Premieră. Lucrări ale celui mai cunoscut artist stradal din lume vor fi licitate la București. Despre cine este vorba

Premieră. Lucrări ale celui mai cunoscut artist stradal din lume vor fi licitate la București. Despre cine este vorba
Publicat: 19/06/2021, 09:20

Nouă lucrări de grafică semnate de celebrul artist Banksy, a cărui identitate reală nu se cunoaște, se vor afla în licitație la București, în premieră pe piața românească de artă.

Teme și simboluri reprezentantive ale artistului Banksy, cel care surprinde, de peste două decenii, cu arta sa proscrisă, sistemul socio-politic din toată lumea, vor fi prezente la București, joi, 24 iunie, ora 19:00, în cadrul Licitației de Sânziene „Colecția de Grafică Europeană a familiei Bujoiu”.

Arta sa politică, infracțiunile sau trucurile curajoase, dar, mai ales, mișcarea artistică revoluționară pe care a creat-o și o conduce, chiar dacă identitatea lui rămâne în continuare un mister, toate la un loc cresc valoarea lucrărilor sale, de la un an la altul.

În licitația de la București este prezentă și piesa de grafică „Fetița cu balonul roșu”, cu un preț de pornire de 300 euro. Considerată preferata britanicilor, lucrarea a fost realizată cu șablon pe fațada unui magazin dintr-un cartier din Londra în anul 2002.

Piesa a fost vândută ulterior, după ce a fost înlăturată de pe zid, în 2014, pentru suma de 500.000 lire sterline

Lucrarea a devenit faimoasă după ce a participat, în 2018, la o controversată licitație organizată de Sotheby’s (UK), când, imediat după adjudecarea la peste un milion de lire sterline, aceasta s-a autodistrus după un plan al artistului.

Alte renumite piese de grafică care au același preț de pornire de 300 de euro, la licitația din 24 iunie, semnate de Banksy, sunt: „Love is in the air”, „Keep it real”, „Bomb hugger”, „Petrol corupt” sau „Polițistul vesel”.

În licitația de Sânziene a casei Artmark, „Colecția de Grafică Europeană a familiei Bujoiu”, se regăsesc și piese de grafică ale celor mai mari nume ale artei moderne, precum Vincent van Gogh, Picasso, Dali, Magritte, Matisse, Degas sau Klimt. Nu vor lipsi nici artiștii care, alături de Banksy, au spart tiparele artei contemporane: Warhol, Basquiat sau Lichtenstein.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase