Infograficul zilei. Unde se pot caza românii atunci când pleacă în vacanță. 3.000 de noi hoteluri, pensiuni sau vile deschise în țară în ultimii 19 ani

Infograficul zilei. Unde se pot caza românii atunci când pleacă în vacanță. 3.000 de noi hoteluri, pensiuni sau vile deschise în țară în ultimii 19 ani
Publicat: 28/11/2012, 12:47
Actualizat: 21/03/2019, 12:12

Atunci când pleacă în concediu, românii pot opta să se cazeze la una dintre cele peste 5.800 de structuri de primire turistică deschise în România. Turiștii noștri au astfel la dipoziție cu aproape 3.000 mai multe hoteluri, pensiuni, vile sau cabane dintre care pot alege decât în 1994, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Singurele destinații de pe teritoriul țării unde numărul unităților de cazare a scăzut în ultimii 19 ani sunt stațiunile balneare și cele de pe litoralul Mării Negre. Astfel, în perioada 1994-2012, numărul structurilor de primire turistică aflate în stațiunile balneare din țară a ajuns la doar 488, în timp ce pe litoral există, în prezent, cu 33 de unități de cazare mai puține decât în 1994.

În schimb, a crescut considerabil numărul hotelurilor, pensiunilor sau cabanelor aflate în zonele montane, dar și în zona Deltei Dunării, în principalele orașe ale țării și în alte localități din România. Turiștii au acum cu 768 mai multe variante de cazare atunci când merg în concediu la munte și cu peste 900 mai multe posibilități de cazare din care pot alege atunci când vizitează Capitala sau orașele reședință de județ din țară, potrivit INS.

De asemenea, dacă în 1994 în România existau 811 hoteluri, 19 ani mai târziu numărul lor a ajuns la aproape 1.390. Tot în anul 1994, pe teritoriul țării noastre nu exista niciun hotel care să le ofere turiștilor servicii de cinci stele, în timp ce în anul 2012 românii pot alege între 28 de astfel de hoteluri.

Infografic: Evoluția numărului de structuri de cazare turistică din România în perioada 1994-2012

(Click pentru a mări)

Infografic: gândul.info (Corina Vârlan)

În perioada 1994-2012, a crescut semnificativ și numărul hotelurilor de patru stele, acestea ajungând în 19 ani de la 7 la 228, dar și cel al hotelurilor de trei stele, care sunt în prezent cu 579 mai multe decât în trecut.

Doar 15 patroni au ales să își deschidă în aceeași perioadă de timp hoteluri de două stele în țară, iar cea mai mare parte a hotelierilor care le ofereau oaspeților servicii de o stea și-au închis afacerile. Datele Statisticii arată că din 239 de astfel hoteluri mai există în prezent doar 75.

Și turiștii care preferau să se cazeze în vile sau în cabane au acum mai puține opțiuni atunci când își planifică vacanțele, în ultimii 19 ani numărul vilelor ajungând de la 1.025 la doar 621, iar cabanele fiind cu 33 mai puține.

De asemenea, dacă în anul 1994 românii puteau să stea în concediu la unul dintre cele 20 de hanuri deschise în țară, în prezent mai sunt deschise doar 3 astfel de structuri de primire turistică.

O creștere semnificativă s-a putut observa, în perioada 1994-2012, și în cazul numărului de pensiuni turistice. Astfel, dacă în anul 1994 existau doar 115 astfel de unități de cazare pregătite să îi găzduiască pe români, până în anul 1999 numărul lor a crescut la 663, pentru ca un an mai târziu să mai existe doar 201 pensiuni deschise în România. Treptat, însă, s-a putut observa un nou trend crescător, astfel încât numărul pensiunilor să depășescă în prezent 1.200 de unități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani