Listare. Cel mai mare transportator pe Dunăre a cedat investitorilor în acțiuni 50% din capital. Este prima ofertă publică inițială din ultimii trei ani pe bursa de la București

Listare. Cel mai mare transportator pe Dunăre a cedat investitorilor în acțiuni 50% din capital. Este prima ofertă publică inițială din ultimii trei ani pe bursa de la București
Publicat: 14/06/2021, 14:56

Compania românească Transport Trade Services (TTS), cel mai mare transportator român pe Dunăre, a intrat la listare pe Bursa de Valori București (BVB), cu oferta publică inițială (IPO) de 288 milioane lei, aproape 60 milioane euro echivalent.  

Compania a derulat în perioada 24 mai – 4 iunie o ofertă publică inițială, în cadrul căreia cei 14 acționari ai societății au oferit spre vânzare proporțional, pachete de acțiuni reprezentând 50% din capitalul social al companiei. Toate acțiunile au fost vândute la prețul de 19,2 lei/acțiune, ceea ce a dus valoarea ofertei publice la 288 milioane lei ( echivalent 58,5 milioane euro), pe un total de 30.000 acțiuni listate.

Alexandru Mircea Mihăilescu, Președintele Consiliului de Administrație TTS, a rămas cel mai important acționar al societății, cu o cotă de 25,26%.

Acționarii societății au dus în listare jumătate din capitalul companiei, titlurile fiind tranzacționate, din 14 iunie a.c., sub simbolul TTS, la categoria Premium pe Piața Reglementată. Este prima ofertă publică inițială derulată pe bursa de la București în ultimii trei ani. Oferta a fost intermediată de Swiss Capital, BRK Financial Group și TradeVille au fost agenți de distribuție, iar echipa de avocați Schoenherr și Asociații a fost consultantul legal al tranzacției.

După anul 2017 am restructurat și îmbunătățit organizarea societății, cu rezultate bune, marcate prin creșterea și stabilizarea EBITDA –  Petru Stefănuț, Director General, TTS

Acțiunile TTS au fost alocate pe două tranșe, una pentru investitorii de retail (15% din oferta – 2,25 milioane de acțiuni) și alta pentru investitorii instituționali (85% din oferta de 12,75 milioane de acțiuni), cu posibilitatea realocarii unui pachet de 5% din acțiuni între cele două transe, alocare care a fost făcută la închiderea ofertei.

Tranșa investitorilor de retail a fost împărțită în două sub-tranșe: Sub-Tranșa A, cu alocare garantată (10% din ofertă), și Sub-Tranșa B, cu alocare pro-rata (5% din oferta). Datorită suprasubscrierii ridicate pe Sub-Tranșa B, la finalul ofertei, acest segment a fost suplimentat la 10% din ofertă. Swiss Capital, în calitate de Manager de Stabilizare, va putea aplica un mecanism de stabilizare a prețului în limita unui număr de 1,01 milioane de acțiuni achiziționate în acest program, pe o perioadă de 30 de zile de la listarea TTS.

Piață locală poate absorbi, în prezent, 400-500 milioane de euro ca participație în cadrul unei oferte publice fără a apela la investitorii externi – Constantin Brumă, responsabil proiect, Swiss Capital

TTS a fost înființată în 1997 și este compania-mamă a TTS Grup, cel mai puternic furnizor de servicii logistice integrate de pe Dunăre. Grupul este activ în nouă țări în expediția de mărfuri, transport fluvial, operațiuni portuare, precum și alte activități conexe, acoperind peste 100 de porturi și terminale portuare.

Grupul a avut o cifră de afaceri de 520 milioane lei în 2020, în scădere ușoară comparativ cu nivelul din 2019, când a urcat cu peste 16%, la 551,8 milioane lei. Profitul net al TTS a scăzut cu 9% în 2020, la 48,3 milioane lei, după ce în 2019 a avansat de peste trei ori, la 53,2 milioane lei.

La ora articolului, acțiunile TTS se tranzacționau la 20, 90 lei/acțiune, față de 19,2o lei/acțiune – valoarea din oferta publică inițială. Cel mai mare preț oferit a fost de 21, 3 lei/acțiune. Dacă investitorii se așteptau la o creștere mai mare, într-un timp atât de scurt, previziunile de creștere rapidă a valorii tranzacționate per acțiune nu s-au confirmat.