EXCLUSIV GÂNDUL: Aurel Bernat, BT Asset Management: Profilul cel mai bun al investitorului în fonduri se regăsește în cuvântul ORICINE. Principiul este cel al pașilor mici

EXCLUSIV GÂNDUL: Aurel Bernat, BT Asset Management: Profilul cel mai bun al investitorului în fonduri se regăsește în cuvântul ORICINE. Principiul este cel al pașilor mici
Publicat: 31/05/2021, 14:18
Actualizat: 31/05/2021, 14:52

Contextul macroeconomic actual oferă opțiuni de investiții dincolo de un simplu depozit bancar, fie direct în piața de acțiuni, fie în fondurile de investiții, fiind cel mai favorabil posibil din ultimii ani, este de părere Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, care a participat la prima conferință Gândul dedicată pieței de capital din România – SMART INVESTMENT 2021.

Pașii pe care trebuie un investitor trebuie să îi urmărească, atunci când face plasamente intr-un fond de investiții sunt, paradoxal, foarte simpli, a explicat Bernat. Dar, înainte de a vedea care sunt, concret, aceștia, șeful BT Asset Management – entitate care administrează 14 fonduri de investiții – a reiterat contextul economic actual, extrem de favorabil investițiilor în general.

”Avem o sumedenie de motive pentru care merită să ne uităm către alternative investiționale, lucruri pozitive care se întâmplă, cum este creșterea economică din această perioadă, care induce bunăstare”, spune Aurel Bernat. Cele mai importante elemente amintite de expertul Băncii Transilvania sunt dobânzile bancare reduse, lichiditate ridicată în piață și alternative de plasament al economiilor personale, care ”forțează” cumva investitorii să ia în considerare și alte instrumente de economisire, nu doar depozitele bancare.

Este o perioadă bună. post-covid, apreciază Aurel Bernat, de incredere a investitorilor în piețele de capital – care au făcut performanțe bune în ultima perioadă și oferă posibilitatea diversificării investițiilor personale, prin intermediul experților, respectiv administratorilor de fonduri.

Ce au de făcut investitorii?

Pașii sunt simpli, în momentul în care un potențial investitor consideră că este pregătit să depășească stadiul economisirii prin simpla depunere a banilor într-un depozit la bancă: decizie și acțiune. Să ne hotărâm să ne punem banii în mișcare, și nu doar în depozite, ceea ce înseamnă economisire pasivă, iar în al doilea rând, să abordăm banca pentru a intra prin intermediul diviziilor de administrare fonduri mutuale, să cerem consiliere, pentru ca apoi să  tranzacționarea direct din platformele online ale acestora.  ”În general, e bine ca orice client să pornească în pași mici”, spune Bernat.

https://www.youtube.com/embed/JODMaeY1dkI

Sfatul bancherului este, pentru orice investitor, indiferent de vârstă și de profilul de risc, să înceapă cu un fond de obligațiuni. ”Să înțelegem modul de funcționare, să vedem cum comunică adminstratorul de fonduri cu noi, să ne obișnuim cu lichiditatea pe care îl are un fond de investiții – atât pentru fonduri de investiții, cât și pentru bursa de acțiuni”, explică acesta.

Este bine de reținut că fondurile de investiții și piața de acțiuni oferă lichiditate cvasi-intstantanee – Aurel Bernat, BT AM

Al doilea pas este să mergem pe componenta de acțiuni – diversificare pe care le oferă fondurile de investiții este vitală și uriașă, iar din acest punct de vedere, administratorii de fonduri, cum este și cel condus de Aurel Bernat, BT Asset Management, asigură diversificare, prin plasamente în 25 – 40 de companii pe bursă, ceea ce asigură o bună diversificare, respectiv dispersare a riscului.

În al treilea rând, suplimentar ”să ne facem o obișnuințăm în a economisi”, adică să optăm pentru ca, lunar, o sumă de bani din salariu, să fie alocată economisirii. De exemplu, BT Asset Management oferă Direct Invest, prin care se pot realiza investiții recurente, astfel încât ”să ne obișnuim, să profităm de creșterile salariale și să punem deoparte”.

Profilul cel mai bun în fonduri de investiții se regăsește în cuvântul ORICINE – Aurel Bernat, BT Assett Management

Trendurile pe economisire din ultimii ani

  • Dacă în anii trecuți, fondurile de obligațiuni erau accesate de cei mai în vârstă, acum observăm o întinerire a clienților interesați de fondurile de investiții.
  • Tinerii preferă investițiile în acțiuni, o zonă de risc ridicat, dar și o mai bună utilizare, între vârste, a fondurilor de investiții – o echilibrare.
  • Economisrea, în sine, crește de la an la an, ritumul în care fondurile cresc este unul mai scăzut. Conversia dinspre depozite bancare către f i să fie mai ridicate

Portretul investitorului diferă în funcție de vârstă, ocupație și obiceiuri de economisire, în opinia expertului BT AM. Tineri și persoane  mai în vârstă, practic sunt doua tipuri de clienți pe fonduri de investiții. Primii,  au sume acumulate si doresc să profite de oportunitate de investiții. Al doilea tip sunt acei clienți care au posibilitatea de a economisi puțin și des, și reprezintă o categorie importantă.  Aceștia pot investi fără stres sume destul de mari, iar natura acestor investiții constante în timp duce la realizarea unor prețuri de achiziții reduse.

Sistemul bancar românesc se bucură de încredere, iar clienții vin spre fonduri, prin bănci. În paralel, către consumatori și către consumatori vin informații și dinspre sectorul bancar și își informează clienții. Se adaugă acest boom macroeconomic, în care randamentele trecute ale piețelor –BVB plus fonduri – îi îndeamnă să facă investiții de viitor.  ”Cred că este un cumul de avantaje cu care ne confruntăm și îi determină pe clienții depozitelor bancare să se reorienteze”, a conchis CEO-ul BT Asset Management în cadrul conferinței Gândul.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Octavian Jurma, scenariu pentru valul 4: Vom coborî sub 10.000 cazuri, la începutul lui noiembrie,...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Horoscop 27 octombrie 2021. Zodia care trebuie să evite speculațiile financiare, va pierde bani
LUPU a DISPUS CONTROL la RAJDP Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Lovitură de stat! Premierul a fost arestat!
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii