• Publicat:
Financiar

Românii VÂND PE OLX bancnota aniversară de 100 de lei

La numai câteva zile de la LANSAREA pe piață, bancnotele aniversare de 100 lei au fost scoase la VÂNZARE pe OLX. Vezi cu cât VÂND românii BANCNOTA aniversară de 100 de lei

Un utilizator din Cluj-Napoca cere 450 de lei (97 de euro, la cursul BNR de luni) pentru bancnota Centenarului, preț negociabil, iar unul din București 380 de lei (82 de euro).

Începând cu data de 1 decembrie 2018, BNR a lansat în circuitul numismatic o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 de lei, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Bancnotele de 100 de lei cu Centenarul se vând cu 80-100 de euro pe OLX

BNR a anunțat, la finalul lunii noiembrie, că tirajul pentru această emisiune numismatică este de 10.000 bancnote. Prețul de vânzare este de 150 lei, fără TVA, inclusiv pliantul de prezentare. După anunțul BNR, cei interesați să cumpere bancnota au format cozi în fața sediului băncii centrale.

În ultimele zile, au apărut zeci de anunțuri pe OLX cu această bancnotă, vânzătorii cerând prețuri care încep de la 300 de lei și pot ajunge la 450 de lei.

Bancnota are o dimensiune de 147×82 mm, cu o toleranță de plus/minus 1 mm și culoarea predominantă albastru, fiind imprimată în tehnică mixtă plană/relief, pe suport de polimer și având o fereastră transparentă complexă.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă portretele Regelui Ferdinand I și Reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora și anii de viață, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927″ și „REGINA MARIA 1875-1938″, iar în centru, o imagine de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR și, mai jos, anii „1918-2018″.

Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre „100″; în partea centrală jos, în litere, pe două rânduri „LEI UNA SUTĂ”; în dreapta jos, pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” și în dreapta sus, pe verticală, în cifre „100″.

Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere, iar data punerii în circulație, respectiv „1 decembrie 2018″, este imprimată pe verticală, în dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în București a alaiului regal la 1 Decembrie 1918 și un fragment din buzduganul Regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii românești unite: Basarabia, România, Țara Ardealului și Bucovina.

Dedesubt, se află textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR”. Denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” se află sus, pe orizontală, iar sigla BNR este poziționată în dreapta sus și în stânga jos.

Valoarea nominală este imprimată astfel: pe verticală în stânga sus și pe orizontală în dreapta jos, în cifre, „100″ și pe orizontală în stânga jos, în litere, „UNA SUTĂ LEI”.

Seria și numărul bancnotei tipărite cu litere și cifre în două culori, roșu și negru, sunt imprimate astfel: în stânga, pe orizontală, cu cerneală roșie, cu caractere de înălțime crescătoare și în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră.

Măsuri împotriva falsificării

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include următoarele elemente de siguranță în substratul de polimer: fereastră transparentă complexă, pe verticală, care conține portretele Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, textul „ROMÂNIA”, o bandă de culoare variabilă și un element de siguranță vizibil contra luminii, prezent în mijlocul florii stilizate; filigran (reprezentând un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I și sigla BNR), aflat în stânga aversului, vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului; text „ROMÂNIA 100″ pe marginile ferestrei transparente; microtext pe firul de siguranță magnetic, în negativ: „1 DECEMBRIE 1918″.

Tot în scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include următoarele elemente de siguranță adăugate prin imprimare: imprimare în relief, detectabilă prin palpare – pe avers, portretele Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, imaginea de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI”, medalionul cu sigla BNR, valoarea nominală în cifre și litere, iar în fereastra transparentă, elementul embosat „100″; iar pe revers, un fragment din buzduganul Regelui Ferdinand I, denumirea băncii centrale, sigla BNR, valoarea nominală în cifre și litere, dreptunghiul cu sigla BNR.

Alte elemente de siguranță adăugate prin imprimare sunt: cerneala care își schimbă culoarea, din auriu în verde, sub diferite unghiuri de înclinare, pe avers pe două rânduri, textul „LEI UNA SUTĂ”; imaginea latentă pe revers, la baza fragmentului buzduganului regelui Ferdinand I, valoarea nominală „100″ fiind vizibilă când bancnota se privește sub diferite unghiuri de înclinare; elementul de suprapunere sub forma unui fragment al ordinului militar „Mihai Viteazul”, care a fost instituit de regele Ferdinand I pentru fapte de vitejie în Primul Război Mondial, fragmente ale acestuia fiind poziționate atât pe avers, cât și pe revers, iar suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului; microperforații laser reprezentând valoarea nominală „100″, amplasate în zona centrală, pe direcție verticală.

Bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, va fi inclusă într-un pliant de prezentare și are putere circulatorie pe teritoriul României.

De asemenea, BNR a lansat, începând cu 26 noiembrie, în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint, o monedă din alamă pentru colecționare și a pus în circulație o monedă aniversară din alamă, având ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Foto: Captură

Inchide