EFECTELE CORONAVIRUS. Fermierii români și-au izolat în exploatații angajații-cheie. „Siguranța oamenilor care lucrează în fermă și bunăstarea animalelor sunt pe primul loc”

EFECTELE CORONAVIRUS. Fermierii români și-au izolat în exploatații angajații-cheie. „Siguranța oamenilor care lucrează în fermă și bunăstarea animalelor sunt pe primul loc”
Fermierii au decis să-și protejeze interesele și au luat măsuri pentru a evita contactul muncitorilor din fermă cu cei de afară
Publicat: 18/03/2020, 15:58

Fermierii de cultură mare, dar și cei din sectorul zootehnic, membri ai Clubului Fermierilor Români, au decis să-și protejeze interesele și au luat măsuri pentru a evita contactul muncitorilor din fermă cu cei de afară și au asigurat totodată toate condițiile necesare de cazare în fermă, masă, spații de odihnă și igienizare.

„Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă urmărește cu atenție evoluția la nivel național și internațional a situației  declanșate de răspândirea coronavirusului și este în contact permanent cu membrii săi, fermierii performanți din România, precum și cu autoritățile statului responsabile pentru agricultură”, scriu reprezentanții Clubului într-o informare transmisă presei.

Potrivit conducerii organizației, în această perioadă, producătorii din sectorul agrozootehnic caută soluții pentru continuarea lucrărilor agricole în ferme și prevenirea răspândirii virusului COVID-19, ținând cont că fermele cu producție vegetală au intrat în campania agricolă de însămânțare a culturilor de primăvară, iar în zootehnie fermierii au în grijă inclusiv animalele.

„Cea mai bună cale de a gestiona crizele este să le prevenim și să învățăm din experiențele reușite, sens în care împărtășim soluțiile identificate de membrii Clubului Fermierilor Români”, spun liderii organizației.

Obiectiv: izolarea în fermă a oamenilor care se ocupă de fermă și de animale

Un prim exemplu de eficientă în situație de criză este și cel al lui Nicușor Șerban, administrator Agroserv Măriuța SRL, președintele Clubului Fermierilor Români. În această perioadă în care începe campania de însămânțare de primăvară, iar lucrările în ferma zootehnică se desfășoară într-o rutină zilnică ce trebuie asigurată, obiectivul imediat al fermierului a fost să izoleze în fermă oamenii care se ocupă de fermă și de animale.

Ca atare, Șerban a luat măsuri pentru a evita contactul muncitorilor din fermă cu cei de afară și pentru a asigura toate condițiile necesare de cazare în ferma, masă, spații de odihnă și igienizare.

Operatorii din exploatația sa sunt ajutați cu aprovizionarea de o echipă care aduce cele necesare desfășurării activităților în bune condiții.

Siguranța oamenilor care lucrează în fermă și bunăstarea animalelor sunt pe primul loc și din acest motiv au intrat cu toții în izolare.

Fermierul are foarte puține contacte cu persoanele care vin din exterior, excepție făcând reprezentanții companiilor de inputuri și alții, și a luat măsuri suplimentare de igienizare, dezinfecție si prevenție în fermă, spațiile de lucru și birouri.

Fermierul deține în prezent una dintre fermele de elită cu vaci Holstein de genetică aleasă, precum și teren pe care îl cultivă atât pentru a asigura furajul animalelor, cât și pentru a valorifica producțiile de cereale, porumb sau rapiță.

În iunie 2018, el a inaugurat „Lăptăria cu Caimac”, fabrica de lactate produse din lapte de vacă.

Familiile fermierilor izolați în exploatație sunt aprovizionate cu tot ceea ce este nevoie

Un alt exemplu de gestionare a crizei în ferme este și cel al lui Georg Bardeau, administrator Banat Agri Group SRL, și el membru al Clubului Fermierilor Români

În vederea limitării expunerea persoanelor care lucrează în fermă și evitarea unei posibile contaminări, administratorul exploatației și-a împărțit operatorii în două grupe, una de tractoriști care rămân în fermă și care nu mai merg acasă, iar a doua grupă care se ocupă de aprovizionare, aduce tot ce este necesar până la poartă. De marți, 17 martie 2020, prima grupă a intrat în izolare în fermă.

Fermierul a achiziționat paturi, pături, perne și lenjerii și asigură facilitățile necesare pentru oamenii care rămân în fermă, care sunt implicați în lucrările agricole. Aceștia au tot confortul necesar să muncească în fermă și condițiile pentru odihnă, masă și igienă conform măsurilor de siguranță și sănătate.

Echipa care se ocupă de aprovizionarea fermei asigură totodată și cele necesare familiilor operatorilor care rămân în fermă și nu ajung acasă. Familiile pot contacta echipa din afara fermei și solicita tot ce au nevoie. În acest mod, colegii izolați în fermă își pot vedea de treabă liniștiți știind că familiile lor sunt sprijinite în această perioadă.

Georg Bardeau ne-a precizat că nu au intrat în izolare în fermă acele persoane care au în familie persoane care au venit din străinătate în ultimele zile, ca măsură de siguranță.

Soluție de izolare: containere folosite în construcții, modelul sanitar

Ciprian Andrei Olteanu, administrator Casa Agro SRL și Algap SRL, membru al Clubului Fermierilor Români, laolaltă cu tatăl său adoptă soluția de izolare în fermă cu operatorii implicați în lucrările agricole din această perioadă.

Pentru asigurarea cazării și a facilităților necesare, fermierul a comandat containere folosite în construcții, modelul sanitar, care este dotat cu dușuri, chiuvete și toalete, și prevăzut cu boiler pentru apă caldă. Aceste containere au nevoie să fie racordate la sursă de apă, curent electric și fosă septică.

Pentru fermierii care au nevoie să asigure și cazare personalului lor, există containere dormitor care sunt compartimentate, fiind prevăzute cu paturi și bucătărie, spun reprezentanții clubului. Pentru cei interesați de această soluție, există companii care pun la dispoziție astfel de containere modulare, în diverse variante în funcție de necesități (dormitor, bucătărie, sanitar), prin opțiuni de închiriere, leasing sau cumpărare.

„Din discuțiile avute cu fermierii, am aflat că fiecare fermier a stat de vorbă cu oamenii lui, a explicat care este rolul măsurilor luate de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și de ce este important ca ei să se organizeze cât mai bine, să se izoleze în ferme atât cât este nevoie, pentru perioadă determinată, astfel încât lucrările agricole să continue, iar campania de primăvară să se desfășoare în condiții cât mai bune, pentru ca recoltele viitoare să nu fie compromise, iar bunăstarea animalelor să fie asigurată”, spun cei din Clubul Fermierilor Români.

Aceștia au mai adăugat că dacă în sănătate sunt mobilizate resurse și tot personalul medical luptă pentru salvarea vieților omenești, în agricultură fermierii și angajații lor se mobilizează pentru a asigura producția agricolă șia nu periclita siguranța alimentară.

„Este de datoria noastră, a celor care lucrăm în domeniul agricol, să sprijinim fermierii prin propagarea informațiilor necesare, a soluțiilor care se pot adopta, și să facem demersuri la autorități cu propuneri de măsuri care pot fi adoptate pentru susținerea fermierilor în această perioadă critică din campania agricolă de primăvară”, au conchis cei din organizația de fermieri.

„Este un an agricol al adevărului!”

Într-o informare transmisă la redacție, companiile membre în Alianța Industriei Semințelor din România (AISR), producătoare de inputuri, depun toate eforturile necesare și sunt aproape de fermieri pentru a le furniza tot ceea ce este necesar, astfel încât campania agricolă din acest an să nu fie afectată.

„Este un an agricol al adevărului! În contextul condițiilor climatice particulare din acest an, în acest moment, doar o parte dintre fermierii români au început lucrările de semănat din campania de primăvară și doar în anumite zone din țară.”, afirmă răspicat cei din AISR. „Industria și fermierii din România vor strânge rândurile pentru a ne asigura că agricultura din țara noastră nu va avea de suferit ca urmare a evoluției pandemice a COVID-19. Securitatea și siguranța alimentară sunt o prioritate pentru noi toți în aceste momente! Membrii AISR fac apel la toate instituțiile statului să ia toate măsurile necesare protejării economiei prin susținerea liberei circulație a mărfurilor”.

Cei din AISR au mai adăugat că fac tot ceea ce stă în puterile lor pentru a răspunde cererii de semințe din piață.

„Fiecare membru al Alianței a luat toate măsurile de siguranță ce se impun în contextul actual privind reducerea riscului răspândirii virusului COVID-19”, se mai menționează în document.

AISR este o organizație profesională care reunește 11 dintre cele mai mari companii care produc, condiționează și comercializează semințe în România. Împreună, membrii AISR acoperă aproximativ 70% din piața semințelor pentru cultura mare din țara noastră.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Sursă foto: Banat Agri Group/Clubul Fermierilor Români

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Alertă de vreme extremă: De la călduri amorțitoare la ploi torențiale, lapoviță și ninsoare
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație