Bilanț 2020. Pandemia a afectat puternic piața auto dar a impulsionat comerțul cu motociclete. Service-urile au avut de câștigat

Bilanț 2020. Pandemia a afectat puternic piața auto dar a impulsionat comerțul cu motociclete. Service-urile au avut de câștigat
Publicat: 15/02/2021, 11:33

În vreme ce pe piața vânzărilor auto 2020 a însemnat un an al reculului puternic, de aproape 9%, pe segmentul moto lucrurile au evoluat aproape de dublu. În continuare semnalele nu sunt încurajatoare, sectoarele cu activitate preponderent pozitivă fiind cele de reparații și service.

Conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS), anul trecut volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor a înregistrat o cifră de afaceri mai mică cu 8,7%, față de 2019.

Principalele explicații sunt generate de scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-14,3%) și la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-6,1%).

Vestea bună vine dinspre comerţul cu motociclete, piese și accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, unde piața aproape s-a dublat (+86,6%). Lucrurile au mers ceva mai bine și la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+2,5%).

Piața auto dă în continuare semnale contradictorii

Conform INS, în decembrie 2020 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţă de luna precedentă cu 4%. Explicația este dată de scăderile înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-14,4%) și la comerţul cu motociclete, piese și accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-3,8%). Creşteri au înregistrat activităţile de întreţinere și reparare a autovehiculelor (+0,7%) şi comerţul cu autovehicule (+0,5%).

Comparativ cu decembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule și motociclete a scăzut ca serie brută cu 0,9%.

Creșteri au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+115,6%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+17,0%) și comerţul cu piese și accesorii pentru autovehicule (+3,9%).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase