Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării: Am identificat sporuri care urmau să fie calculate la un venit din viitor, pentru anul 2022

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării: Am identificat sporuri care urmau să fie calculate la un venit din viitor, pentru anul 2022
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării: Am identificat sporuri care urmau să fie calculate la un venit din viitor, pentru anul 2022 / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 12/02/2021, 21:53

La nivelul Ministerului Muncii se lucrează la o lege a salarizării pentru a regla sistemul de plăți din sistemul public, inclusiv în ceea ce privește sporurile.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a dezvăluit într-o intervenție la Digi24 că a descoperit în sistemul public sporuri care urmau să fie calculate la venitul din anul 2022, deci la un venit care va fi încasat în viitor.

„În momentul de față, s-a creat o inechitate în sistemul public, pentru că pe o lege a salarizării, care putea să plece de la premisa de a aduce unitate în sistemul de salarizare, s-au creat tot timpul excepții”, spune Raluca Turcan. Ea a dat un exemplu de astfel de inechitate: în sistemul medical, medicii și asistentele au salariile și sporurile calculate la nivelul salariului în plată, în timp ce personalul TESA, infirmierii, brancardierii au sporurile calculate la nivelul salarizării din 2018. „Mai mult decât atât, există și alte excepții în care plățile se fac la nivelul salariilor din 2022 care era fixat pe acea grilă de salarizare din Legea 153/2017. Dar nu sunt singurele excepții”, a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, aceasta a anunțat două proiecte „majore” de reformă în cadrul Ministerului Munci: unul visează pensiile din sistemul public iar celălalt salarizarea din sistemul public.

De ce au fost înghețate sporurile în 2021

„În materie de sporuri, abordarea noastră este una care propune tratarea acestui subiect într-un mod extrem de temeinic. Nu poți să intri pe partea de sporuri, care reprezintă pentru o mare parte din angajații din sectorul public suplimentări de salarii – pentru unii, binemeritate, pentru alții poate nu. Însă nu trebuie să aruncăm anatema pe întreg sectorul bugetar. Și pentru că aceștia au, prin sistemul de sporuri, o suplimentare a veniturilor, nu ne permitem să propunem diminuări de sporuri care să conducă la scăderi de venituri și situații dificile în nivelul de trai pe care aceștia îl au”, a explicat Raluca Turcan.

De asemenea, acesta a punctat faptul că sistemul trebuie redevină echitabil.

„Propunerea noastră este să plafonăm nivelul sporurilor pe care îl pot obține angajații, vom vedea dacă la nivelul ordonatorului de credit sau la nivelul salariului de bază, să reducem un număr de sporuri, pentru că unele chiar nu sunt necesare, pe unele să le acordăm în sumă fixă și în același timp, să introducem o grilă de salarizare echitabilă și pe alte domenii care sunt scoase în momentul de față în sistemul public din grila de salarizare. Sunt patru principii pe care le reținem, în momentul în care vom avea o variantă finală, o vom face publică”, a mai susținut ministrul Muncii.

Înghețarea salariilor bugetarilor

„Ne-am asumat, într-un an dificil, post-pandemic, în care trebuie să revigorăm economia de la o cădere de minus 4,4 la o creștere de 4,3, să înghețăm o parte din salarii. O înghețare nu echivalează cu o tăiere de salarii. Pe partea de salarizare în sistemul public am încercat să aducem o înghețare a acestor salarii tocmai pentru că la Ministerul Muncii lucrăm la o lege a salarizării care să reașeze sistemul de plăți în sistemul public”, a mai spus Turcan.

„Dorim să eliminăm inechitățile”

„Dorim să identificăm sume suplimentare, să facem economii și în același timp să eliminăm risipa (…) Dorim să eliminăm inechitățile, să punem bazele unei contributivități în sistemul de pensii, să privim inclusiv spre partea de pensii speciale și urmărim să creștem și partea de ocupare (…) Prin bugetul de asigurări sociale de anul acesta, vom putea să susținem măsurile active de creștere a ocupării și menținere a forțelor de muncă deja asumate, însă intenționăm să lansăm și alte măsuri active care să aducă oameni în piața muncii”, a mai declarat ministrul.

Majorarea pensiilor și a alocațiilor

„În proiectul de buget pe 2021, Ministerul Muncii are alocată suma de 53,7 miliarde lei, cu 10% mai mare decât cea de anul trecut. „Avem alocări suplimentare, pentru că avem și obligații suplimentare. Anul trecut a fost un an electoral și spre finalul anului au fost votate o serie de legi care au creat obligații suplimentare pentru Ministerul Muncii și ne bucurăm să constatăm că bugetul pe 2021 acoperă toate obligațiile pe care ministerul le care de acoperit. Așadar, vom putea plăti majorarea pensiilor cu 14 la sută făcută în septembrie 2020, vom putea plăti alocațiile majorate cu 20 la sută la începutul acestui an și intrate deja în plată începând cu luna februarie”, a explicat Raluca Turcan.

Însă, în Parlamentul României se află un proiect în care sunt prevăzute două majorări ale alocațiile, una dintre ele care ar avea loc la mijlocul anului.

„Am învățat un lucru în politică: atunci când este un proiect în Parlament, niciodată să nu te antepronunți. Gestionăm ceea ce avem în momentul de față în plată, și anume majorarea alocațiilor cu 20 la sută. Mai mult de atât nu pot să mă pronunț, pentru că votul din Parlament întotdeauna a fost unul decisiv”, a declarat ministrul Muncii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu