România se axează, în sectorul gazelor, pe Marea Neagră

Redactor:
Carol Dan
România se axează, în sectorul gazelor, pe Marea Neagră
România se va concentra pe construcția unei conducte de gaze de 230 milioane de euro al cărei scop este transportul gazelor din perimetrele din Marea Neagră până la Podișor, județul Giurgiu, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Pentru România, cel mai important proiect de infrstructură în domeniul gazelor naturale este conducta Dobrogea-Podișor, care va aduce gazele din Marea Neagră în sistemul românesc de transport. Este un proiect de 230 milioane de euro pe care sperăm să îl finalizăm cu sprijinul financiar al Comisiei Europene”, a declarat Nicolescu pentru MEDIAFAX, întrebat ce opțiuni are România pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze în contextul în care Rusia a anunțat că stopează construcția gazoductului de 40 miliarde de euro South Stream.

Companiile OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit, în 2012, un zăcămînt de gaze evaluat la 42-84 miliarde metri cubi de gaze. Producția gazelor este estimată să înceapă abia spre sfârșitul acestui deceniu.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat luni că Rusia nu poate continua construcția proiectului South Stream, din cauza opoziției, adăugând că gazele care ar fi urmat să ajungă prin această conductă în Italia vor fi redirecționate spre alte piețe.

Uniunea Europeană s-a opus construcției South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar contribui la consolidarea influenței Rusiei în Estul Europei.

România nu a făcut parte dintre statele implicate în realizarea South Stream, chiar dacă Bucureștiu și Moscova au avut unele discuții pe această temă în urmă cu câțiva ani.

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute Slovacia a lansat ideea construcției unei noi rute de transport al gazelor naturale către Sud-Estul Europei, ca alternativă la South Stream.

Proiectul propus de Slovacia, denumit Eastring, ar avea o capacitate anuală de transport de până la 20 miliarde de metri cubi, mai mare decât nevesarul anual al României, de circa 14 miliarde metri cubi.

Gazele care ar urma să fie transportate prin Eastring ar proveni din vestul Europei, traversând Slovacia, România și Bulgaria. Eastring ar avea o lungime de 570 de kilometri, iar investiția s-ar ridica la 750 milioane de euro.

România a susținut, până în 2012, construcția gazoductului Nabucco, văzut ca mijloc de diminuare a dependenței de importurile de gaze rusești. Nabucco a fost însă abandonat însă în vara anului 2012, din cazuă că nu a reușit să își asigure furnizori de gaze.

Vedeta TVR, în lacrimi! Fiul său S-A SINUCIS chiar de ziua ei. E ştirea care...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
E o bruneta superba! Maria este cea mai sexy fiica de fotbalist roman. Wow, cum...
Vremea 22 septembrie 2020. UNDE REVINE CANICULA
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Masa de șah a lui Nicolae Ceaușescu, scoasă la licitație. N-o sa crezi cât este...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
A rămas cu 'zâna' la vedere! Andreea Marin, gafă uriașă când a coborât din mașină....
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
Victorie pentru Halep! Câți bani a câștigat sportiva, după meciul de la Roma
PRĂPĂD în România. Culturile agricole sunt DISTRUSE. Premoniții sumbre…
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide