VIDEO – Pensiile speciale vor fi recalculate. Ministrul Muncii: „Nu vor mai depăşi venitul din timpul serviciului”

Publicat: 25/10/2022, 15:09
Actualizat: 25/10/2022, 16:12

Pensiile speciale ar putea fi recalculate pe baza contributivităţii, a anunțat, marți, ministrul Muncii, Marius Budăi. Valoarea lunară a pensiei ar putea, astfel, să nu mai depășească salariul. 

UPDATE ora 16:00 – Procurorii CSM reacționează după anunțul ministrului Muncii privind pensiile speciale: „Situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților”

Procurorii CSM au reacționat după anunțul ministrului Muncii privind pensiile speciale. „Situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților”, transmite Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În acest context, Secția pentru procurori din cadrul CSM a transmis un comunicat în care „își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu”.

(Citește mai multe detalii aici…)

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marius Budăi a spus, marți, în Parlament, că specialiștii Băncii Mondiale au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale.

„Am primit, așa cum scrie în contractul de asistență cu Banca Mondială, un raport care conține măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ astfel încât să putem respecta jalonul. Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă și să nu mai fie nicio pensie care să depășească venitul din timpul serviciului, adică să nu depășească salariul. Toate aceste propuneri pentru a îndeplini se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat și către cabinetul primului-ministru”, a spus ministrul Muncii.

Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, urmează să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării unei decizii, a precizat Budăi.

Marius Budăi a anunțat când se vor mări pensiile

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat, în urmă cu o săptămână, că pensiile românilor vor crește începând cu data de 1 ianuarie, majorarea urmând să se facă într-o singură etapă, nu defalcat, așa cum s-a vehiculat până acum.

Ministrul Muncii a explicat că în luna decembrie se vor putea calcula pensiile pentru luna ianuarie, întrucât va exista actul normativ care reglementează majorarea.

„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele, va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a asigurat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit romaniatv.net.

Marius Budăi: „Putem asigura această majorare începând cu 1 ianuarie”

Ministrul Muncii a explicat că nu există niciun fel de probleme în a asigura bugetul pentru creșterea pensiilor începând cu prima zi a anului viitor, acesta declarând că ”putem asigura această majorare începând cu 1 ianuarie fără probleme”.

”Impactul bugetar este de 11 miliarde de lei. Când am făcut această propunere, noi, PSD, am analizat-o foarte bine, am combinat şi am modelat datele în aşa fel încât să putem să ne asigurăm că avem spaţiu bugetar.

Cifrele pe care le-am folosit le poate modela şi folosi oricine, sunt pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe site-ul Eurostat, pe evoluţiile care au venit ulterior de la FMI pentru creşterea economică, pe execuţia bugetară şi pe încasări şi nu sunt niciun fel de probleme, putem asigura această majorare începând cu 1 ianuarie”, a afirmat Marius Budăi.

Și Marcel Ciolacu a afirmat, recent, că pensiile se vor mări de la 1 ianuarie.

”PSD a reușit să-și convingă partenerii de guvernare ca pensiile să fie majorate cu cel puțin 10%, de la 1 ianuarie 2023. Majorarea propusă de PSD se bazează pe o analiză economică serioasă care include impactul bugetar și sursele de finanțare pentru susținerea acestei măsuri”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican