Hotelierii români, despre introducerea impozitului forfetar: Ne zbatem de pomană. Va fi respins

Hotelierii români, despre introducerea impozitului forfetar: Ne zbatem de pomană. Va fi respins
Publicat: 12/02/2013, 13:25
Actualizat: 21/03/2019, 03:33

Președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) este de părere că impozitul forfetar nu va fi introdus în țara noastră. El susține, de asemenea, că aplicarea lui nu ar duce la scăderea evaziunii și a muncii la negru în sectorul turismului așa cum speră reprezentanții Guvernului.

„Ne zbatem de pomană pentru că eu nu cred că Ministerul de Finanțe va schimba impozitarea de 16%. E o prostie incredibilă lucrul acesta mai ales pentru că se câștigă mai mult dacă o aplici”, a declarat pentru gândul Radu Enache, președintele FIHR. „Cred că va fi respinsă”, ne-a mai explicat el.

Enache susține, de asemenea, că, deși impozitul ar fi mai mic pentru întreprinderile mici și mijlocii, dacă acestea ar deveni „curate”, el nu garantează nimic dacă autoritățile nu continuă controalele și nu își joacă în continuare rolul de „arbitri” pe piață.”Noi, ceilalți, vom fi dezavantajați”, ne-a mai spus președintele FIHR.

De asemenea, în România este necesară o lege a turismului, dar și reglementări clare pentru parteneriatele publice-private, foarte importante pentru promovare, a punctat reprezentantul hotelierilor.

FOTO: Cristina Nichitus/Mediafax Foto

Liderii FIHR au participat recent la dezbaterile legate de impozitul forfetar și i-au trimis o scrisoare ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, în care au explicat că, din punctul lor de vedere, introducerea acestuia nu este oportună.

„FIHR a considerat că întreaga dezbatere nu a fost definită corect nici ca scop, nici ca acțiune”, a mai declarat, marți, Enache în cadrul unei conferințe de presă. „Dacă scopul ar fi combaterea activităților evazioniste și a muncii la negru în turism, acest scop este sortit pieirii, pentru că nu ar conduce decât la o impozitare în plus, arbitrară și inechitabilă”, a continuat el.

Președitele FIHR consideră, de asemenea, că cei care își plăteau contribuțiile la stat până acum vor continua să facă acest lucru și pe viitor, iar cei care nu își achitau taxele și impozitele nu o vor face nici după eventuala punere în vigoare a impozitului forfetar.

„Ne îndoim că această propunere o să conducă la o impozitare mai simplă și mai clară așa cum ne îndoim că va exclude interferența autorității în calificarea fiecărei unități ca un contribuabul pe aceste noi criterii, altele decât cele legate exclusiv de performanța economică”, a mai spus el. „Criteriile furnizate și coeficienții propuși sunt după părerea noastră artificili, de loc echitabili, și evident aplicați ar putea conduce la o taxare mai redusă, dar nu și la atractivitate”, a mai continuat președintele FIHR.

Impozitul forfetar ar urma să fie bazat pe o valoare minimă exprimată în euro și ar putea fi calculat în funcție de trei coeficienți, mai exact numărul de locuri de cazare dintr-un hotel sau dintr-o pensiune, coeficientul de zonă etalon și cel sezonier. În aceea ce privește coeficientul sezonier, acesta va fi evaluat la 80% în cazul Bucureștiului, al municipiilor și al orașelor, la 50% în zonele rurale și în cele montane și la 40% pe litoral, după cum s-a mai explicat în cadrul conferinței de presă.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Maria Grapini, a declarat la începutul lunii trecute că impozitul forfetar ar putea să fie aplicat din al doilea semestru al anului 2013, în cazul în care studiul privind impactul său se va finaliza în primele trei luni ale anului.

„În semestrul II ar putea fi aplicat impozitul forfetar, dacă ne mișcăm repede, adică să terminăm studiul de impact în primul trimestru. Studiul a început și trebuie să îl terminăm în primul trimestru. Dacă nu, nu-l vom putea aplica în acest an”, declara la acea vreme Grapini, potrivit Mediafax.

Aceasta explica, de asemenea, că în cadrul ministerului consilierii stabilesc deja numărul structurilor care ar putea să intre sub incidența lui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic