Veste bombă pentru angajați: apare Pilonul IV de pensii! Cum obții o pensie mai mare de la angajator

Veste bombă pentru angajați: apare Pilonul IV de pensii! Cum obții o pensie mai mare de la angajator
Publicat: 22/02/2020, 11:48

Pilonul IV de pensii este la un pas de implementare, iar asta înseamnă că angajații din România pot beneficia de o pensie mai mare dacă își conving angajatorii să le ofere acest beneficiu extra-salarial.

Angajații români pot beneficia de contracte de pensii facultative plătite de angajatori, firmele având posibilitatea legală de a beneficia de deducerea parțială a sumelor plătite.

Pilonul IV de pensii. Angajatorii din România pot oferi propriilor salariați un beneficiu extrasalarial extrem de important după încheierea activității acestora.

Pilonul IV de pensii. Mai exact, firmele private sau de stat pot participa la plata contribuțiilor la pensiile facultative ale acestora, într-un fond special constituit. A fost promulgată o lege în acest sens, la începutul anului, dar ea are nevoie de norme de aplicare.

Legea nu face distincție între angajatorii privați și cei de stat, noul Pilon IV de pensii funcționând după principiul legii 31/1990, privind societățile comerciale.

Așa-numitul Pilon IV de pensii, aflat la nivel de proiect lucrat împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF),  se referă la pensiile ocupaționale.

Cel mai probabil va deveni funcțional abia spre sfârșitul acestui an, după ce vor fi puse la punct normele metodologice.

Totuși, potrivit specialiștilor, din acest moment noile beneficii de plată a pensiei private pot constitui obiectul negocierilor la nivelul sindicatelor, care pot pune presiune pe angajatori să introducă aceste beneficii suplimentare în pachetul salarial.

Legea promulgată de Klaus Iohannis

La începutul anului 2020, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea-cadru care permite implementarea Pilonului IV de pensii ocupaționale.

Acest tip nou de pensie vine în completarea celorlalte acordate de sistemul de pensii din România, respectiv pensia de stat, pensiile administrate privat şi cele facultative.

Legea care a intrat în vigoare în ianuarie transpune prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP).

La un astfel de fond de pensii pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, iar toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale trebuie furnizate de către angajator. Componenta de pensii ocupaționale este prevăzută să intre în sfera pensiilor facultative.

Legea defineşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale, precum şi plata pensiilor ocupaţionale.

Potrivit actului normativ, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.