Procurorii CSM reacționează după anunțul ministrului Muncii privind pensiile speciale: „Situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților”

Procurorii CSM reacționează după anunțul ministrului Muncii privind pensiile speciale: „Situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților”
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)
Publicat: 25/10/2022, 16:04
Actualizat: 25/10/2022, 16:07

Procurorii CSM au reacționat după anunțul ministrului Muncii privind pensiile speciale. „Situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților”, transmite Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pensiile speciale ar putea fi recalculate pe baza contributivităţii, a anunțat, marți, ministrul Muncii, Marius Budăi. Valoarea lunară a pensiei ar putea, astfel, să nu mai depășească salariul. 

În acest context, Secția pentru procurori din cadrul CSM a transmis un comunicat în care „își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu”.

„În măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spațiul public se vor concretiza, Secția pentru procurori atrage atenția că situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților, statut consolidat prin practica constantă a Curții Constituționale a României.

În egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condițiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung”, arată sursa citată anterior, într-un comunicat de presă.

Secția pentru procurori atrage atenția că „funcționarea în parametrii corespunzători a instituțiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie să rămână o preocupare pentru toate autoritățile statului în vederea asigurării unui stat de drept”.

Pensiile speciale vor fi recalculate. Ministrul Muncii: „Nu vor mai depăşi venitul din timpul serviciului”

Marius Budăi a spus, marți, în Parlament, că specialiștii Băncii Mondiale au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale.

„Am primit, așa cum scrie în contractul de asistență cu Banca Mondială, un raport care conține măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ astfel încât să putem respecta jalonul. Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă și să nu mai fie nicio pensie care să depășească venitul din timpul serviciului, adică să nu depășească salariul. Toate aceste propuneri pentru a îndeplini se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat și către cabinetul primului-ministru”, a spus ministrul Muncii.

Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, urmează să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării unei decizii, a precizat Budăi.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”