Prețul mediu al APARTAMENTELOR din marile orașe a atins UN NOU MINIM

Prețul mediu al APARTAMENTELOR din marile orașe a atins UN NOU MINIM
Publicat: 10/09/2012, 17:28
Actualizat: 21/03/2019, 04:49

Prețul mediu al apartamentelor din marile orașe a continuat să scadă în luna august, atingând un nou minim istoric al ultimilor patru ani, cele mai accentuate reduceri fiind înregistrate în Brașov, potrivit datelor portalului imobiliare.ro, în timp ce în Capitală s-a observat o ușoară creștere, informează Mediafax.

Astfel, prețul mediu la nivel național a ajuns în luna august la 967 euro/mp util, cu 0,8 % mai mic decât în cel înregistrat în iulie. Față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea este mai amplă, respectiv de 6,2%, tendința fiind una de accentuare a acestei diferențe.

Totuși, în Capitală, Timișoara și Cluj-Napoca prețurile nu au scăzut în luna august. Panta descendentă a fost însă puternic resimțită în orașe precum Brașov, Constanța sau Ploiești.

„Asistăm, pentru a doua lună consecutiv, la atingerea unui nou prag minim al indicelui prețurilor apartamentelor calculat la nivel național. Pe anumite categorii de apartamente, cum ar fi unitățile vechi cu trei camere din Brașov, înregistrăm scăderi de peste 4%, comparabile cu cele de la începutul crizei. În același timp, în Constanța de exemplu, indicele imobiliare.ro a înregistrat un nivel minim record atât pe segmentul nou, cât și pe cel vechi”, a declarat, într-un comunicat, Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

În București, luna august a adus o ușoară creștere (0,3%) a prețului mediu la apartamentele noi și vechi, la 1.128 euro/mp util. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, apartamentele din București sunt mai ieftine cu 4,6%.

Evoluția prețului mediu al apartamentelor

Sursă: imobiliare.ro

Prețurile au evoluat diferit în București în funcție de vechimea locuințelor, astfel că la apartamentele noi s-a înregistrat o ușoară scădere față de iulie, până la o medie de 1.287 euro/mp util. Raportat la luna august din 2011, prețul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală este în prezent cu aproape 6% mai mic.

Luna august nu a adus modificări importante de preț în cazul apartamentelor vechi din Capitală. Totuși, cu o valoare medie de 1.048 euro/mp de suprafață utilă, acestea sunt cu 5,8% mai ieftine decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cât costă un apartament în Brașov

În Brașov, în ultimele treizeci de zile s-a înregistrat cel mai mare ritm de scădere a prețurile apartamentelor, în special sub influența evoluției apartamentelor noi. Astfel, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare a atins, în luna august, valoarea de 850 euro/mp de suprafață utilă, cu 2,2% mai puțin decât în luna precedentă. Prețul mediu actual este foarte apropiat de valoarea minimă a ultimilor patru ani, atinsă în luna mai 2012 (848 euro/mp util). Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile actuale sunt, în medie, cu 2,3% mai mici. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidențiale brașovene a scăzut în ultimele treizeci de zile până la valoarea de 889 euro/mp util. Față de aceeași perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu 2,6%.

Evoluția atipică este confirmată și în cazul apartamentelor vechi din Brașov, al căror preț solicitat de proprietari a ajuns, în luna august, la o valoare medie de 855 euro/mp, în creștere cu 1,2% față de luna trecută. Valoarea actuală este, de altfel, foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni.

Prețul mediu al locuințelor din Cluj-Napoca atinge minimul ultimilor patru ani

Cluj-Napoca s-a numărat printre orașele în care prețurile apartamentelor au crescut în luna august, chiar dacă este vorba de un avans de doar 0,4%. Evoluția din ultima perioadă vine pe fondul mai multor luni consecutive de scădere a prețurilor. Astfel, apartamentele din Cluj-Napoca au avut în august un preț mediu de 903 euro/mp, cu peste 6% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni și, totodată, foarte apropiată de recordul minim înregistrat de la începutul crizei până în prezent pentru prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca, stabilit în iulie.

Apartamentele noi din Cluj-Napoca s-au ieftinit cu 1% în ultimele treizeci de zile, până la 813 euro/mp util în august, de asemenea un nivel minim al ultimilor patru ani. Față de aceeași perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 12% și au cel mai accentuat ritm de scădere dintre toate orașele analizate.

Pe piața apartamentelor construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca, prețurile s-au redus cu 1,1% față de iulie, ajungând la valoarea de 970 euro/mp util. Totodată, Clujul rămâne orașul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu excepția Capitalei.

Cât costă metrul pătrat util la Constanța

Și apartamentele scoase la vânzare în Constanța au continuat să se ieftinească, prețul mediu de 864 euro/mp util în luna august, fiind cu 1,4% sub cel din luna precedentă. Valoarea actuală este cu 9,5% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește evoluția prețului mediu cerut pentru apartamentele noi, se vede o scădere față de iulie de 1,8%, de la 908 euro/mp util până la 892 euro/mp util și de 5% față de perioada similară din 2011.

Prețul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanța a înregistrat o scădere de 1,3% în luna august, atingând valoarea de 858 euro/mp util, cu peste 10% mai mică decât în urmă cu 12 luni, atingându-se și pe acest segment un nivel minim record al ultimilor ani.

Timișoara iese din tendința manifestată la nivel național, înregistrând în luna august prețuri sensibil mai ridicate (0,8%) decât în iulie. Prețul mediu a ajuns astfel la 790 euro/mp util, cu doar 1,1% mai redus decât valoarea înregistrată în urmă cu 12 luni.

Diferența este sensibil mai mare (de 1,5%) în cazul unităților vechi, care, cu o valoare medie a prețului cerut de 778 euro/mp util, sunt cele mai ieftine dintre toate orașele analizate. Pe de altă parte, în august, prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a ajuns la 900 euro/mp util, înregistrând o creștere de peste 3% în ultimele treizeci de zile. Totodată, prețul mediu actual este cu 2,4% mai ridicat decât cel afișat în aceeași perioadă a anului trecut.

În Ploiești apartementele erau scoase la vânzare în august în medie cu 812 euro/mp util pentru, cu 1,3% mai puțin față de iulie. În comparație cu luna august 2011, prețurile solicitate în prezent sunt mai mici cu 5,8%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...