EFECTELE #COVID-19 | Interzicerea exporturilor va duce la scăderea artificială a prețului culturilor. Ce se va întâmpla cu cerealele cultivate organic

EFECTELE #COVID-19 | Interzicerea exporturilor va duce la scăderea artificială a prețului culturilor. Ce se va întâmpla cu cerealele cultivate organic
Siguranța alimentară a României nu este nici pe departe amenințată, ținând cont de necesarul intern al României de maxim 180.000 tone pe lună. De aici, rezultă un necesar de aproximativ 2,2 milioane tone consum intern anual / Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 13/04/2020, 10:59

Ordonanța Militară 8 (OM8) prin care Guvernul Orban a interzis exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de panificație și ulei va duce la scăderea artificială a prețului culturilor, sub cel preconizat, având astfel un impact negativ masiv asupra situației financiare a fermierilor români.

Aceștia ar urma să piardă bani din acest motiv, neavând posibilitatea de a-și vinde culturile pe plan local sau vânzând la un preț sub marja de profit, anunță reprezentanții unei companii românești care operează 7.000 de hectare de teren agricol.

În plus, susțin cei de la Holde Agri Invest SA, un holding din România urmează să se listeze la Bursa de Valori București anul acesta, OM8 nu face deosebirea între cerealele cultivate convențional și cele cultivate organic.

„Această măsură are un potențial efect negativ asupra situației financiare a fermierilor români și chiar asupra întregului sector agricol românesc”.

Spre exemplu, în fiecare an, România produce între 9 și 10 milioane de tone de grâu, dintre care aproximativ 3,5 milioane de tone sunt utilizate pe plan intern, în timp ce cantitatea rămasă este destinată exportului.

În momentul actual, România nu are capacitatea de depozitare pentru a stoca această cantitate de cereale intern”, susțin reprezentanții producătorului de cereale român.

În ceea ce privește culturile organice, în prezent, România nu deține facilități de prelucrare a acestora.

Astfel, potrivit spuselor reprezentanților holdingului, în condițiile în care OM8 face referire și la agricultura ecologică, toate culturile bio vor trebui fie vândute local, la prețuri semnificativ mai mici, egale cu cele din agricultura convențională, fie depozitate până la ridicarea măsurilor impuse.

„Acest lucru are un impact semnificativ asupra afacerilor fermierilor ecologici, care sunt în minoritate în România, și poate duce la pierderi majore și probleme de cash-flow care îi vor afecta pe termen mediu”, susține producătorul de cereale.

Cei din holding dețin în acest moment 1.500 de tone de grâu organic pentru care urma să se semneze un contract cu un jucător străin cu capacitate de prelucrare a culturilor de acest tip, dar în acest moment compania nu mai poate executa contractul.

Mai mult, entitatea este nevoită să pună în așteptare și contractul pe care deja l-a semnat și executat parțial pentru 2.000 de tone de floarea-soarelui organică, după ce a trimis un camion în Austria, restul de șapte camioane fiind în prezent în stand-by.

Potrivit OM8, procedurile de export al produselor agroalimentare, aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței militare citate anterior, se suspendă pe perioada stării de urgenţă, „provocând astfel haos și îngrijorare în rândul fermierilor locali, care se află în proces de executare a comenzilor care au fost deja contractate și, în unele cazuri, chiar plătite și livrate parțial”, mai precizează sursa citată.

„Există multe îngrijorări pe care le ridică măsurile anunțate (…) de guvern, mai ales că stakeholderii din sectorul agricol nu au fost consultați în pregătirea acestor măsuri, ținând cont de impactul financiar imediat pe care acestea îl vor avea asupra sectorului agricol românesc. Prin urmare, măsurile referitoare la sectorul agricol ar trebui elaborate și explicate pentru a se asigura continuitatea activității unui sector atât de important precum agricultura”, au conchis reprezentantul holdingului agricol.

Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în 2019, producţia obţinută la grâu, secară şi triticale a înregistrat un plus de 2,51%, cu 255.399 tone, de la 10,172 milioane de tone anul trecut, la 10,427 milioane de tone în acest an, de pe 2,1 milioane hectare, în timp ce randamentul a fost de 4.700 kg/ha.

La data de 1 aprilie 2020, prețul grâului de panificație DAP Constanța (traderi colaboratori ai AgroGo) era de 866,45 lei tona.

Oferta de cumpărare Landmar Moldova FCA (din fermă) era de 790 lei tona, la data de 8 aprilie 2020.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial