MODIFICARE LEGISLATIVĂ. Creșterea contribuțiilor la Pilonul II este prioritatea nr. 1 a administratorilor fondurilor de pensii

MODIFICARE LEGISLATIVĂ. Creșterea contribuțiilor la Pilonul II este prioritatea nr. 1 a administratorilor fondurilor de pensii
Radu Crăciun, președintele APAPR / Sursa foto: Facebook - APAPR
Publicat: 26/01/2021, 17:00
Actualizat: 26/01/2021, 17:09

Creșterea contribuției la Pilonul II, adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private, stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupaționale și modificările legislației secundare în vederea digitalizării operațiunilor fondurilor de pensii private sunt cele patru direcții de acțiune, prioritare în acest an, pentru Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Prima pe lista priorităților de modificare legislativă este creşterea contribuţiei la Pilonul II cu un punct procentual, de la 3,75% din prezent la 4,75%, gradual, până în anul 2024. Dacă graficul creștere din forma inițială a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat ar fi fost respectat, românii ar fi avut în conturi sume cu o cincime mai mari față de cele existente în prezent. Este concluzia studiilor

Sperăm ca această creștere să fie una graduală, de la an la an, astfel încât să atingem această țintă de 4,75% în anul 2024 – Radu Crăciun, președinte APAPR

Practic, față de graficul creșterii contribuțiilor, acestea au crescut într-un ritm mult mai scăzut și, din acest motiv, din estimările noastre, românii au în prezent sume cu aproximativ 18% mai mici decât ar fi avut dacă graficul ar fi fost respectat conform legislației inițiale, explică Radu Crăciun.

Impactul la nivelul Pilonului II al acestor întârzieri în creșterea contribuțiilor (contribuții totale nevirate – n.r.) a fost estimat de către analiștii evoluției fondurilor de pensii a fi undeva în jur de 13 miliarde lei (2,7 miliarde euro). ”Din acest punct de vedere credem că este extrem de important ca creșterea contribuției să fie reluată cât mai curând posibil”, a explicat Radu Crăciun.

Promisiune din programul de guvernare al Cabinetului Cîțu

Creșterea contribuției la Pilonul II este inclusă în Programul de guvernare 2020 – 2024 al Cabinetului Cîțu. „Anul 2020, afectat direct de efectele pandemiei, nu a putut genera, în condiții de obiectivitate, o dezbatere publică necesară privind contribuțiile la pilonul 2 de pensii. Obiectivul rămâne prioritar pentru Guvern”, se arată în document.

Astfel, Guvernul Cîțu și-a asumat creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024. În plus, documentul prevede și promovarea cadrului legal care vizează organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private, respectiv un proiect de Lege privind plata pensiilor private. Un proiect de lege care să reglementeze furnizarea pensiilor, calculul şi plata lor a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii în anul 2016.

Cum s-a modificat contribuția la Pilonul II

În prezent, din cota CAS (contribuții de asigurări sociale) de 25% din veniturile salariale brute, plătită de fiecare angajat, spre Pilonul I (pensia publică) este direcționat un procent de 21,25%, iar spre Pilonul II (pensia privată obligatorie) – 3,75%. Această cotă CAS plătită de fiecare salariat nu mai merge către stat (respectiv bugetul asigurărilor sociale), ci către fondul de pensii private unde persoana eligibilă are calitatea de participant.

La momentul începerii colectării, în luna mai 2008, cota de contribuție la fondul de pensii era de 2% din baza de calcul. Veniturile brute lunare reprezentau baza de calcul pentru contribuția individuală de asigurări sociale. Mai exact, din contribuţia individuală la asigurările sociale a unei persoane asigurate în sistemul public (Pilonul I), în cotă de 9,5% din baza de calcul la acel moment, 2% se virau la Pilonul II, diferenţa de 7,5% rămânând în sistemul public de pensii. Inițial, era prevăzută o creștere a cotei de contribuție la Pilonul II cu 0,5 puncte procentuale pe an, adică o majorare a cotei la 6% în termen de 8 ani.

Potrivit datelor ASF, prin derogare de la aceste dispoziții legale, cota contribuției la Pilonul II a rămas însă la 2%. Astfel, termenul de 8 ani pentru atingerea cotei de 6% a fost majorat la 9 ani şi modul de creştere a cotei procentuale a fost modificat în sensul creşterii cu 0,5 puncte procentuale pe an până în anul 2015 inclusiv şi cu 0,1 puncte procentuale în anul 2016, respectiv cu 0,9 puncte procentuale în anul 2017. În anul 2016, cota contribuţiei era 5,1%, care s-a păstrat şi în anul 2017. Începând cu anul 2018, cota contribuţiei a fost redusă la 3,75%, în contextul includerii contribuţiei angajatorului în baza de calcul, respectiv în venitul salarial brut.

Rezultatele Pilonului II de pensii (obligatorii), la care cotizează 7,6 milioane de români, la sfârșitul anului 2020, au fost peste rata inflației, care se traduc într-un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, potrivit datelor prezentatate, luni, de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

La finalul anului 2020, activele nete în administrarea Pilonului II au ajuns la 75,1 miliarde de lei (aproximativ 15,4 miliarde de euro), ceea ce reprezintă o creștere de 21% față de sfârșitul anului 2019.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...