2022, statul român încasează din taxe și impozite, în momentul de față, de la OMV Petrom 20 de miliarde de lei, adică 19 miliarde taxe, plus un miliard din dividende. Este un nivel fără prececent de încasări la bugetul de stat, în condițiile în care numai din redevențe suma s-a dublat. Și statul a avut de câștigat și OMV Petrom, dar și acționarii lui.

Regulamentul european se referă la niște elemente care nu fac referire la activitatea OMV Petrom. De ce vă spun acest lucru? Pentru că, o mare parte din cifra de afaceri a OMV Petrom vine din comercializarea produselor petroliere, adică a benzinei și a gazelor. Dacă te uiți în datele lor financiare vezi, într-adevăr, că ceea ce au comunicat ei la bursă, faptul că cifra de afaceri nu reprezintă 75% pe zonele vizate de Regulamentul European, se încadrează practic în limitele respective”, explică Adrian Negrescu.

Ce trebuia să facă statul român și nu a făcut?

“Din punctul meu de vedere, vina este la statul român care nu a discutat la nivel european, atunci când în consiliul miniștrilor Energiei s-a discutat despre acest regulament și nu a venit să spună «uite, noi, în România avem principalul jucător din piață care are o cifră de afaceri mixtă, în care comercializarea și  celelalte activități de marketing și cele operaționale nu au legătură cu ceea ce vreți voi să impozitați».

Nu au făcut acest lucru, motiv pentru care regulamentul european a venit și a taxat, așa cum și-au propus celelalte țări din UE,  și ne-am trezit în România că OMV Petrom nu a fost supraimpozitată prin această taxă de solidaritate. Pentru că statul român este acționar la OMV Petrom trebuia să știe exact ce se întâmplă în bucătăria OMV Petrom, să știe care sunt datele financiare și să-și facă un minim studiu de caz dacă această companie se încadrează în ceea ce vor ei să facă, să impună această suprataxă.

De ce nu ați acționat așa cum trebuie? Mai cu seamă că statul român are membri în Consiliul de Administrație al OMV Petrom. Este o dovadă de incompetență din punct de vedere administrativ, o dovadă a faptului că foarte multe dintre legile și ordonanțele făcute în România, sunt făcute așa din pix. Un haos în legislativ, un haos în sectorul de reglementare care influențează, inclusiv, situația din piața asta de petrol și gaz”, a precizat analistul.

„Nu zice nimeni că statul nu are voie să impună taxe și suprataxe, dar trebuie să te gândești și la economie”

“Este deja tardiv, regulamentul se aplică, nu mă aștept ca lucrurile să se schimbe, pentru că, până la urmă, să nu uităm că această companie dă 20 de miliarde de lei la bugetul de stat. Este o sumă fără precedent în istoria economică a României.

Da, este bine să taxezi profiturile astea spectaculoase făcute în anii de pandemie pe toate domeniile de activitate, nu zice nimeni că statul nu are voie să impună taxe și suprataxe, dar trebuie să te gândești și la economie.

Când punem taxele trebuie să ne gândim și din perspectiva economică, adică lăsăm companiilor mai mulți bani și le determinăm să facă investiții? De asta avem nevoie în România, de investiții, nu de bani duși la bugetul de stat și să se piardă urma.” 

A creat OMV Petrom un precedent periculos? 

“Încă o dovadă a faptului că statul nu știe să facă legislație în sectorul economic. Da, este un precedent periculos! De ce? Pentru că nu au făcut un studiu de caz legat de efectele acestor decizii administrative. Noi am vrea să vedem reforme de la Palatul Victoria. În loc să facem reformă în aparatul public, venim și punem taxe și suprataxe.

Nu știm decât să punem taxe și asta este marea problemă pentru că afectăm mediul economic și afectăm ideea asta de a face investiții în economie. Salariile noastre nu vor crește decât dacă se fac investiții.

Lipsa de predictibilitate în zona fiscală ne va afecta din ce în ce mai mult. Nicio altă țară din zona noastră nu vorbește cum vorbim noi despre aceste taxe și suprataxe impuse de stat. Statul nu pierde acum, dimpotrivă a câștigat dublu numai din redevențe”, conchise analistul Adrian Negrescu.

OMV Petrom și-a depășit recordul precedent, din 2013

Rezultatele financiare ale Grupului pe anul trecut și în ultimul trimestru din 2022, inclusiv situațiile financiare preliminare consolidate simplificate neauditate la data de și pentru perioada încheiată la 31 decembrie 2022, au fost publicate, joi dimineața.

Grupul și-a depășit precedentul record, din 2013, de aproape 4,9 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro la cursul de atunci).

Veniturile din vânzări ale Grupului au fost anul trecut de 61,3 miliarde de lei, de peste două ori mai mari decât în 2021, când obținuse puțin peste 26 de miliarde de lei.

Conform rezultatelor preliminare pe 2022, valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 61,3 miliarde de lei în 2022, în creștere cu 136% comparativ cu 2021, susținută în principal de prețurile mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere și electricitate, parțial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale.

Cât însumează segmentele vizate de taxa de solidaritate

„Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 51% din totalul vânzărilor consolidate, iar vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 49%. Vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21 (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)”, anunță Grupul.

Cumulat, segmentele Explorare și Producție plus Rafinare și Marketing, cele care sunt vizate de contribuția de solidaritate, ar însuma sub pragul de 75% din totalul vânzărilor consolidate.

Conform datelor consolidate neauditate (pagina 32), vânzările totale au ajuns la 78,25 miliarde lei, din care cele aferente segmentului Explorare și Producție – 16,27 miliarde de lei, iar Rafinare și Marketing – 31,26 miliarde de lei, deci însumat 47,63 de miliarde lei, ceea ce reprezintă sub 61% din veniturile totale (și ar conține și elemente care nu sunt incluse în reglementările OUG 186/2022).

Prin urmare, în ceea ce privește taxa de solidaritate, Grupul repetă ce a spus acum trei săptămâni, că nu se încadrează în plafonul stabilit regulamentul european preluat în legislația națională.

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se așteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, a transmis OMV Petrom.

CITIȚI ȘI:

OMV Petrom a avut un profit record în 2022. Oficialii Grupului: „Nu datorăm taxa de solidaritate”. Ce se întâmplă dacă ANAF ajunge la altă concluzie

EXCLUSIV | Ce înseamnă pentru România dacă OMV Petrom nu plătește taxa de solidaritate? Avocat: „Autoritățile pot fi învinuite de necunoașterea sectorului reglementat”

EXCLUSIV | Poate OMV Petrom să scape de taxa de solidaritate? Explicațiile unui expert în energie. „Noi supraimpozităm sectorul gazelor naturale din 2013 și toți acei bani s-au evaporat, au dispărut”

EXCLUSIV VIDEO | Ce știe OMV Petrom și nu știe statul român? Analist: ”Dacă a găsit o soluție să evite taxa, înseamnă că legea a fost făcută prost. Nu te poți juca dacă vrei să finanțezi din suprataxă toate măsurile de plafonare pe energie și pe gaze în 2023″

Va plăti sau nu OMV Petrom taxa de solidaritate? Răspunsul parțial transmis Ministerului Finanțelor de Comisia Europeană

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât