Abrogarea legii privind vânzarea acțiunilor statului intră în ultima etapă legislativă. Ce au decis senatorii

Abrogarea legii privind vânzarea acțiunilor statului intră în ultima etapă legislativă. Ce au decis senatorii
Proiectul de lege are în vedere, printre altele, creșterea veniturilor bugetare din valorificarea de acțiuni / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 23/03/2021, 12:07

Deputații urmează să dezbată proiectul de act normativ care abrogă legea ce interzice vânzarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile de stat, după ce Senatul a l-a adoptat în ședința de luni, în forma transmisă de Guvern. Camera Deputaților este for decizional.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, inițiat de Guvern la începutul lunii februarie a fost adoptat, luni, de Senatul României, prima cameră sesizată, cu 76 de voturi „pentru” și 51 de voturi „împotrivă”. Măsura a fost instituită în august 2020, printr-o lege inițiată și votată de majoritatea PSD din Legislativul precendent. Grupul Parlamentar PSD are 47 de membri în Senat.

Traseul legislativ

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică a fost adoptat de Guvern în ședința din 3 februarie. Acesta fusese pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Economiei în 11 ianuarie, iar Guvernul a analizat proiectul, în primă lectură, în ședința din 6 ianuarie, potrivit informării Executivului.

Legea 173/2020, modificată prin OUG 166/2020 reglementează interdicția, pentru o perioadă de doi ani, de înstrăinare a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituțiile de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută, conform notei de fundamentare a proiectului de lege adoptat de Guvern.

Totodată, prin Legea 173/2020 s-au suspendat, pentru o perioadă de doi ani, orice proceduri privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societășile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare, cu exceptia operațiunilor postprivatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor deținute de stat s-a realizat.

De asemenea, au fost suspendate dispozițiile OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare, în prezent neputându-se realiza operațiuni de înstrăinare a participațiilor statului.

Conform documentului, prin abgrogarea articolelor menționate se vor evita atât agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențiate situații de intrare în insolventa și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social. „În acest fel se poate asigura, prin atragerea de investitori privați, fluidizarea activității economice și se evită riscul falimentării sau scăderii drastice a unor capacități de producție a societăților, consecința cea mai gravă în acest caz fiind reprezentată atât de creșterea șomajului cât și de amânarea sau întârzierea implementării unor proiecte de investiții majore, cu impact social și economic de interes general”, se arată în documentul citat.

Antal Istvan-Lorant: „Este nevoie de predictibilitate și nevoie de semnale către piețele de capital”

Votul senatorilor a venit după avize favorabile ale Consiliului Legislativ și ale comisiilor sesizate și după raportul comun de admitere, fără amendamente, al Comisiei economice, industrii și servicii și a Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat.

Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din cadrul Senatului României invitat al Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de Gândul săptămâna trecută, a detaliat votul pozitiv din comisie pentru acest proiect, în contextul în care consideră că „este nevoie de predictibilitate și nevoie de semnale către piețele de capital, către statele membre”.

„Noi am ridicat această interdicție care dă posibilitatea Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, ca să optimizeze, să înceapă un proces de regândire în ceea ce privește acele companii care au probleme sau acele companii, prin capitalizarea cărora putem ajuta sau să atragem surse pentru domeniul energetic, pentru investiții mai importante”, a declarat Antal Istvan-Lorant.

Argumentele premierului: „Nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori”

Inițiativa Guvernului de abroga legea a stârnit critici din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a transmi, pe Facebook: „Iohannis, oprește jaful! Nu vindeți bogățiile țării!”.

Premierul Florin Cîțu explicat că abrogarea legii este menită să ca un semnal pentru piaţa de capital, în sensul atragerii de noi investiţii străine în România. „Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Nu, este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori. Deci, suntem o economie deschisă, o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital”, a declarat premierul, înainte de adoptarea proiectului de lege în Guvern.

Demersul Guvernului a fost susținut și de profesioniștii în investiții reuniți în Asociația CFA Romania și Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Aceștia au atras atenția că, odată listate, companiile se supun unor reguli de transparență și guvernanță corporativă care vor crește performanța acestora pe termen mediu și lung. În plus, listările companiilor de stat, care nu presupun renunțarea la controlul statului, pot aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, ajutând economia să se recupereze după acest an greu încercat. Listarea companiilor de stat eligibile ar reduce necesarul de finanțare din partea statului, lăsând loc pentru finanțarea altor proiecte de investiții.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
AUTOSTRADA A4, BLOCATĂ de un GRUP de bărbați care FĂCEAU LINIUȚE cu MAȘINILE! Video
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
El va fi noul președinte al României! Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis?...
Alertă alimentară în România! Nu consumați aceste produse. Este pericol uriaș
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...