Vor fi sau nu taxate centralele de apartament? Răspunsul ministrului Energiei, Virgil Popescu

Vor fi sau nu taxate centralele de apartament? Răspunsul ministrului Energiei, Virgil Popescu
La nivelul Comisiei Europene se discută măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2, care ar putea viza și centralele de apartament / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 09/08/2021, 12:41

Discuția privind eventualitatea impunerii unei taxe pentru centralele de apartament depinde de deciziile la nivel european privind măsurile de reducere a emisiilor cu efect de seră, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că introducerea unei taxe pentru centralele de apartament – consumatoare de gaze și, implicit, poluatoare – depide de deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene.

„Nu cred că vorbim de o iminentă taxare a centralelor”

„Nu am spus că centrala va fi taxată. Comisia Europeană a finalizat un pachet de directive și în una din ea se pune problema taxării emisiilor de CO2. Când va fi aprobat acest pachet legislativ, care va mai dura, va urma un termen de implementare. Vorbim probabil de 2024”, a declarat Virgil Popescu, la Realitatea Plus.

„De aici poate rezulta indirect o taxă, în funcție de combustibilul pe care îl folosesc. Trebuie să vedem mai întâi cum ajunge acest pachet în final, în urma discuțiilor cu statele membre. Nu cred că vorbim de o iminentă taxare a centralelor sau a combustibililor în perioada următoare”, a explicat ministrul Energiei.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei. spunea într-un interviu di luna mai că, în cinci ani, autoritățile de la Bruxelles vor emite o directivă pentru taxarea centralelor de gaz folosite la încălzire.

„Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament”,a afirmat Răzvan Nicoleascu, într-un interviu acordat HotNews.

La cât ar putea ajunge taxa

Potrivit calculelor președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, pentru Spotmedia.ro, la prețul de azi al certificatelor de carbon (de 55 lei pe tona produsă – n.red.), un proprietar de centrală ar fi nevoit să plătească, anual, circa 800 de lei în plus pe din buzunar.

Centralele termice individuale sunt o sursă de poluare, iar discuția privind taxarea lor nu e nouă. Tema a apărut în spațiul public în urmă cu aproximativ doi ani și jumătate, când un oficial al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – Viorel Alicuș, director general în ANRE, invoca, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, o creștere importantă a numărului de centrale individuale în ultimii ani, implicit a capacității lor – de la 3.400 MW la 5.500 MW, din 2015 în 2017 – ceea ce a dus la o creștere a poluării și a invocat posibilitatea introducerii unei taxe de mediu pentru posesorii de centrale individuale.

„Ne vom trezi, și ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desființat și am redus capacitățile în instalații de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creșterea emisiilor de dioxide de carbon în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au niște condiții de mediu impuse clar de legislația actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuși soluții prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale”, a declarat, în decembrie 2018, Viorel Alicuș.

ANRE a intervenit la acea dată, argumentând, că „în conformitate cu legea de organizare și funcționare, respectiv Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANRE nu are drept de inițiativă în privința emiterii/modificării legislației primare în domeniu și nici cu privire la stabilirea politicilor de taxe și impozite. În acest moment, ANRE nu a făcut și nu are în vedere o astfel de propunere, care excede competențelor sale de reglementare”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021