Scade numărul de șomeri, dar și numărul de salariați. Explicația Guvernului: ROMÂNII SE FAC PATRONI

Scade numărul de șomeri, dar și numărul de salariați. Explicația Guvernului: ROMÂNII SE FAC PATRONI
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 16:01

Consilierul de stat al primului ministru, Andreea Paul (Vass),este de părere că scăderea numărului de șomeri, în paralel cudiminuarea numărului de salariați, se explică prin faptul că înultimii doi ani numărul patronilor a crescut cu 1.100 de persoane.Astfel, în România există, potrivit reprezentantului Guvernului,peste 117.000 de patroni. În plus, o altă explicație oferită dePaul (Vass) este că numărul lucrătorilor pe cont propriu a depășit2 milioane de persoane. Numărul de salariați era la sfârșitul luniiianuarie de 4,095 milioane, față de 4,33 milioane în ianuarie 2010,conform datelor de la Ministerul Muncii.

Șase din 10 români aveau un loc de muncă

Doar șase din zece români cu vârste cuprinse între 20 și 64 deani aveau un loc de muncă în trimestrul patru al anului trecut,potrivit unor statistici trimise gândul de AndreeaPaul (Vass). „Rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani afost de 62,3%, în trimestrul patru al anului 2010, la o distanță de7,7 puncte procentuale față de ținta națională de 70%, stabilită încontextul Strategiei Europa 2020”, arată sursa citată.

Spre comparație, în 1998 rata de ocupare a forței de muncă eraîn România de 64,2%, până în 2008 scăzuse până la 59%, iar în 2009a fost de 58,6%, potrivit Eurostat. În Uniunea Europeană, deexemplu, în 2009, 64,6 % din populație avea un loc de muncă.

Rata șomajului – 7,3%, cu 2,2 puncte procentuale submedia europeană de 9,5%

• Dacă ne referim lapopulația cu vârste cuprinse între 15 și 64 ani, rata de ocupare apopulației a fost în ultimul trimestru din 2010 de 57,9%, încreștere față de trimestrul corespunzător din anul precedent cu 0,5puncte procentuale, dar în scădere față de trimestrul anterior cu2,3 puncte procentuale.

• Statisticile mai aratăcă în prezent la fiecare 1.000 de români care lucrează există 1.367persoane care nu au un loc de muncă. „Practic, la fiecare persoanăocupată din România, avem peste 1,367 persoane inactive și înșomaj”, arată Paul (Vass).

• Datele BirouluiInternațional al Muncii (BIM) arată că rata șomajului în România afost în trimestrul IV din anul trecut de 7,3%, în creștere față detrimestrul anterior (6,9%) și în scădere față de trimestrulcorespunzător din anul precedent (7,5%). Astfel, în trimestru patrual anului 2010, populația activă a României era de 9,766 milioanepersoane, din care 9,052 milioane persoane erau ocupate și 714. 000persoane erau șomeri. Spre comparație, în ultimul trimestru dinanul 2009, populația activă a României era de 9,758 milioanepersoane, din care 9,027 milioane persoane aveau un loc de muncă,iar 731.000 români erau șomeri.

Recent, ministrul Muncii, Ioan Botiș, a declarat că în perioadaurmătoare, prin aplicarea modificărilor la Codul Muncii, vor ficreate 90.000 de noi locuri de muncă, mai ales prin introducereamodalității de a angaja persoane pe perioadă determinată. În plus,prin aplicarea legilor zilierilor și ucenicilor, Botiș spunea că seva ajunge ca, în acest an, să fie create 200.000 de noi locuri demuncă.

Șomajul în rândul bărbaților, mai mare decât cel lafemei

În timp ce în trimestrul patru al anului trecut gradul deocupare a fost mai mare în rândul bărbaților – 64,7%, față de 51%pentru femei -, nu același lucru putem spune și despre ratașomajului, care a atins nivelul de 7,9% pentru bărbați, față de6,5% pentru femei. Statisticile mai arată că rata șomajului înmediul urban a fost în aceeași perioadă de 9%, aproape dublu fațăde sate, unde a fost de 5%. În rândul tinerilor cu vârste între 15și 24 de ani, rata șomajului a fost de 22,8%, în timp ce rata deocupare a tinerilor a fost de 22,5%. „Tinerii continuă săreprezinte clasa socială cea mai defavorizată”, conchide Paul(Vass).

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...