Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe

Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe
Publicat: 03/06/2018, 10:02
Actualizat: 26/03/2019, 05:54

În județul Galați, cele mai afectate sunt culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb, plante aflate în plină vegetație și care au nevoie de multă APĂ.

Ionuț Păiș, unul dintre fermierii care se luptă cu efectele secetei a cultivat 350 de hectare cu porumb, grâu, floarea soarelui și legume, iar pentru a salva culturile, agricultorul gălățean irigă cu motopompele, desi costurile se ridică la 2.000 de lei pe zi.

„Solul este foarte crăpat. Plantele se dezvoltă greu, dacă nu au umiditate. Aici avem floarea soarelui semănată mai târziu și, după cum vedeți, este într-un stadiu micuț. În mod normal, floarea soarelui ar trebuie să fie mare, peste glezne. Dacă nu plouă, trebuie irigată neapărat. Ne confruntăm cu o secetă destul de mare. Culturile au nevoie foarte urgent de apă, în special grâul, porumbul, floarea soarelui, legumele. Ne chinuim cu mari eforturi să irigăm. Reușim să irigăm 50 la sută din suprafață cu fel și fel de improvizații, cu motopompe. Infrastructura din zona noastră este deteriorată, nu am reușit să accesăm PROIECTE EUROPENE ca să modernizăm sistemul de irigații. În lipsa ploilor, plantele se usucă, producțiile sunt la jumătate, fără ploaie, agricultura nu merge”, explică fermierul Ionuț Păiș.

Potrivit acestuia, în ultimele două luni, ploile au adus cel mult 15 litri de apă pe metrul pătrat, în condițiile în care plantele ar fi avut nevoie măcar de 30 litri.

Probleme au și agricultorii cu sisteme de irigații construite cu fonduri europene, deoarece costurile de producție CRESCfoarte mult, iar plantele nu se dezvoltă armonios.

„Anul acesta avem o problemă deosebită. Lipsa precipiațiilor cumulată cu temperaturile mai ridicate decât în mod obișnuit favorizează seceta și creșterea foarte scăzută a plantelor. Cele mai mari probleme sunt la culturile mari consumatoare de apă care sunt într-un stadiu avansat de vegetație, fac referire la rapiță, la orz, la grău. Vă dați seama că nu putem iriga peste tot în același timp sau să cuprindem toată suprafața pentru că sistemul de irigație este dimensionat în așa fel încât să revii pe aceeași suprafață la o lună de zile, în situația noastră. Costurile pentru apă se ridică la aproape 400 de lei pe hectar, dacă irigi de două – trei ori, costurile la un hectar cresc cam cu 30 la sută”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Agricole, Petre Grigore.

Autoritățile județene au început să inventarieze suprafețele de teren agricol afectate de secetă pentru a întocmi rapoarte.

„În două luni de zile a plouat o dată 2,5 litri și la un interval de trei zile… asta-i media pe județ, 2,5 litri și apoi la un interval de câteva zile, doar în partea de est a județului, cam vreo 4 litri. Ceea ce este, vă dați seama,EGAL CU ZERO. Cele mai mari probleme sunt la sfecla de zahăr și la grâu. De exemplu, grâul este în burduf și, la sfâșitul lunii iunie, după cum arată temperaturile astea, ar trebui să înceapă recoltatul. Noi mergem în teritoriu, mergem la producătorii agricoli, inventariem suprafețele afectate la culturile de toamnă, cât și cele semănate în primăvară”, a declarat directorul Direcției Județene de Agricultură Galați, Doina Ragea.

Potrivit acesteia, în câteva zile se va ști ce suprafețe de teren sunt afectate de seceta din această primăvară în Galați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României