Raport ASF 2020: Creștere minusculă per total tipuri de asigurări. Polițele generale domină în proporție de 80%

Raport ASF 2020: Creștere minusculă per total tipuri de asigurări. Polițele generale domină în proporție de 80%
Publicat: 25/03/2021, 14:49
Actualizat: 25/03/2021, 14:50

Companiile de asigurare din România au subscris anul trecut prime brute de 11,5 miliarde lei (circa 2,4 miliarde euro) mai mari cu aproape 5% față de anul 2019. Mai mult de 80% din volum l-au reprezentat asigurările generale, restul fiind asigurări de viață, relevă Raportul ASF privind evoluția pieței de asigurări din România, în 2020.

Valoarea primelor pe asigurări generale s-a cifrat la 9,28 miliarde lei, mai mare cu 6,3% față de anul anterior, iar primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă (AV) s-au cifrat la 2,22 miliarde lei, cu 1,6% mai mici față de 2019.

Piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului). Acestea reprezintă aproape trei sferturi  (71%) din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 57% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în anul 2020.

Asigurările de viaţă au înregistrat o scădere uşoară faţă de anul anterior, dar volumul primelor brute subscrise continuă să se afle la valori mai ridicate, depăşind 2,2 miliarde lei în anul 2020. Au crescut (cu 1,6%) primele subscrise la polițele de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, care însumează 65% din totalul subscrierilor pentru asigurările de viaţă.

Asigurările de sănătate au înregistat un volum al subscrierilor de peste 451 milioane, în creştere cu aproximativ 18% faţă de anul precedent, ponderea în totalul primelor brute subscrise fiind mai mare față de anul anterior, 3,9% față de 3,5% în 2019.

Despăgubirile plătite anul trecut pentru contractele de asigurare generale și de viață (inclusiv maturități și răscumpărări) au însumat 6,93 miliarde lei (aproape 1,5 miliarde euro), cu 1,5% mai mari față de 2019, potrivit Raportului ASF.

Plățile pentru polițele RCA s-au ridicat 3,197 miliarde de lei, cifra fiind ușor mai ridicată față de anul precedent, când au atins 3,194 miliarde de lei. Despăgubirile pentru contractele CASCO au însumat 1,834 miliarde de lei, de la 1,716 miliarde de lei în 2019. Pentru asigurările property, volumul indemnizațiilor brute plătite a atins 346,54 milioane de lei în scădere cu 6,3% față de anul 2019.

După valoarea despăgubirilor plătite, City Insurance, Euroins și Omniasig VIG sunt primii trei mari asigurători din piața românească.

Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale s-a situat în anul 2020 la o valoare de 105,79%, în scădere comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2019 (109,45%), pe fondul reducerii ratei daunei și a menținerii ratei cheltuielilor la un nivel relativ similar cu cel înregistrat în anul anterior.

Raportul ASF menționează faptul că, în anul 2020, ”s-a observat o scădere a ratei combinate a daunei pentru clasa A3 (CASCO) și clasa A10 (RCA și CMR) comparativ cu perioada similară a anului anterior”.

Dintre cele 14 societăți de asigurare care practică asigurări CASCO, 3 societăți au înregistrat la 31 decembrie 2020 o rată combinată a daunei subunitară, însă și în cazul celor 3 societăți, aceasta este foarte apropiată de nivelul de 100%. Comparativ cu anul anterior, se observă o scădere a medianei ratei combinate a daunei, astfel că 7 dintre cele 14 societăți dețin o rată combinată sub valoarea de 123%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”