INS menține estimarea de creștere economică de 1,6% în trimestrul trei și 2,7% la nouă luni

INS menține estimarea de creștere economică de 1,6% în trimestrul trei și 2,7% la nouă luni
Publicat: 04/12/2013, 10:50
Actualizat: 04/12/2013, 11:02

INS menține estimarea anunțată în noiembrie privind evoluția PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni și cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susținut de industrie și agricultură.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 158,11 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 1,6% față de trimestrul anterior și cu 4,1% față de trimestrul trei din 2012. La nouă luni PIB a fost de 467,1 miliarde lei.

Ca serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 175,37 miliarde lei prețuri curente, mai mare în termeni reali tot cu 4,1% față de trimestrul III 2012, rezultând la nouă un o majorare de 2,7%, la 443,18 miliarde lei.

„Cele mai importante contribuții la creșterea PIB în perioada 1.I-30.IX 2013, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, le-au avut următoarele ramuri: Industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 5,1%; Agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,8%) și al căror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%; Tranzacțiile imobiliare (+0,2%), cu o pondere de 7,8% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Reducerea volumului de activitate din administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială, cu 0,7%, a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția acestei ramuri la creșterea PIB fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în primele nouă luni creșterea s-a datorat în principal exporturilor nete (cu o contribuție de +5,2%), consecință a creșterii cu 14,4% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o majorare semnificativ mai redusă a volumulului importurilor de bunuri și servicii cu 1,5%, și cheltuielilor pentru consum final al gospodăriilor populației (+0,4%), cu o pondere de 60,4% în PIB, al cărei volum s-a majorat cu 0,6%.

O contribuție negativă au înregistrat formarea brută de capital fix (-1,1%), cu o pondere de 24% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 3,9%, consumul final al administrațiilor publice (-0,3%), cu o pondere de 15,7% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 2,4%, respectiv variația stocurilor (-1,5%) ca urmare a reducerii stocurilor din economie.

Primele estimări ale INS, anunțate la jumătatea lunii noiembrie, arătau că economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni, peste așteptările analiștilor, și cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul PIB a ajuns la 2,7%.

Statistica va actualiza la 10 ianuarie estimarea privind evoluția economiei.

Pentru anul în curs, Guvernul, FMI și Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Prognoza pentru acest an a fost revizuită în urcare, în noiembrie, de la 2%, datorită producție agricole bune și a exporturilor în creștere.

La începutul lunii noiembrie șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că FMI estimează pentru România, în 2014, o creștere reală a PIB constantă, menținându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se așteaptă ca evoluția să fie influențată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiții, nu de exporturi, ca în prezent.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul