Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării unitare: „Scopul nu este de a le face rău bugetarilor, ci de a crea echilibru și motivare” / Ce se întâmplă cu sporurile

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării unitare: „Scopul nu este de a le face rău bugetarilor, ci de a crea echilibru și motivare” / Ce se întâmplă cu sporurile
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării unitare: „Scopul nu este de a le face rău bugetarilor, ci de a crea echilibru și motivare” / Ce se întâmplă cu sporurile / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 15/02/2021, 23:02
Actualizat: 15/02/2021, 23:02

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat în cursul serii de luni, 15 februarie, faptul că prin legea salarizării unitare și analizarea sporurilor bugetarilor se încearcă găsirea unui echilibru și creșterea motivației.

Raluca Turcan a dat asigurări, într-o intervenție la Realitatea Plus, că salariile în sistemul bugetar vor rămâne în 2021 la nivelul celor de anul trecut.

„Aș propune să privim paharul așa cum este, pentru că de prea multe ori s-a încercat o cosmetizare a realității. De câte ori nu s-a vorbit despre sporuri care, în loc să fie motivatoare, au ajuns să fie privite mai degrabă ca un dat în cazul funcționarilor publici?! Un spor trebuie să fie dat fie pentru un anumit tip de muncă, fie pentru a fi motivant, ambele scopuri ducând la eficiența instituței. Ne-am propus încă din prima zi a mandatului, în plină etapă de recuperare după pandemie, să acționăm mai mult și după aceea să vorbim. Pe partea de salarizare, ce e cert în momentul de față este că salariile din sistemul bugetar vor rămâne la nivelul de anul trecut. Nu se operează diminuări. Suntem într-un plin demers de modificare a legii salarizării unitare, care numai unitară nu este, pentru a aduce echilibru și eficiență”, a explicat ministrul Muncii.

„Sporul de calculator nu ar trebui să existe, vom propune eliminarea”

De asemenea, aceasta precizat că, în ceea ce privește sporurile, unele au devenit din excepții reguli.

Sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și, în același timp, care lucrează în condiții dificile, aceștia trebuie sprijiniți. Când luăm la puricat sporurile anapoda, le acordăm în sumă fixă sau le vom elimina. Scopul nu este să facem rău bugetarilor, ci ca, în sistemul public, cei care lucrează să fie motivați și recompensați pe măsura muncii lor, astfel încât instituția în care lucrează să servească interesul public. Am constituit un grup de profesioniști la nivelul ministerului, cuantumul sporurilor este destul de mare și sunt diferite la fiecare categorie profesionalaă. Sporul de antenă ar trebui acordat într-o sumă fixă, calculată la nivelul salariului minim, dacă există un anumit nivel de expunere la radiații. În Parlament, cu toate rețelele care există pe clădire, e un grad de expunere la radiații destul de ridicat, dar asta nu înseamnă că această compensare pentru expunere la radiații este diferită pentru femeia de serviciu față de președintele Senatului sau al Camerei Deputaților, toți lucrează în aceeași clădire. Deci, dacă se acordă, trebuie să fie într-o sumă fixă. Pledoaria mea este pentru a privi subiectul salarizării în sistemul public cu obiectivitate și rațiune. Sporul de șef – de conducere, în orice țară, în sistemul public se acordă. Sporul de calculator nu ar trebui să existe, vom propune eliminarea, la fel și pentru sporul de confidențialitate. Confidențialitatea este o rigoare a legii”, a explicat Raluca Turcan.

Totodată, aceasta a făcut câteva precizări și despre instituțiile care nu au o grilă de salarizare și unde angajații au salarii foarte mari.

„Excepția a devenit regulă în sistemul de salarizare unitară”

„Noi ar trebui să avem un plafon al sporurilor, dincolo de care salariul în sistemul public să nu mai poată să crească. Unele trebuie date într-o sumă fixă, altele eliminate, altele să fie mai motivante. Sunt anumite domenii care, deși avem funcții în sistemul public, nu există în grila de salarizare. Sunt câteva instituții publice unde nu există grilă în salarizare: ANCOM, ANRE, ASF, unde sunt salarii foarte mari. E drept că sunt instituții de control, dar și acolo ar trebui ca cineva să vadă dacă motivația angajaților este direct proporțională cu eficiența instituțiilor. Pe fond, noi nu mai avem mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic în coaliție, apoi să începem negocierile cu fiecare categorie profesională, vor urma apoi dezbateri la Parlament. Cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare. Excepția a devenit regulă în sistemul de salarizare unitară. Legea 153/2019 a plecat de la premisa de a se crea o grilă de creștere pentru salariile de bază și una pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate la 30% din plafoul ordonatorului de credit. Unele categorii profesionale au devansat toate etapele de creștere atât pentru salariile de bază, cât și pentru sporuri”, a adăugat ministrul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Abuzuri sexuale la Harrods: «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Armata israeliană confirmă uciderea a 11 comandanţi Hezbollah
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Șoferii scapă de amenzi și puncte de penalizare. Pentru ce abateri nu mai sunt sancționați
Vreme ideală în weekend. Temperaturile sunt surprinzătoare
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Finlanda vrea excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU