EXCLUSIV GANDUL FINANCIAR. Răzvan Crișan, cofondator Kane Group: Nu cred că mai există nicio scuză pentru Guvern să nu aplice tratamentul de la EURO 2020 și celorlalți organizatori de evenimente

EXCLUSIV GANDUL FINANCIAR. Răzvan Crișan, cofondator Kane Group: Nu cred că mai există nicio scuză pentru Guvern să nu aplice tratamentul de la EURO 2020 și celorlalți organizatori de evenimente
Publicat: 09/04/2021, 12:07
Actualizat: 09/04/2021, 17:12

După aproape un an de pandemie, antreprenorii din industria ospitalității, dar și cei din zona de evenimente, au ajuns practic la capătul puterilor, pentru că nu au primit încă ajutoarele promise de autorități. Acum se află în discuție din nou Ordonanța de Urgență 224/2020 pentru o eventuală completare cu noi coduri CAEN. 

După toate probabiitățile, abia undeva spre 1 iunie ar putea începe înscrierile pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa, după cum promit oficialii de la Ministerul Finanțelor Publice. Dar, dacă OUG 224 se va modifica, prin adăugarea codurilor cu activitatea privind organizarea de evenimente, obținerea banilor de la stat se va decala cu cel puțin trei dacă nu chiar șase luni.

Există însă și mare semne de întrebare, care vizează zona de evenimente, care a fost lăsată pe dinafară, nu a fost inclusă în celebra OUG 224/2010. Nici Modificările prin OUG 10/2021 nu au rezolvat problema, iar acum se pune întrebarea dacă n-ar fi mai bine să fie creat un act normativ separat pentru acest sector, pentru că orice modificare adusă la acest moment trebuie notificată la Bruxelles, ceea ce va aduce întârzieri de câteva luni pe puțin în aplicarea măsurilor de ajutor pentru HoReCa.

România nu a făcut încă pași clari în direcția redeschiderii. Este foarte important ca odată cu accelerarea campaniei de vaccinare să existe și o strategie de redeschidere a afacerilor, să ai un minim de predictibilitate în acest context – Răzvan Crișan, cofondator Kane Group.

El a declarat că Ordonanța 224/2020 este gândită ca un instrument care să poată să ajute atât zona de ospitalitate, dar și alte industrii să poată să treacă peste această perioadă.

„Din păcate majoritatea celor care activează în zona de ospitalitate, de evenimente și majoritatea artiștilor tind să fie entități mici care nu cred că-si puteau imagina un coșmar mai mare decât să ajungă să depindă de autoritățile naționale și locale”, a declarat pentru Gandul Financiar Răzvan Crișan.

Promisiuni nerespectate

Răzvan Crișan spune că antreprenorii din industria ospitalității nu contestă neapărat interdicțiile, cel mai mult deranjează faptul că nu sunt ajutați, iar măsurile promise de autorități au fost mai mult pe hârtie. În afară de somajul tehnic pentru angajați practic nu s-a beneficiat de nimic.

“Te vezi interzis și este de înțeles ce s-a întâmplat…Nu poți să interzici activitatea unor oameni într-o democrație funcțională cum ne dorim noi să fim fără să oferi o serie de despăgubiri. Nimeni nu a contestat nevoia unor interdicții, unde am pus niște semne de întrebare foarte mari a fost legat de faptul că dacă promiți ceva, trebuie respectat”, spune Crișan.

Pe de altă parte, angajamentul Guvernului vizavi de organizarea Euro 2020 constituie un precedent de bun augur. “Nu cred că mai există nicio scuză pentru Guvern să nu aplice tratamentul de la EURO 2020 și la toti ceilalți organizatori de evenimente indiferent de tipul de organizare”, a menționat Crișan.

Evenimentele, ignorate total

Printre sectoarele greu afectate de pandemie se numără și organizarea de evenimente, în condițiile în care de un an nu s-a mai făcut nimic, iar din păcate legiuitorii nu au inclus această zonă în celebra OUG 224/2020. Din păcate, nici măcar prin OUG 10/2021, cel mai probabil, nu se va putea remedia situația, pentru că vor fi întârziate măsurile de sprijin pentru celelalate sectoare.

Poate ar fi mult mai simplu să existe o schemă separată dedicată sectorului cultural pentru a nu întârzia schema colegilor din HoReCa –  Codruța Vulcu, președinte Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC).

Un lucru este clar: este nevoie de o măsură urgentă pentru că „literalmente sectorul este închis și nu mai există bani și lichiditate pentru a supraviețui  6-8 luni de zile”.

„Disperarea în sector este mare, pentru că la acest moment nu au fost efectiv bani care să fie primiți de către companii, există ordonanța 130 care sperăm că se deblochează cât mai curând, dar alt sprijin pentru companii nu există…atât timp cât un an de zile este restricționată posibilitatea de a munci, nu ai niciun venit, dar continui să ai cheltuieli, după un an este aproape imposibil să continui, să nu ajungi în faliment. Credem că sectorul este îndreptățit să fie sprijinit pentru a putea să depășească această perioadă”, a afirmat Vulcu.

Ce urmează?

Înscrierile pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa ar putea începe de la 1 iunie, a declarat Paul Ene, secretar de stat în Ministerul Economiei, care a detaliat, la GÂNDUL FINANCIAR, stadiul procedurii de implementare a acesteia.

Pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa – instituită prin OUG 224/2020 și ulterior modificată prin OUG 10/2021 –  cu un buget estimat inițial de 2,5 miliarde de lei (500 milioane euro), au fost alocate credite bugetare în valoare de un miliard de lei în bugetul de stat pe 2021.

Valoarea granturilor este de 20% din pierderea beneficiarului din 2020 față de 2019. Conform normei de fundamentare, numărul beneficiarilor este estimat la 73.211.

UG 10/2021, aprobată de Guvernm este în prezent pe traseul legislativ în Parlament, în discuția comisiilor din Camera Deputaților, după ce a primit votul Senatului, cu amendamente. În prezent, Ministerul Economiei lucrează la elaborarea proiectului procedurii de implementare a schemei, care, conform discuțiilor cu cei din HoReCa, urmează să fie supus dezbaterii publice în a doua jumătate a lunii aprilie.

Urmăriți emisiunea integrală GÂNDUL FINANCIAR, transmisă pe gandul.ro și pe contul de Facebook al emisiunii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată