România trebuie SĂ RECUPEREZE 335 de milioane de euro de la OLTCHIM. Comisia Europeană le consideră AJUTOARE DE STAT

Redactor:
Dorin Oancea
România trebuie SĂ RECUPEREZE 335 de milioane de euro de la OLTCHIM. Comisia Europeană le consideră AJUTOARE DE STAT
România trebuie să recupereze ajutoare de stat de 335 de milioane de euro de la Oltchim. Vezi povestea unuia dintre cele mai mari combinate petrochimice din Europa de Est

Comisia Europeană consideră că rambursarea ajutoarelor de stat revine Oltchim, deși în prezent, o bună parte din activele societății au fost vândute.

„De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare,” a declarat Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenței. „În urma investigației, am constatat că măsurile respective au conferit societății un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent. În același timp, vânzarea majorității activelor Oltchim în condițiile pieței poate asigura un viitor durabil pentru activitățile economice ale societății, fără a fi nevoie de sprijin public suplimentar.”

Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei. Statul român deține o participație de control de 54,8 % în cadrul societății. În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvență.

În aprilie 2016, Comisia Europeană a inițiat o investigație în amănunt cu scopul de a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul societății Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat:

– neexecutarea silită a datoriilor și acumularea în continuare de sume datorate de Oltchim Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din România după privatizarea eșuată a societății Oltchim din septembrie 2012;

anularea unor datorii în valoare de peste 300 de milioane de euro de către AAAS și de către diferite întreprinderi de stat;

– continuarea furnizărilor fără plată către Oltchim, de către statul român și de către întreprinderi de stat (CET Govora și Salrom), în ciuda deteriorării situației financiare a societății.

Comisia a constatat că niciun creditor care operează în economia de piață nu ar fi fost de acord să anuleze datoriile existente ale Oltchim sau să continue furnizările către această societate, în condițiile în care AAAS și alți creditori aflați în proprietatea statului au făcut-o în 2015. În concluzie, măsurile de sprijin public constituie ajutor de stat în sensul normelor UE.

Ulterior, Comisia a evaluat aceste măsuri în conformitate cu Orientările din 2014 ale UE privind ajutoarele de stat pentru salvare și restructurare. Orientările permit statului să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiții specifice și impun, în special, ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, să contribuie la costurile aferente restructurării sale și ca orice eventuale denaturări ale concurenței să fie limitate.

În cazul Oltchim, Comisiei nu i-a fost notificat niciun astfel de plan de restructurare. În plus, Comisia a constatat că nu a existat nicio contribuție vizibilă din partea investitorilor la costurile de restructurare ale societății. Prin urmare, Comisia a ajuns la concluzia că finanțarea publică acordată de România societății Oltchim, de aproximativ 335 de milioane de euro plus dobânzi, este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperată de România.

Pentru a stabili dacă ajutoarele au fost transferate noilor proprietari în urma vânzării de active, Comisia a evaluat dacă există continuitate economică între noul și fostul proprietar. Comisia utilizează o serie de indicatori, cum ar fi obiectul tranzacției (activele, pasivele și resursele umane transferate, vânzarea de pachete de active), momentul vânzării, prețul de vânzare și procesul de vânzare, precum și identitatea cumpărătorului. La momentul inițierii investigației detaliate, Comisia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că procesul de privatizare a Oltchim ar putea conduce la o continuitate economică între Oltchim și viitorul cumpărător (viitorii cumpărători). După inițierea procedurii oficiale de către Comisie, autoritățile române au modificat însă condițiile de vânzare a activelor Oltchim. În special, investitorilor interesați li s-a permis să liciteze pentru unul sau mai multe dintre cele nouă pachete de active, sporindu-se astfel probabilitatea vânzării și a veniturilor astfel obținute. Pe parcursul procedurii, diverși investitori de pe piață și-au manifestat interesul și au achiziționat majoritatea activelor Oltchim.

Având în vedere condițiile modificate ale procesului de vânzare a activelor societății Oltchim și rezultatul acestuia, Comisia a concluzionat că societățile care au cumpărat activele respective nu au beneficiat de ajutoarele anterioare acordate societății Oltchim și, prin urmare, nu sunt ținute să le ramburseze.

Oltchim a trecut printr-o perioadă îndelungată de dificultăți economice în care a beneficiat de ajutoare de stat. Numeroasele tentative de privatizare, începând cu 2001, au eșuat. Anterior, în martie 2012, Comisia constatase că o conversie în acțiuni a creanțelor Oltchim deținute de AAAS nu constituia ajutor în vederea privatizării imediate a Oltchim. Cu toate acestea, România nu a realizat conversia creanțelor în acțiuni, iar privatizarea a eșuat din nou în septembrie 2012.

În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, intervențiile statului în întreprinderi pot fi considerate a nu reprezenta ajutor de stat atunci când sunt efectuate în condiții pe care le-ar fi acceptat un operator privat care operează în condiții de piață (principiul operatorului economic privat în economia de piață). Dacă acest principiu nu este respectat, intervențiile publice constituie ajutor de stat în sensul articolului 107 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, întrucât le conferă beneficiarilor un avantaj economic de care concurenții acestora nu dispun.

Pe 10 decembrie, Oltchim a anunțat finalizarea contractului de vânzare active încheiat cu Chimcomplex Borzești, prin încasarea integrală, în data de 7 decembrie, a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor începând cu data de 8 decembrie. Valoarea tranzacției a fost de 589.328.986,12 lei plus TVA și a fost achitată integral, pentru pachetele 1-5 și parțial 7.

Pachetele de active transferate către Chimcomplex S.A. sunt Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane și VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiții în curs de execuție, drepturi de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare necesare procesului de producție. Un număr de 1.164 salariați au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu cumpărătorul Chimcomplex S.A..

În urma acestei tranzacții Oltchim S.A. a rămas cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin Planul de Reorganizare.

Chimcomplex Borzești a fost înființată de stat în 1954, iar în 2003 compania a fost privatizată, iar grupul SCR, condus de antreprenorul Ștefan Vuza, a devenit acționar principal. Astăzi compania este listată pe segmentul alternativ al Bursei de Valori București.

Oltchim a fost înființat în 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic Vâlcea. Din 1990 funcționează sub formă de societate comercială pe acțiuni, iar din 1997, devine companie publică prin listarea la Bursa de Valori București. Combinatul a intrat în procedura de insolvență în ianuarie 2013, fiind administrată de un consorțiu de administratori judiciari.

 

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Ce se întâmplă cu SALARIILE din Sănătate şi Educaţie. Gabriela Firea a dat vestea REA
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
TikTok încearcă transparentizarea: a anunțat câți utilizatori are și ce vârste au aceștia
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide