• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

HUNDEOARA. Care este nivelul de trai din Hunedoara, județul cu cea mai ridicată rată a criminalității din România

Hunedoara ocupă locul 20 în clasamentul realizat de gândul al județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România și obține, în urma analizării celor șapte indicatori luați în considerare, același punctaj ca Alba

Hunedoara ocupă locul 20 în clasamentul realizat de gândul al județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România și obține, în urma analizării celor șapte indicatori luați în considerare, același punctaj ca Alba.

Ambele județe au probleme legate de rata criminalității, Hunedoara fiind județul cu cele mai multe condamnări din România, dar și în ceea ce privește rata șomajului înregistrată în rândul locuitorilor, mai ridicată în Alba comparativ cu Hunedoara.

Totodată, hunedorenii câștigau, la finalul anului trecut, salarii mai mari decât angajații companiilor din județul Alba, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Se estimează însă că aceștia vor contribui mai puțin la economia locală (PIB pe cap de locuitor) în 2013 decât locuitorii din Alba.

Hunedorenii se pot lăuda și cu un procent mai mare de gospodării dotate cu instalații de canalizare comparativ cu cei din Alba și se pot plimba prin parcuri mai mari, dacă locuiesc în zonele urbane. În schimb, ei trăiesc mai puțin decât locuitorii județului Alba.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

În 2011, 369 de persoane au fost condamnate definitiv în Hunedoara la fiecare 100.000 de locuitori, cu 284 mai multe decât în Ilfov – județul cu cea mai scăzută rată a criminalității din România.

Patronii hunedoreni își plăteau angajații, în decembrie 2012, cu un salariu mediu net cu 311 lei mai mic decât cel înregistrat la nivel național și cu 46 de lei mai mic decât cel câștigat, în aceeași perioadă, de către salariații din județul Alba. Totodată, sumele obținute de către salariații din județul Hunedoara din partea angajatorilor au fost cu 925 lei mai scăzute decât cele încasate de persoanele care lucrau la acea dată pentru companii bucureștene.

Cel mai mare angajator de pe piața locală este Compania Națională a Huilei, specializată în extracția cărbunelui superior. În 2011, aceasta înregistra o cifră de afaceri de 463 de milioane de lei și asigura locuri de muncă pentru 8.459 de persoane, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Județul Hunedoara se clasează pe locul cinci în topul regiunilor unde există cele mai multe locuințe ce dispun de instalații de canalizare din România, după București, Brașov, Timiș și Constanța, dar înainte de Sibiu sau Cluj – unele dintre județele cu cel mai ridicat nivel de trai din țara noastră. De asemenea, aici 82,8% dintre gospodării dispun de astfel de facilități față de 67,9% în Alba.

Hunedorenii trăiesc la fel de mult ca și muramureșenii, dar cu peste doi ani în plus față de locuitorii județului Satu Mare – românii cu cea mai scăzută speranță de viață la naștere din țară (de 70,5 ani), și cu aproape trei ani mai puțin decât bucureștenii – românii care se bucură de cea mai lungă viață, potrivit datelor Statisticii.

Inchide