Reuniunea China-Europa Centrală și de Est. Cu un ochi la „regulamentele UE”, premierul chinez ne invită la o linie de credit de 10 miliarde de dolari: „România va fi un tigru al Europei”. UPDATE

Publicat: 26/11/2013, 17:05
Actualizat: 29/07/2014, 20:22

Oaspetele de onoare al reuniunii China-Europa Centrală și de Est, premierul chinez Li Keqiang, a deschis marți, la Palatul Parlamentului, lucrările Forumului Economic și Comercial cu un apel la cooperare „cu sinceritate”, pentru „un viitor mai luminos” și promițându-ne nouă, românilor, că vom ajunge un „tigru al Europei”. Ofertele generoase ale Chinei pentru această regiune a continentului european au venit însoțite, însă, de mai multe trimiteri la „regulamentele UE”, o sintagmă menită să asigure Bruxelles-ul, îngrijorat de summitul de la București, de buna credință a Beijingului. În discursul său, premierul Victor Ponta a prezentat reuniunea din Capitală drept „o șansă unică”, de care toți participanții din celelalte 16 state trebuie să profite: „Nu ratați această șansă. S-ar putea să nu mai vină niciodată”, a îndemnat Ponta, nu înainte însă de a remarca lungul drum pe care l-au făcut „prietenii chinezi” până în România. „Distanța este pur geografică și este scurtată de prietenia noastră. După această zi, vom fi și mai buni prieteni”, a spus, încrezător, șeful guvernului român.

Dacă premierul României a vorbit despre „prietenie”, omologul chinez ne-a făcut și un compliment: „Am ascultat prezentarea premierului Ponta despre economia României. Cred că România va deveni un tigru al Europei și, dacă toți tigrii se vor reuni și vor colabora, se va dezvolta o piață uriașă”, este promisiunea oficialului chinez.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax

„Atât timp cât cooperăm cu sinceritate, beneficiile economice pentru China și Europa Centrală și de Est st se vor extinde, iar cooperarea noastră va avea mai multe rezultate și un viitor mai luminos”, a promis Li Keqiang, amintind că regiunea are la dispoziție o linie de credit de 10 miliarde de dolari: „Dacă se va dovedi un succes, vom extinde această cooperare, în limitele regulamentului UE. Încurajăm din ce în ce mai multe firme să folosească această linie de credit specială și instituțiile noastre financiare să își facă birouri și sucursale în zona dumneavoastră”, a spus premierul chinez, dând asigurări că regimul de la Beijing își dorește „o Europă prosperă, o UE puternică, un Euro puternic”. În spiritul discursului oficial chinez, Li Keqiang a subliniat că „lumea are nevoie de o Chină prosperă”, dar „dezvoltarea Chinei nu va fi durabilă fără cooperarea cu celelalte țări”.

UPDATE 13:40 China, Ungaria și Serbia au încheiat azi, la București, un acord pentru construirea împreună a unei linii de cale ferată care să unească cele două state europene, anunță agenția chineză de presă Xinhua. Detalii, AICI.

De la stânga la dreapta: Premierul Serbiei, Ivica Dacic, al Chinei, Li Keqiang, al Ungariei, Viktor Orban // FOTO: News.cn/Xinhua

UPDATE 13:30 Victor Ponta, dar mai ales omologul chinez s-au concentrat în declarațiile de presă pe liniștirea Uniunii Europene privind scopul acestui summit. Mai toată declarația lui Li Keqiang a spus, de mai multe ori și în formulări diferite, acest lucru: „Cooperarea China-Europa Centrală și de Est merge în același sens cu cooperarea cu UE, este o parte importantă a relațiilor cu UE, fiind benefică pentru aprofundarea parteneriatului amplu de cooperare dintre China și UE. Totodată, (relația China-Europa Centrală și de Est, n.red.) este favorabilă și dezvoltării politicii către Vest a Republicii Populare Chineze, precum și orientării către Est a Uniunii Europene, astfel încât să aibă o dezvoltare echilibrată. De aceea, această colaborare cu regiunea dumneavoastră este benefică și poate aduce reale beneficii popoarelor celor două părți. Este nevoie ca prin colaborarea dintre cele două regiuni să se promoveze colaborarea cu UE”.

UPDATE 13:15 La declarațiile de presă susținute la finalul summitului premierilor, Victor Ponta a anunțat semnarea unui document numit „Bucharest Guidelines”, pentru consolidarea cooperării China-Europa Centrală și de Est. Printre altele, șeful guvernului român a anunțat că participanții la summit au decis și crearea unei asociații pentru promovarea cooperării în domeniul agricol.

UPDATE 11:15 Pe rând, miniștri din România, Serbia, Slovenia, Albania, Polonia, Bulgaria, Cehia, Lituania și Letonia au vorbit, în cadrul ședinței plenare, despre avantajele piețelor proprii pentru investițiile chineze. De pe scena sălii A.I. Cuza din Casa Poporului, fiecare a încercat să își „împacheteze” economiile cât mai atrăgător pentru afaceriștii și oficialii de la Beijing. „Ușa Poloniei pentru investițiile chineze este larg deschisă”, a spus ministrul adjunct al economiei din Polonia, Ilona Antoniszyn-Klik, încurajându-i pe afaceriștii asiatici să investească în proiecte de infrastructură în Polonia, energie ecologică, tehnologie inovatoare și amintindu-le despre performanțele țării sale în materie de absorbție de fonduri europene.

Invitație la „echipamente fiabile” made in China

Premierul chinez a declarat anul 2014 drept un an al investițiilor chineze în Europa Centrală și de Est, un an al „schimburilor comerciale echilibrate”, un an în care turiștii chinezi vor fi încurajați de statul comunist să vină în această regiune. „Să valorificăm acele puncte forte din cooperarea noastră, astfel încât să se dezvolte”, a îndemnat oficialul chinez, care a inclus în oferta țării sale pentru noi și proiecte de infrastructură cât mai ambițioase, dar și echipamente: „Este nevoie de tehnologie și echipament aici și putem spune că produsele chinezești sunt populare. China are o industrie matură de echipamente, care s-a dezvoltat mult. Sunt echipamente fiabile”.

Țările din Centrul și Estul Europei pot beneficia de această industrie, a adăugat el, în proiecte importante de infrastructură, de la drumuri la căi ferate de mare viteză, precum și proiecte în domeniul energiei nucleare.

Dincolo de diversificarea – din nou, „în limitele regulamentului UE” – liniilor de investiții în Europa și sprijin pentru IMM, Li Keqiang a promis noi locuri de muncă pe piețele noastre. „Suntem dornici să îmbunătățim cooperarea în acest sens. China este pregătită să coopereze cu țările din regiunea dumneavoastră, pentru a crea condițiile ca firmele din cele două partenere să aibă facilități privind piața muncii. Ar trebui ca regulile să fie mai îndrăznețe în ceea ce privește mediul de afaceri.

Ministrul Dan Șova (colț stânga) așteaptă să discute cu ministrul chinez al Comerțului, Gao Hucheng (colț dreapta) // FOTO: Gândul

Bruxelles-ul, cu ochii pe București

Reuniunea de la București a șefilor de guvern din Europa Centrală și de Est, cu ocazia Forumului Economic și Comercial China-Europa, a adus un adevărat desant al oamenilor de afaceri chinezi. Peste 300 dintre ei au ajuns luni, la București, împreună cu delegația guvernamentală condusă de Li Keqiang – prima astfel de delegație care a ajuns în ultimii 19 ani în țara noastră. Atenția gazdelor române este pe măsura promisiunilor mărețe ale guvernului comunist, oaspeții chinezi având parte de diferite gesturi extraordinare de protocol (detalii, AICI). Dincolo de participanții chinezi, la summit sunt prezenți, potrivit organizatorilor, 10 premieri europeni. Țările participante sunt Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Letonia, alături de România și China.

Evenimentul este privit cu îngrijorare la Bruxelles, de unde au venit, în ultimele zile, mesaje de avertizare pentru participanți. Oficialii europeni, care negociază un ambițios acord de investiții UE-China (după o serie de dispute), se tem că Beijingul a adoptat, în formularea comisarului pentru Comerț, Karel de Gucht, o strategie „divide et impera” (dezbină și cucerește). În contextul îngrijorărilor că Beijingul își forțează o nouă poziție pe piețele europene ocolind Bruxelles-ul, oficialii europeni ar fi transmis statelor membre o circulară cu două reguli privind relațiile cu China. Prima dintre ele spune că orice negociere bilaterală cu China nu poate trece peste liniile directoare stabilite la nivel comunitar. A doua regulă este ca statele membre să informeze instituțiile europene în legatură cu eventualele acorduri încheiate cu China.

Investițiile chineze în UE au crescut, în 2011, de 30 de ori față de anii anteriori. Prin comparație, aproape 20% din investițiile străine din China provin din UE, dar numai 1,4% din investiția străină din UE își are originile în China. Anul acesta, relațiile comerciale dintre China și România au avut o valoare de 3,2 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...