Inaugurare cu cola și fursecuri la km 160 al autostrăzii Cernavodă-Constanța. „Chipeș mai este!”

Inaugurare cu cola și fursecuri la km 160 al autostrăzii Cernavodă-Constanța. Chipeș mai este!
Publicat: 30/11/2012, 11:40
Actualizat: 19/05/2015, 22:00

Câteva zeci de „simpatizanți și simpatizante”, unii având inscripții USL, tremurau joi după-amiază, la kilometrul 160, pe autostrada Cernavodă-Medgidia. La câțiva metri de ei, două măsuțe cu fursecuri și băuturi răcoritoare și o pancartă pe care scria cu litere de o șchioapă „Programul Operațional Sectorial Transport – Construcția Cernavodă-Constanța”.

„Ni s-a spus să fim aici, la ora 15:00”, ne spune zâmbind una dintre femeile dintr-un grup numeros. Aflu că fac parte din organizația de femei a USL din Cernavodă. Dintr-o dată, un murmur de admirație răzbate printre rânduri: „Chipeș mai este!”, spune cu patos una dintre ele. „Și ce bine îi stă cu bereta aia roșie!”, îi șoptește colega de miting. Dintr-un jeep descinsese primarul Radu Mazăre și se îndrepta către grupul de admiratoare, câțiva bărbați de pe margine făceau poze. „Domnu’ primar, ce bine că ați venit! Vă așteptam”, i se adresează o doamnă trecută de prima tinerețe, pe care primarul o cuprinde pe după umeri.

La câteva minute, ajunge și coloana oficială a primului ministru. „E gata? Unde este domnul constructor? Nu văd nimic”, îi ceartă șeful Executivului pe cameramani, care îi blocaseră accesul către planșa unde urma să asculte explicațiile directorului de proiect, reprezentantul Max Boegl.

Directorul general al CNADNR, Mircea Pop, îl întâmpină pe premier, care îl întreabă dacă „chiar este adevărat, construcția primului tronson a început acum 25 de ani?”. „Ei, știți cum este presa…”, îi răspunde Pop.

După câteva minute de explicații „la planșă”, premierul se îndreaptă din nou către camerele de luat vederi.

„Mă bucur, ca cetățean al României în primul rând și ca cetățean al României care merge București – Constanța foarte des, mă bucur că, în sfârșit, avem o autostradă. Vreau să le mulțumesc constructorilor, care într-adevăr au lucrat într-un ritm și într-un mod cu care nu eram obișnuiți în România, foarte, foarte bun. La fel, încercăm și noi, și tot neobișnuit în România, să ne achităm cât mai repede de datoriile la constructori”, le spune Ponta jurnaliștilor.

„Să mai participați la licitații”, i se adresează Ponta directorului de proiect. „Nu prea avem noroc”, zâmbește amar reprezentantul Max Boegl. „Cine avea noroc, acum are ghinion (aluzie la rezilierea contractelor CNADNR cu Romstrade, firma controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, una dintre firmele abonate la contracte cu statul n.n.). Să fie pe bune, că norocul se întoarce, după cum vedeți”, vine replica premierului.

Despre Nelu Iordache, „numai președintele țării cunoaște”

Întrebat cum comentează audierea lui Nelu Iordache de către procurorii DNA, Victor Ponta răspunde că nu cunoaște detalii din dosare penale, „asta numai președintele țării cunoaște”.

„Am fost informat de către Direcția de Luptă Antifraudă și reprezentantul OLAF în România asupra neregulilor constatate pentru un proiect finanțat din fonduri europene. Din cauza acestui proiect am intrat și în faza de presuspendare cu Programul Operațional Sectorial „Transport”. Știu că Ministerul Transporturilor și CNADNR au luat măsuri pentru rezilierea acelui contract și organizarea unei noi licitații, iar, în rest, nu știu să vă spun cine a încălcat legea, dar nu doar constructorul, că nu cred că așa constructorul de capul lui a încălcat legea, ci poate a fost și ajutat și poate o întrebați pe doamna Boagiu, care era ministru, cine l-a ajutat. Să se facă dreptate”, a spus Ponta.

Ulterior, directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), Mircea Pop, a explicat jurnaliștilor că firma Romstrade, deținută de Nelu Iordache, mai are încă două contracte cu CNADNR, după ce miercuri a fost reziliat altul.

„Din punct de vedere al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, noi am luat măsurile pe care puteam să le luăm conform contractului încheiat cu firma Romstrade, adică am reziliat, am dat astăzi să executăm scrisoarea de garanție pentru avans, tot ce este contractual”, a declarat Mircea Pop.

Șeful CNADNR a precizat că a fost reziliat contractul pentru DN 6 Alexandria – Craiova, iar firma Romstrade mai are în lucru varianta Caracal și DN 5 București – Adunații Copăceni.

Întrebat ce se va întâmpla cu aceste două contracte, Mircea Pop a răspuns: „Veți vedea luni”

„Dacă scăpăm de Berceanu, Videanu, Boagiu și alții, avem și autostrăzi”

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nădlac – Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

Joi, procurorii anticorupție au făcut percheziții la firmele Romstrade și Blue Air, deținute de Nelu Iordache, într-un dosar privind posibile deturnări de fonduri în cazul lucrărilor la autostrada Arad – Nădlac, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax.

Nici subiectul autostrăzii Comarnic – Brașov nu a fost ocolit, despre care premierul a ținut să precizeze că avea termen de execuție 36 de luni și „dacă Berceanu o semna atunci, în 2009, acum trebuia să fie gata. Așa încât, dacă scăpăm de Berceanu, Videanu, Boagiu și alții, avem și autostrăzi”, adaugă Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului