Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe

Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe
Publicat: 03/06/2018, 10:02
Actualizat: 26/03/2019, 05:54

În județul Galați, cele mai afectate sunt culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb, plante aflate în plină vegetație și care au nevoie de multă APĂ.

Ionuț Păiș, unul dintre fermierii care se luptă cu efectele secetei a cultivat 350 de hectare cu porumb, grâu, floarea soarelui și legume, iar pentru a salva culturile, agricultorul gălățean irigă cu motopompele, desi costurile se ridică la 2.000 de lei pe zi.

„Solul este foarte crăpat. Plantele se dezvoltă greu, dacă nu au umiditate. Aici avem floarea soarelui semănată mai târziu și, după cum vedeți, este într-un stadiu micuț. În mod normal, floarea soarelui ar trebuie să fie mare, peste glezne. Dacă nu plouă, trebuie irigată neapărat. Ne confruntăm cu o secetă destul de mare. Culturile au nevoie foarte urgent de apă, în special grâul, porumbul, floarea soarelui, legumele. Ne chinuim cu mari eforturi să irigăm. Reușim să irigăm 50 la sută din suprafață cu fel și fel de improvizații, cu motopompe. Infrastructura din zona noastră este deteriorată, nu am reușit să accesăm PROIECTE EUROPENE ca să modernizăm sistemul de irigații. În lipsa ploilor, plantele se usucă, producțiile sunt la jumătate, fără ploaie, agricultura nu merge”, explică fermierul Ionuț Păiș.

Potrivit acestuia, în ultimele două luni, ploile au adus cel mult 15 litri de apă pe metrul pătrat, în condițiile în care plantele ar fi avut nevoie măcar de 30 litri.

Probleme au și agricultorii cu sisteme de irigații construite cu fonduri europene, deoarece costurile de producție CRESCfoarte mult, iar plantele nu se dezvoltă armonios.

„Anul acesta avem o problemă deosebită. Lipsa precipiațiilor cumulată cu temperaturile mai ridicate decât în mod obișnuit favorizează seceta și creșterea foarte scăzută a plantelor. Cele mai mari probleme sunt la culturile mari consumatoare de apă care sunt într-un stadiu avansat de vegetație, fac referire la rapiță, la orz, la grău. Vă dați seama că nu putem iriga peste tot în același timp sau să cuprindem toată suprafața pentru că sistemul de irigație este dimensionat în așa fel încât să revii pe aceeași suprafață la o lună de zile, în situația noastră. Costurile pentru apă se ridică la aproape 400 de lei pe hectar, dacă irigi de două – trei ori, costurile la un hectar cresc cam cu 30 la sută”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Agricole, Petre Grigore.

Autoritățile județene au început să inventarieze suprafețele de teren agricol afectate de secetă pentru a întocmi rapoarte.

„În două luni de zile a plouat o dată 2,5 litri și la un interval de trei zile… asta-i media pe județ, 2,5 litri și apoi la un interval de câteva zile, doar în partea de est a județului, cam vreo 4 litri. Ceea ce este, vă dați seama,EGAL CU ZERO. Cele mai mari probleme sunt la sfecla de zahăr și la grâu. De exemplu, grâul este în burduf și, la sfâșitul lunii iunie, după cum arată temperaturile astea, ar trebui să înceapă recoltatul. Noi mergem în teritoriu, mergem la producătorii agricoli, inventariem suprafețele afectate la culturile de toamnă, cât și cele semănate în primăvară”, a declarat directorul Direcției Județene de Agricultură Galați, Doina Ragea.

Potrivit acesteia, în câteva zile se va ști ce suprafețe de teren sunt afectate de seceta din această primăvară în Galați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Secunda care i-a salvat viața lui Trump: Fostul președinte întoarce capul spre un lunetist...
Actor celebru, găsit mort în mașină! Starul de doar 46 de ani, răpus de caniculă...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
VIDEO&FOTO Cele mai spectaculoase ținute de la „nunta anului”. Fiul celui mai bogat om din...
Halucinant! Ce ar fi făcut prietenul Mariei Diana, când a atacat-o ursul. Un martor a...
Cele mai sexy femei din lume! Dieta MINUNE pe care o ține ocupanta primului loc!...
A fost identificat atacatorul lui Donald Trump. Cine este tânărul care a încercat să-l asasineze...
Spectatorul mort a fost împușcat în cap! Declarațiile șocante ale martorilor
Diana Maria Cazacu, fata de 19 ani atacată de urs, a fost îngropată azi: Aceasta...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după...
A fost DESCOPERITĂ cea mai PERICULOASĂ SUBSTANȚĂ din lume! Este atât de PUTERNICĂ încât...
Reguli pentru absolut TOȚI ANGAJAȚII din România. Trebuie respectate în mod OBLIGATORIU
Nunta în familia Hagi, după vechi obiceiuri. Ce tradiții neștiute au aromânii
Cum arată în interior Biserica Visarion, locul în care Ianis Hagi și Elena își unesc...
Momentul când bărbatul care a vrut să-l asasineze pe Trump e ÎMPUȘCAT de un lunetist
Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă...
Cine sunt părinții mirilor de la nunta secolului din India
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
„Cometele întunecate” ar putea reprezenta 60% dintre obiectele cosmice din apropierea Pământului
×