La fiecare doi șomeri intrați în sistem, trei au reușit să-și găsească un loc de muncă în 2011. În ce domenii s-au raportat cei mai mulți șomeri

La fiecare doi șomeri intrați în sistem, trei au reușit să-și găsească un loc de muncă în 2011. În ce domenii s-au raportat cei mai mulți șomeri
Publicat: 30/04/2012, 12:14
Actualizat: 30/04/2012, 12:14

Aproape 350.000 de șomeri și-au găsit un loc de muncă în 2011, două treimi dintre ei reușind să semneze un contract de muncă pe o perioadă nederminată, reiese din cel mai recent raport al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Pe de altă parte alte, 250.000 de persoane au intrat anul trecut în șomaj, aproape 71.000 dintre ei fiind tineri care au absolvit liceul sau facultatea. Practic, la fiecare doi șomeri intrați în sistem, alți trei au reușit să-și găsească un loc de muncă.

Persoanele cu studii universitare reprezentau 8% din totalul șomerilor aflați în evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la sfârșitul lui 2011. Ponderea cea mai mare o constituie persoanele cu un nivel de instruire primar, gimnazial și profesional, respectiv 70%.

La sfârșitul lunii decembrie numărul șomerilor era de 461.013, aproape jumătate dintre aceștia având între 30 și 49 de ani. Ponderea șomerilor de lungă durată, respectiv acele persoane care nu au reușit să-și găsească un loc de muncă pentru mai bine de 12 luni, în numărul total de șomeri era de 31,16%.

Domeniile în care s-au raportat cei mai mulți șomeri au fost: industria prelucrătoare (71.157 persoane), agricultura (66.403 persoane), întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje (32.184 persoane), construcții (27.467 persoane) și transporturi (26.219 persoane).

Angajări în Suceava, Neamț și București

Anul trecut, circa 366.000 de persoane au fost încadrate în muncă prin intermediul Programului de Ocupare a Forței de Muncă. Cei mai mulți dintre ei au vârste cuprinse între 35 și 45 de ani și provin din mediul urban.

La nivel județean, cele mai multe încadrări s-au realizat în județul Suceava (22.328), în Municipiul București (22.023), în județul Neamț (20.589) și în județul Timiș (20.577).

La coada clasamentului se regăsesc județele Vrancea (2.851), Călărași (2.908) și Covasna (2.979).

Peste 147.000 de români și-au găsit joburi în străinătate

Peste 147.000 de români și-au găsit un loc de muncă în străinătate prin intermediul programelor desfășurate de autoritățile statului, mai reiese din raportul citat.

Astfel, circa 1.500 de persoane au plecat în Spania, Danemarca, Austria, Marea Britanie, Germania, Cehia, Belgia sau Elveția cu spijinul EURES, o rețea coordonată de Comisia Europeană care intermediază colaborarea între serviciile publice naționale de ocupare a forței de muncă.

În 2011, consilierii EURES au încărcat pe portal și promovat oferte pentru 2.648 locuri de muncă vacante primite de la angajatori europeni. Gama de ocupații scoase la concurs a fost diversă pornind de la lucrători calificați și necalificați în agricultură, muncitori necalificați în transporturi, ospătari, barmani, bucătari, electricieni în construcții, șoferi de autoturisme și camioane, sudori, operatori mașini și utilaje, asistente medicale, ghizi turistici, medici, programatori, ingineri de diverse specialități.

ANOFM a organizat pe parcursul anului trecut nouă selecții pentru românii interesați să lucreze în străinătate. Majoritatea posturilor scoase la concurs au fost pentru muncitorii necalificați din agricultură, dar și pentru cei interesați să lucreze la fermele din străinătate. Astfel, 27 de persoane și-au găsit un loc de muncă ca jupuitori de nurci, în Danemarca.

Alte 72.000 de persoane și-au găsit în 2011 un loc de muncă în Germania, prin aplicarea Acordurilor juridice bilaterale în domeniul circulației forței de muncă, în vigoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...