Ministrul Virgil Popescu: Scumpirea energiei pe piața angro ar trebuie să-i stimuleze pe români să treacă pe piața concurențială. „Acolo prețul e mai mic”

Ministrul Virgil Popescu: Scumpirea energiei pe piața angro ar trebuie să-i stimuleze pe români să treacă pe piața concurențială. „Acolo prețul e mai mic”
Sursa foto: Facebook/Virgil Popescu
Publicat: 08/08/2021, 16:53
Actualizat: 08/08/2021, 17:13

Scumpirile recente de pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale ar trebui să fie un motiv ca românii să treap pe piața concurențială, unde prețul e mai mic decât cel din serviciu universal, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, duminică, într-o emisiune televizată.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că scumpirile recente de pe piața angro nu se vor regăsi în facturi, pentru că unii furnizori au asigurat de anul trecut contracte la prețuri mai bune.

Cum se formează prețurile din factură

„Nu se vor regăsi în totalitate pentru că sunt şi furnizori care şi-au încheiat anul trecut contractele şi pe piaţa contractelor la termen preţul a fost acelaşi. Evident că nu şi-au încheiat pe toată cantitatea şi evident neîncheind pe toată cantitatea diferenţa o cumpără de pe piaţa zilei următoare, unde se întâmplă aceste scumpiri”, a spus ministrul Energiei, într-o emisiune la Prima TV, potrivit Agerpres.

Virgil Popescu a dat drept exemplu cazul primilor trei furnizori de pe comparatorul de preţuri al ANRE, dintre care unul este compania Hidroelectrica, deţinută de Ministerul Energiei, iar ceilalţi sunt furnizori privaţi. Aceştia „nu au scumpit preţul nici astăzi pentru contractele pe care oamenii şi le încheie pe un an de zile”, a subliniat ministrul Energiei.

În plus, Virgil Popescu a arătat că prețul este influențat și de condițiile meteo. „Acum este caniculă afară şi nu bate vântul. Înseamnă că nu avem energie eoliană, care poate fi mai ieftină şi poate tempera piaţa. Eu mă uit în fiecare zi şi am informările de la Transelectrica.(…) E adevărat că avem energie fotovoltaică, dar nu avem mare energie eoliană care ar putea să facă presiune pe preţ”, a explicat ministrul Energiei.

Spre exemplu, duminică, la ora 16:30, conform datelor Transelectrica, producția României de energie era de 5.544 MW, în timp ce consumul era de 6.326 MW, astfel că 783MW veneau din import. În luna trecută, consumul românilor de curent electric a depășit record după record.

La acea oră, energia eoliană avea o pondere de 2,64% din producție:

  • 24.74% – nuclear – 1369 MW
  • 21.12% – hidro – 1169 MW
  • 20.51% – hidrocarburi – 1135 MW
  • 19.75% – cărbune – 1093 MW
  • 10.12% – foto – 560 MW
  • 2.64% – eolian – 146 MW
  • 1.12% – biomasă – 62 MW

Totuși, spune Virgil Popescu, scumpirile de pe piaţa angro ar trebui să îi stimuleze pe români să se mute pe piaţa concurenţială unde preţul este mult mai mic.

„Dacă aştepţi… şi nu te muţi în piaţa reglementată, stai în piaţa serviciului universal, care am observat că a devenit foarte scumpă, mai scumpă ca până acum. Ea este o piaţă în care furnizorii licitează la ANRE un preţ şi s-a dus foarte sus preţul. Practic, ar trebui să îi stimuleze pe români, în această perioadă, să se mute, să facă o alegere odată pe piaţa concurenţială pentru că acolo preţul este mult mai mic”, a apreciat ministrul Energiei.

Jumătate dintre clienți sunt în piața liberă

Aproximativ o jumătate dintre cei aproape 9 milioane de consumatoi casnici erau deja pe piața concurențială la sfârșitul lunii iunie, conform declarațiilor vicepreședintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate s-a liberalizat total, iar preţurile nu mai sunt reglementate de ANRE. Preţul energiei electrice era estimat să crească, de la 1 iulie, cu procente cuprinse între 3% şi 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă. Data de 1 iulie era termenul-limită al perioadei de tranziție, în care cei care nu încheiaseză contracte concurențiale, cu furnizorul lor sau altul dintre cei aproximativ 60 de furnizori licenţiaţi, beneficiau de discounturi și au avut același preț ca cei din piața liberă.

Clienții care nu semnează contracte pe piața concurențială rămân în aşa-numita piaţă de serviciu universal, mai scump decât pe piaţa liberă. Consumatorii pot să își schimbe oricând contractele, conform prevederilor în vigoare.

Pe site-ul ANRE există un comparator de preţuri unde se găsesc toate ofertele, pe judeţe, în ordinea crescătoare a preţurilor.

Prețurile la energie au crescut în România, în linie cu toată Europa, transmiteau recent reprezentanții Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Astfel, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, preţul în iunie 2021 a fost 289 lei pe MWh, mai mare cu 141% faţă de de iunie 2020 (120 lei pe MWh). Cotaţiile la energie electrică din contractele pentru întregul an următor sunt, în iunie 2021, de 360 de lei (73 de euro) pe MWh, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când era 253 lei pe MWh (52 euro), potrivit declarațiilor asociației de la sfârșitul lunii iunie, citate de Agerpres.

Potrivit reprezentanților Enel, energia achiziționată de pe OPCOM este cu 17% mai scumpă pentru 2022 față de 2021, iar preţurile înregistrate pe PZU au crescut cu 150% în aprilie 2021 vs aprilie 2020, cu 140% în mai 2021 vs mai 2020, cu 160% în iunie 2021 vs iunie 2020 şi cu 150% în iulie 2021 vs iulie 2020.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?