Limbile cehă, slovacă și polonă, plătite cu 50% mai bine decât engleza. Ce limbă străină îți aduce din start un salariu de 4.000 de lei

Limbile cehă, slovacă și polonă, plătite cu 50% mai bine decât engleza. Ce limbă străină îți aduce din start un salariu de 4.000 de lei
Publicat: 10/09/2014, 09:44
Actualizat: 09/03/2015, 09:48

Limbile cehă, slovacă, polona și rusă rămân în continuare cele mai bine plătite în România. Candidații care au astfel de competențe lingvistice au șansa de a primi salarii chiar și cu 50% mai mari decât cele ale vorbitorilor de engleză și franceză, a explicat pentru gândul Felix Toma, Country Manager al companiei de recrutare Gi Group.

„Engleza este deja un must pentru marea majoritate a angajărilor. Aproape toți candidații vorbesc engleză și foarte mulți și franceza. Odată cu limbile mai greu de învățat – cum ar fi germana -, nivelul salarial crește”, a explicat acesta.

În plus, un cunoscător al limbilor exotice este deja o adevărată „comoară” pentru angajatori și pentru firmele de recrutare, spune Felix Toma.

„În momentul în care găsim vorbitori de limbi exotice – cum ar fi cele nordice sau chiar cele central-europene, precum ceha, slovaca, polona – vorbim de cu totul alte salarii, chiar cu 50% mai mari decât cele ale vorbitorilor strict de engleză sau franceză”, a precizat el. „Dar sunt foarte puțini și sunt foarte greu de găsit. La un moment, pentru anumite proiecte, ajunsesem să știu toți candidații cu cehă și slovacă din țară. Am ajuns chiar și în stadiul în care am fost interesați de relocarea unor vorbitori de cehă, din Cehia în România”, a povestit acesta.

În prezent, pe piața muncii din România, cele mai multe cereri de candidați care să cunoască aceste limbi vin din partea call-center-urilor și service center-urilor. Aici, și salariile sunt pe măsură. Spre exemplu, un vorbitor de polonă poate câștiga între 2.000 și 2.700 de lei pe lună, iar unul de sârbă, între 1.800 și 2.500 de lei lunar.

Cea mai bine plătită limbă străină în România

Potrivit datelor din piață obținute de gândul, topul celor mai bine plătite limbi în call center este condus însă de limba farsi, vobită în Iran: între 2.700 și 4.000 de lei net.

Pe locul al doilea se află limba rusă, cea mai căutată limbă străină pe piața de call center din București, care le aduce vorbitorilor un salariu lunar cuprins între 1.900 și 2.800 de lei.

Francofonii sunt plătiți cu 1.900 – 2.800 de lei pe lună, iar cei care cunosc limba spaniolă se pot aștepa la salarii de 1.700 – 2.700 de lei lunar.

Pe de altă parte și vorbitorii de limba germană sunt foarte căutați, în special în companiile din zona Transilvaniei, a precizat Felix Toma. În această situație, cunoașterea ei este deseori esențială.

„În Transilvania sunt multe companii din mediul industrial, care provin din zona germană și care caută vorbitori de germană cu experiență pe partea tehnică”, a explicat el. „Chiar dacă în unele limba oficială este engleză, cunoașterea germanei poate fi un avantaj sau chiar o necesitate în anumite situații”, a adăugat el.

Pentru cei care vorbesc doar limba română, principalele oferte de joburi în call center le au operatori telecom de pe piața locală. Aici, majoritatea salariilor sunt cuprinse între 1.100 – 1.400 de lei, potrivit informațiilor obținute de gândul.

De exemplu, la Orange, un angajat care se ocupă de relații cu clienții în call center câștigă 1.200-1.350 de lei, plus alte beneficii, precum bonurile de masă, telefon de serviciu și abonament. La Vodafone, salariile sunt similare. În prima lună de la angajare, salariul este, în ambele companii, de obicei, mai mic de 1.000 de lei pe lună.

La Cosmote, salariul pentru cei angajați direct de companie este de circa 1.100 de lei plus bonuri de masă. După trei luni vechime, angajații devin eligibili pentru bonusuri, care pot fi de maximum 150 de lei pe lună. La aceste salarii se mai adaugă și alte beneficii, precum telefon de serviciu cu minute incluse și internet.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens