Ion Țiriac va câștiga 700 de milioane de dolari. Ce vinde omul de afaceri

Redactor:
Ovidiu Tempea
Ion Țiriac va câștiga 700 de milioane de dolari. Ce vinde omul de afaceri
Omul de afaceri Ion Țiriac a decis să vândă participația de 45,059% din titlurile UniCredit Țiriac Bank către grupul italian UniCredit, acționar majoritar al băncii, în cadrul opțiunii de exit convenite între acționari, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Aceasta ar fi cea mai mare tranzacție din sistemul bancar românesc după criză.

Ion Țiriac deține acțiuni la UniCredit Țiriac Bank prin intermediul companiilor Redrum International Investments B.V. – 24,8310361% din capitalul social și Vesanio Trading Limited – 20,2286933% din capitalul social.

Publicația italiană Messaggero scrie că grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Țiriac, urmând ca semnarea să aibă loc într-o săptămână, iar perfectarea tranzacției să aibă loc până la Crăciun.

Potrivit Messaggero, citat de Reuters, pentru participația deținută de Ion Țiriac, UniCredit va plăti 700 milioane de euro, parțial în numerar.

Contactat, omul de afaceri Ion Țiriac nu a dorit să comenteze aceste informații. De asemenea, Andrea Morawski, de la UniCredit Media Relations, din Italia, a declarat: „Nu avem de comemtat pe acest subiect, având în vedere că nu obișnuim să comentăm zvonuri de presă sau din piață”.

Țiriac putea să exercite anual opțiunea de exit convenită cu UniCredit, atunci când grupul italian a preluat operațiunile Bank Austria, care deținea HVB Romania SA.

UniCredit Țiriac Bank a apărut prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România și Banca Țiriac, proces care s-a finalizat în 2007.

Conform raportului anual pe 2012 al grupului italian UniCredit, potrivit standardelor IFRS, UniCredit Bank Austria, divizia internațională prin care grupul italian UniCredit controlează majoritatea afacerilor pe care le are în regiune, raportează o deținere de 95,56% la UniCredit Țiriac Bank, deși dreptul de vot era de 50,6%. UniCredit a introdus mențiunea privind deținerea de 95,5% întrucât era obligată să cumpere pachetul lui Ion Țiriac atunci când omul de afaceri ar fi dorit să exercite această opțiune.

La sfârșitul lui 2013, UniCredit Țiriac se afla pe poziția a patra în sistemul bancar, cu o cotă de piață de circa 7%, după BCR, BRD și Banca Transilvania.

Instituția a funcționat sub denumirea Banca Comercială Ion Țiriac din 1991 până la 31 august 2006, când a fuzionat prin absorbție cu HVB Bank Romania SA – banca absorbită, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comerciala HVB Țiriac SA, până la 1 iunie 2007 când a fuzionat prin absorbție cu UniCredit Romania SA – banca absorbită, din care a rezultat UniCredit Țiriac.

După ieșirea omului de afaceri din acționariatul băncii grupul italian va analiza dacă va mai păstra, cel puțin pentru o perioadă, denumirea UniCredit Țiriac Bank.

Ion Țiriac este unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri controlează un grup de firme specializat în mai multe domenii, precum auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.

Divizia Auto Țiriac Holdings include Țiriac Auto, importatorii (Hyundai Auto Romania, Premium Auto, M Car Trading, Romcar), Țiriac Auto Rulate și Auto Stop. Pe partea de real estate, Țiriac deține Clubul Rezidențial Stejarii și Residenz, trei centre de afaceri (central Țiriac, Nouveau și Vama Poștei), 18 showroomuri în București și în țară, spații comerciale (Metro Punct Piatra Neamț) și Praktiker din Târgu-Mureș, clădirea flotei de aeronave din Otopeni și 1.100 de hectare în spații intravilane în întreaga țară.

Pe lângă participația de 45% din Unicredit Țiriac Bank, grupul Țiriac mai controlează prin altele 44% din compania de asigurări Allianz Țiriac, 25% din servicii de handling pe Aeroportul Internațional Henri Coandă și 15% din grupul de retail Metro România.

Profitul net consolidat al UniCredit Țiriac Bank și UniCredit Consumer Financing a crescut cu 18% în primul trimestru al acestui an, la 72,1 milioane de lei (16,0 milioane de euro), a anunțat banca.
Veniturile operaționale au atins 375 milioane de lei, cu 0,5% mai mult față de primul trimestru al anului trecut, pe fondul avansului cu 9% al veniturilor nete din comisioane și al evoluției pozitive a veniturilor obținute din tranzacționare.

Cheltuielile operaționale s-au plasat la 178 milioane de lei, în urcare cu 4%, ceea ce a condus la obținerea unui profit operational de 197 milioane de lei, în scădere cu 2,5%. Provizioanele aferente riscului de credit au înregistrat o scădere de 11%, la 112 milioane de lei.

Potrivit băncii, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins nivelul de 10%, în vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 1,1%. Raportul dintre costuri și venituri a fost 47,4%, în scădere cu 1,3 puncte procentuale față de finalul anului 2013. Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilanț a crescut față de finalul anului 2013, atingând nivelul de 10,7%.
Depozitele atrase de la clientelă s-au plasat la 13,6 miliarde de lei la finalul lui martie. Raportul dintre credite și depozite a fost de 135%.

Banca se situează cu mult peste limitele impuse de Basel III, atât în ceea ce privește rata adecvării capitalului (14,12%), cât și rata fondurilor proprii de nivel I de bază (13,5% versus 4,5% nivelul reglementat).

UniCredit Țiriac Bank a încheiat primul trimestrul cu un număr de 188 de sucursale, în timp ce numărul angajaților pentru UniCredit Țiriac Bank și UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.116.
Grupul UniCredit este prezent pe piața din România și prin intermediul UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) și UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Profitul net individual al UniCredit Țiriac a scăzut anul trecut cu 57%, la 75,1 milioane lei, rezultatul fiind cu 138 de milioane lei sub câștigul raportat la nouă luni, în condițiile în care provizioanele la nivelul grupului au urcat în ultimul trimestru cu 312 milioane lei, la 744 milioane lei.

În conformitate cu situațiile financiare individuale întocmite de UniCredit Țiriac, banca a înregistrat la 31 decembrie venituri operaționale totale de 1,384 miliarde lei (313,2 milioane euro), în creștere cu 10,8% față de perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al băncii remis MEDIAFAX.

În același timp, cheltuielile operaționale au crescut cu 8,7%, până la 689,1 milioane lei (155,9 milioane euro), iar profitul operațional s-a plasat la 694,7 milioane lei (157,2 milioane euro), în urcare cu 13% față de anul precedent.

Profitul net al băncii a atins nivelul de 75,1 milioane lei, în scădere față de finalul anului 2012. Potrivit raportului directoratului UniCredit Țiriac, banca a realizat în 2012 un profit net calculat la nivel individual de 173,1 milioane lei.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide