Salariul mediu net a crescut cu 2,7% în aprilie. Cât câștigă românii

Salariul mediu net a crescut cu 2,7% în aprilie. Cât câștigă românii
Publicat: 05/06/2013, 11:14
Actualizat: 06/02/2016, 03:00

Salariul mediu nominal net a ajuns la 1.661 lei în aprilie, în creștere față de luna precedentă cu 2,7%, cele mai mari câștiguri fiind înregistrate în domeniul intermedierilor financiare, de 4.883 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, de 855 lei, potrivit datelor INS, informează Mediafax.

Salariul mediu brut a fost de 2.291 lei, cu 2,7% mai mare decât în luna martie.

În majoritatea activităților din sectorul economic nivelul salariului mediu net a fost mai mare în aprilie decât în luna precedentă, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sărbătorile de Paște ori de fidelitate), drepturi în natură, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, creșterea salariului mediu net se datorează și disponibilizărilor salariaților cu câștiguri mici din unele activități economice.

Cea mai mare creștere a salariului, de 33,9%, s-a înregistrat în domeniul activităților auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii. S-au înregistrat creșteri de 22,5%-27,5% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului.

Salariul mediu net a avansat cu 10%-12% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgică, alte activități extractive și cu 7%-9% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, extracția cărbunelui superior și inferior, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, telecomunicații, depozitare și activități auxiliare pentru transport, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

„Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale în lunile februarie și martie, în unele activități economice, de nerealizările de producții ori încasările mai mici (funcție de contracte)”, se spune în comunicatul INS.
Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun cu 38,2%, și în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice cu 13,7%. Totodată, au fost consemnate reduceri ale salariilor cu 2,5% și 5,5% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), fabricarea băuturilor, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare fluctuații ale salariului mediu net față de luna precedentă, crescând cu 0,1% în administrația publică, iar în sănătate și asistență socială s-a redus cu 0,3% și în învățământ cu 0,7%.

Indicele câștigului salarial real pentru luna aprilie 2013 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 102,6%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 124,8%, cu 3,2 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna martie 2013.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, salariul mediu net a crescut cu 7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 101,6%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani