Raport ASF: Valoarea medie a contului de pensie pe Pilonul II se apropie de 10.000 lei. Pensiile private au ajuns la 7% din PIB

Raport ASF: Valoarea medie a contului de pensie pe Pilonul II se apropie de 10.000 lei. Pensiile private au ajuns la 7% din PIB
Publicat: 22/12/2020, 15:26

Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns la 73 miliarde lei, la 30 septembrie 2020. Este mai mult cu 18% față de septembrie 2019, relevă cele mai recente date comunicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut, la sfârșitul lunii septembrie 2020, a fost de aproape 7%, la 73 de miliarde lei, peste nivelul din decembrie 2019, când erau 65 miliarde lei.

Investițiile în instrumente cu venit fix reprezentau 74% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, în timp ce un procent de 20% a fost investit în acțiuni. Diferența de 6% se regăsește în alte domenii, precum fonduri ce investesc în imobiliare sau în parteneriate de tip public – privat.

Aproape opt milioane de participanți la Pilonul II

La 30 septembrie 2020 erau înregistrați, în sistemul pensiilor administrate privat, 7,6 milioane de participanți, cu 3% mai mult față de perioada similară a anului 2019. Aceleași date arată că, în Pilonul II, valoarea medie a participației, la 30 septembrie 2020, a fost de circa 190 lei/participant (circa 40 euro).

Valoarea totală a activelor nete, înregistrată la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2020 de fondurile de pensii administrate privat, a fost de aproape 70 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 18% comparativ cu aceeași dată din 2019.

De asemenea, la finalul lunii septembrie 2020, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 9.225 lei, înregistrând o creștere de aproape 11% comparativ cu decembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului 2020 au fost făcute plăți ale activului personal net către participanți însumând 124 milioane lei pentru aproape 9.000 de participanți și beneficiari.

La 30 septembrie 2020, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Investițiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 68%, mai mult cu 6,5 puncte procentuale comparativ cu finalul anului 2019.

Contul pe Pilonul III este puțin peste jumătate din contul pe Pilonul II

Valoarea medie a unui cont al participanților la sistemul pensiilor facultative era, la finalul trimestrului trei din 2020, de 5.235 lei, cu 7% mai mare decât în septembrie 2019, și 57% din valoarea unui cont mediu din fondurile Pilonului II.

Conform raportului ASF, valoarea totală a activelor nete, înregistrată la 30 septembrie 2020 de fondurile de pensii facultative, a fost de 2,7 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 13% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

La sfârșitul lunii septembrie 2020 erau înregistrați în sistemul pensiilor facultative 521.000 de participanți, cu 6% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2019.

La nivelul Pilonului III, contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 septembrie 2020, a fost de 140 lei/participant, valoare egală cu cea înregistrată în luna septembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului 2020 au fost făcute plăți ale activului personal net către 6.362 de participanți și beneficiari însumând aproximativ 57 milioane lei.

La finalul lunii septembrie 2020, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii facultative. Investițiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 64% la 30 septembrie 2020, în creștere cu 7,13 puncte procentuale comparativ cu finalul anului 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?