Statul a reluat procesul de privatizare a combinatului Oltchim. Primul pas: „tatonarea așteptărilor pieței”

Statul a reluat procesul de privatizare a combinatului Oltchim. Primul pas: tatonarea așteptărilor pieței
Publicat: 30/05/2013, 19:27
Actualizat: 20/03/2019, 20:22

Investitorul care vrea să preia Oltchim trebuie să aibă bonitate, certificată de scrisori de bonitate bancară și de confort, care să acopere cel puțin 25% din suma care trebuie angajată, și să aibă experiență în domeniul chimiei și petrochimiei, a declarat Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

„Am decis să devansăm termenul de negociere și să realizăm o solicitare preliminară de intenție pentru a tatona așteptările pieței și să ne ajute să realizăm o listă scurtă a posibililor investitori. Oferta va fi publicată luni pe site-ul ministerului. Un astfel de investitor ar trebui să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancare și de confort de la o bancă sau de la un consorțiu de prim rang și să acopere măcar 25% din suma care trebuie angajată. Să aibă experiență în domeniul chimiei și pertrochimiei și o rețea globală în care să se integreze. Oferta va fi publicată luni pe site-ul ministerului și a Oltchim”, a spus Vosganian într-o conferință.

Reprezentanții administratorilor judiciari au precizat că în prezent opt companii sunt interesate de Oltchim, dintre care trei au depus scrisori de intenție.

Vosganian a arătat că obiectul în cazul Oltchim este ca în septembrie-noiembrie 2013 combinatul să fie sufiecient de credibil pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme.

„Un Oltchim lipsit de această capacitate ar fi mai puțin credibil decât dacă nu are asigurată piața pentru 2014”, a precizat ministrul Economiei.

El a arătat că se va crea un vehicul special care va prelua partea funcțională din Oltchim, și care în linii mari se suprapune de întreaga platformă de la Râmnicu-Vâlcea, în care se vrea și includerea părții de piroliză de la Arpechim.
„Datoriile vor rămâne la Oltchim, iar Oltchim 2 va fi curățată de datorii. Procesul trebuie făcut cu transparență (…) Creditorii nu-și vor recupera toate sumele datorate de Oltchim, se va face o tăiere a datoriilor, iar credtorii se vor califica în funcție de creanța deținută”, a explicat Vosganian.

Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al Oltchim a menționat că în acest moment procentul de recuperare a creanțelor este zero, nu se poate face recuperarea creanțelor în acest moment procedural.

„Nu se poate spune nici măcar procentul pe care îl vor recupera creditorii. Nu vă pot spune înainte măcar de a avea evaluarea care este procentul la care trebuie să se aștepte creditorii din distribuțiile care se vor face, nu avem criterii. Băncile, din păcate pentru toată lume, dar pentru că se impune acest lucru, acestea și-au provizionat aceste sume și pentru ele sunt deja pierderi. Ceea ce înseamnă că și un leu dacă se recuperează înseamnă un profit pentru băncile respective. Băncile însă ca și ceilalți creditori care au garanții, cu excepția celor care au garanții vulnerabile, care vor fi desființate de noi, vor fi cumva favorizate pentru că asta este ordinea din lege”, a spus Piperea.

El a precizat că cei care vor fi realmente sacrificați vor fi creditorii chirografari, cei care aveau contracte cu Oltchim.
„Acestea însemnau profituri consistente, în total sunt 200 milioane de euro creanțe chirografare, care vor fi zero indiferent de formulă, reorganizare sau faliment. Acești creditori nu vor lua niciun ban, mulți dintre ei nu fac decât să plătească pentru lăcomia și modul greșit de business în care s-au lansat împreună cu vechii administratori ai Oltchim, așa că nu le-aș plânge de milă acestor creditori, deloc”, a menționat Piperea.

Reprezentantul administratorului judiciar a adăugat că a discutat informal cu creditorii Oltchim și în mod evident toți știu că urmează să fie o parte consistentă din creanțe sacrificată.

În același timp, referindu-se la prețul la care s-ar putea vinde Oltchim, Pipera a precizat că în cazul în care creditorii vor vrea ca din suma datoriilor de 793 milioane euro să recupereze 60-70% atunci prețul va fi mai redus.

„Prețul în momentul de față va trebui să țină cont de evaluare și de votul creditorilor. Există un portofoliu de prorietate intelectuală la Oltchim care doar acesta valoarează câteva zeci de milioane de euro, doar dacă se vinde acesta s-ar putea obține un preț suficient de mare astfel încât să fie acceptat de creditori”, a mai spus Piperea.

Ministerul Economiei a anunțat la începutul linii mai că a primit zece scrisori de intenție pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în insolvență din luna ianuarie a acestui an. Privatizarea companiei a eșuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu, câștigătorul licitației pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Autoritățile române s-au angajat prin acordul cu FMI să privatizeze Oltchim, în caz contrar compania urmând să intre în lichidare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Probleme de securitate la iPhone. Ce ar mai putea pății utilizatorii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne