Ministerul Economie vrea manageri profesioniști în 47 de companii de stat, pentru administrarea „bogăției naționale”

Ministerul Economie vrea manageri profesioniști în 47 de companii de stat, pentru administrarea bogăției naționale
Publicat: 05/07/2012, 16:08
Actualizat: 31/07/2014, 15:00

Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA) a anunțat joi că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat și că vrea astfel să implice tehnocrații în „administrarea bogăției naționale”.

„Implementarea managementului profesionist în 47 companii de stat nu este actualmente una din cerințele minimale asumate față de instituțiile financiare internaționale, dar este un mijloc de redresare economică, este o modalitate de implicare a tehnocraților în administrarea bogăției naționale, este o cale pe care vom păși cu hotărâre pentru a viabiliza sectorul economiei de stat”, se arată într-un comunicat al instituției.

În comunicat se precizează că procedurile de selecție a consultanților vizează stimularea implicării a cât mai multor specialiști în resurse umane din țară și din străinătate, „fără restricții și fără condițiile artificiale utitilizate pentru a favoriza anumiți participanți”.

Cele 47 de companii de stat care ar urma să aibă management profesionist au fost aduse într-o situație financiară „nefavorabilă” și au nevoie, pentru a se redresa economic, de directori neimplicați în mediul politic.

„Acest procedeu de recuperare a bogăției națonale nu poate fi decât benefic, iar Ministerul Economiei contează pe dorința de implicare din partea specialiștilor în resurse umane și a specialiștilor în management care doresc să participe la succesul reformei economice în România”, se spune în comunicat.

Ministerul Economiei arată că toată documentația aferentă acestei proceduri este „modernă și transparentă”, fiind curățată de birocrație, inclusiv prin diminuarea numărului de documente necesare, iar în elaborarea ei au fost eliminate condițiile care pot îngrădi liberul acces al tuturor profesioniștilor interesați să se implice în procesul de redresare a companiilor de stat.

Pe lista companiilor se numără Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galați, Electrocentrale Paroșeni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Națională a Apelor Minerale, Băița Ștei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectări Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej și Roșiamin.

Sunt înscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistrița, Cluj, Sebeș, Curtea de Argeș, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Porțile de Fier și Hațeg, precum și filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg și Icemenerg Service, precum și filialele Electrica – Distribuție Muntenia Nord, Distribuție Transilvania Nord, Distribuție Transilvania Sud, Electrica Serv, Servicii Energetice Banat, Servicii Energetice Dobrogea, Servicii Energetice Moldova, Servicii Energetice Oltenia și Servicii Energetice Muntenia.

Guvernul s-a angajat față de FMI să numească manageri privați pentru nouă companii, cu posibilitatea extinderii listei cu încă șase societăți.

Până în prezent însă nu a fost numit niciun manager privat, iar MECMA și Pedersen & Partners au încetat în luna mai contractul de consultanță privind atragerea de manageri profesioniști. Compania de executive search a anunțat, fără să dea detalii, că motivul a fost reprezentat de unele modificări promovate de minister.

Acordul fusese încheiat în octombrie 2011 Obiectivul contractului era recrutarea de personal de conducere la companii precum Poșta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm și Oltchim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021