S&P a modificat perspectiva ratingului „BB+” al Transgaz la „negativă”

S&P a modificat perspectiva ratingului BB+ al Transgaz la negativă
Publicat: 12/06/2012, 11:33
Actualizat: 12/06/2012, 11:33

Standard & Poor’s a modificat perspectiva ratingului „BB+” al Transgaz (TGN) de la „stabilă” la „negativă”, anticipând că ar putea coborî în viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea și presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende, scrie Mediafax.

„Decizia de rating reflectă probabilitatea de a retrograda compania în viitorul apropiat deoarece observăm presiuni tot mai mari asupra profiliului de risc de business al Transgaz”, notează S&P într-un comunicat.

Temerile exprimate de S&P se referă la tarifele stabilite de autorități în domeniul transmisiei de gaze și la influența Guvernului asupra reglementării.

„Am înțeles că autoritatea română de reglementare ia în calcul revizuirea mecanismului actual de stabilire a tarifelor în domeniul transmisiei de gaze pentru a permite Transgaz să recupereze parțial venituri în contul volumelor de gaze pierdute în perioada de reglementare încheiată în iunie 2012. Pe de altă parte, discuțiile recente ale Transgaz cu autoritatea indică înrăutățirea perspectivelor de recuperare. În opinia noastră, situația nu se încadrează în parametrii de vizibilitate și predictibilitate a reglementării constatați anterior”, se spune în comunicat.

Totodată, agenția de rating consideră că revizuirea politicii salariale de la Transgaz de către autorități a fost „prematură”, subliniind „riscuri importante de reglementare într-o țară unde aceasta nu este independentă de guvernare”.

Mai mult, S&P avertizează că situația financiară a companiei ar putea fi afectată de presiunile și așteptările din partea Guvernului pentru „dividende semnificative”.

„Anterior, am înțeles că distribuirea a 90% din profit ca dividende este o măsură temporară, aplicată la toate companiile de stat din România pentru a sprijini bugetul național. Transgaz vrea să balanseze dividendele mai ridicate prin reducerea cheltuielilor de capital (buget de investiții – n.r.) pe termen mediu. Credem că acest obiectiv este unul dificil, ținând cont de investițiile semnificative necesare pentru modernizarea rețelei române de transmisie a gazelor. În consecință, există riscul deteriorării pe termen lung a situației de credit, de altfel solidă în perspectivă istorică”, scrie S&P.

Astfel, agenția precizează că ar putea coborî ratingul Transgaz cu mai mult de o treaptă dacă incertitudinea din zona reglementării va continua, sau dacă se va constata o „deteriorare substanțială a politicii reglementate de remunerare”.

S&P atribuie Transgaz ratingul „BB+” pentru credite în monedă locală, similar cu cel acordat Guvernului român, apreciind că statul ar interveni la timp și în mod adecvat în eventualitatea unor probleme financiare la companie.

S&P anticipează că datoria ajustată a Transgaz va scădea în 2012 și 2013, de la nivelul de 146,5 milioane lei (32 milioane euro) înregistrat la finele anului trecut. Pe de altă parte, agenția crede că Transgaz va readuce investițiile la niveluri normale până în 2014, strategie care, combinată cu plățile ridicate în contul dividendelor, ar putea conduce la o deteriorare treptată a situației de credit a companiei pe termen lung, se spune în comunicat.

Eventualul impact financiar generat de participarea Transgaz la Nabucco nu se încadrează în scenariul de bază al S&P pentru companie, din cauza incertitudinilor privind sursele de alimentare cu gaze a gazoductului și structura financiară a proiectului.

„Considerăm potențiala participare a Transgaz la Nabucco drept un risc suplimentar pentru profilul de risc financiar al companiei, însă această perspectivă este puțin probabilă în prezent”, se arată în comunicatul S&P.

S&P va finaliza evaluarea cu perspectivă negativă a ratingului Transgaz în termen de 90 de zile.

Transgaz Mediaș este operatorul rețelei naționale de transport al gazelor naturale. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?