Rusia transformă petrolul în lingouri, cu achiziții de 570 tone de aur în ultimul deceniu

Rusia transformă petrolul în lingouri, cu achiziții de 570 tone de aur în ultimul deceniu
Publicat: 11/02/2013, 11:38
Actualizat: 23/03/2019, 06:23

Rusia a fost cel mai mare cumpărător de aur la nivel mondial în ultimul deceniu, absorbind 570 de tone, cu 25% mai mult decât ocupanta locului secund, China, transformând „aurul negru” în lingouri pe fondul creșterii puternice a prețurilor ambelor mărfuri, informează Mediafax, citând Bloomberg.

„Cu cât o țară are mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate dacă dolarul, euro, lira sterlină sau orice altă monedă de rezervă va suferi un cataclism”, comentează pentru Bloomberg Evgeny Fedorov, parlamentar în camera inferioară din partea partidului Rusia Unită, formațiunea politică a președintelui Vladimir Putin.

Astfel, Rusia a cumpărat în ultimii 10 ani o cantitate de aur echivalentă cu de trei ori greutatea Statuii Libertății.

Aurul, râvnit de liderii Rusiei de la țarul Nicolae al II-lea până la Vladimir Lenin, s-a scumpit de aproape 5 ori în ultimul deceniu. Băncile centrale ale economiilor dezvoltate au tipărit bani pentru a încerca să-și ferească economiile de efectele crizei financiare globale, astfel că investitorii au căutat să renunțe la deținerile în dolari și euro în favoarea unor active mai sigure, precum aurul.

În 1998, anul când Rusia a intrat în default pe 40 miliarde de dolari din datoria de stat, o uncie de aur costa echivalentul a 28 de barili de petrol, potrivit datelor Bloomberg. Raportul a scăzut la 11,5 un an mai târziu, când Putin a preluat puterea. În 2005, când o uncie de aur reprezenta în dolari echivalentul a 6,5 barili de petrol, președintele Putin a sugerat băncii centrale să cumpere metalul prețios.

La acea dată, aurul se tranzacționa la 495 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, iar banca centrală a Rusiei deținea 387 tone, reprezentând 2,2% din rezervele totale de 165 miliarde de dolari. La o lună după indicațiile lui Putin, raportul a crescut la 3,5%.

Aurul a închis săptămâna trecută la un preț de 1.670 dolari pe uncie, după ce a urcat cu 7% în 2012, al șaptelea an consecutiv de creștere. Analiștii anticipează că metalul prețios se va aprecia la 1.825 dolari pe uncie în acest an.

Alți lideri politici nu au fost la fel de inspirați. Ca ministru de Finanțe în Marea Britanie, Gordon Brown a dispus vânzarea a aproape 400 de tone de aur în perioada 2000-2002, când prețurile se aflau la minime ale ultimilor 20 de ani.

Înaintea crizei financiare mondiale din 2008, băncile centrale vindeau net între 400 și 500 tone de aur pe an. În prezent, în frunte cu Rusia și China, băncile naționale fac achiziții nete de aproxiamtiv 450 de tone pe an, potrivit lui Marcus Grubb, director de cercetare la World Gold Council.

În timp ce națiunile cu economii emergente cumpără masiv aur, țările dezvoltate își lichidează rezervele. Elveția a vândut în ultimul deceniu 877 tone de aur, potrivit datelor FMI, cantitate care ar fi valorat în prezent aproxiamtiv 48 miliarde de dolari. Franța a vândut 589 de tone, iar Spania, Olanda și Portugalia mai mult de 200 tone fiecare.

În pofida achizițiilor masive derulate în timpul mandatelor de președinte și premier ale lui Vladimir Putin, Rusia este doar pe locul 8 în lume după rezervele de aur, cu 958 tone, potrivit World Gold Council. Statele Unite ocupă prima poziție, cu aproximativ 8.134 tone, urmate de Germania, cu 3.391 tone, Fondul Monetar Internațional, cu 2.814 tone. Următoarele patru poziții sunt ocupate de Italia, Franța, China și Elveția. În timp ce aurul reprezintă 9,5% din rezervele Rusiei, procentul depășește 70% în cazul Statelor Unite, Germaniei, Italiei și Franței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia