GÂNDUL FINANCIAR: Industria de evenimente a căzut la 20% din cifrele anului 2019. Sprijinul băncilor și al statului a fost aproape nul

Redactor:
Madalina Prundea
GÂNDUL FINANCIAR: Industria de evenimente a căzut la 20% din cifrele anului 2019. Sprijinul băncilor și al statului a fost aproape nul
Cristian Hossu, proprietar și fondator Universum Events, invitat la GÂNDUL FINANCIAR

Industria organizării de evenimente a fost una dintre ariile economice direct afectate de restricțiile din pandemie cunoscut cea mai mare, pentru simplul motiv că au fost sistate total, în prima parte a anului, iar ulterior au fost permise cu participarea unui număr restrâns de persoane.

”Am intrat în criza businessului pentru că ne-am  raliat măsurilor privind gestionarea răspândirii noului coronavirus, pentru că evenimentele sunt un factor de risc, și nu asta a fost problema cea mare, ci faptul că nu am fost susținuți pe parcursul acestui an”, a explicat Cristian Hossu, owner Universum Events, al treilea mare organizator de evenimente din România, după Romexpo și organizatorii festivalurilor de muzică UNTOLD și NEVERSEA, la emisiunea GÂNDUL FINANCIAR.

Cristian Hossu, owner Universum Events: Anul 2020 a fost crâncen

Pentru acest an, Universum Events avea planificate patru evenimente cu peste 5.000 de oameni, două cu peste 10.000 de participanți și peste 150 de evenimente la care erau așteptate 200 -500 de persoane. Cu totul, dacă nu era pandemia, compania ar fi organizat în jur de 300 de evenimente. Această activitate ar fi dus la o creștere a cifrei de afaceri din evenimente, față de 2019, de la 7,2 milioane de euro, la peste 8 milioane de euro.

„Dacă avem noroc, în 2020 ajungem undeva la 20% din cifra de afaceri din 2019. Acum avem cam 15%, ceea ce crâncen. O criză care te dă peste cap și te duce la minus 85% teoretic însemnă comă, moarte clinică, dacă nu te încăpățânezi suficient să găsești soluții”, spune antreprenorul.

Pentru susținerea afacerii, Cristian Hossu spune că a aplicat la „tot ce a mișcat”, dar compania nu a fost considerată eligibilită în cadrul programului IMM Invest, din cauza riscului, nu a capacității financiare. De-abia a patra bancă la care a apelat a consimțit să includă compania în programul IMM Invest.

Pandemia a dus nu numai la prăbușirea încasărilor, ci și a numărului de angajați, la aproape jumătate: de la 80, din 2019, a ajuns în 2020, la cel mult 40.

Din septembrie, de când restricțiile s-au mai relaxat, companiile au început să organize evenimente sub un alt concept, hibrid, despre care, crede Hossu, va deveni realitatea următorilor ani: o mică parte din participanți, într-un loc fizic, iar 80-90%, online. Tocmai de accea, cu focusul pe digital și online, Cristian Hossu se declară optimist pentru 2021: „Chiar dacă pandemia va continua până în iulie, știm să abordam ianuarie, februarie. Modelul de eveniment hibrid rămâne modelul de executat”.

Daniela Marișcu: O să fie greu să îi încurajezi investitori să pună banii în aquaparcuri

Daniela Marișcu, proprietar și co-fondator al Aqua Azur, business care se ocupă de proiectarea și construcția de parcuri de specialitate, aquaparcuri, se declară mai norocoasă decât antreprenorii din industria evenimentelor, pentru că au avut contracte care nu s-au oprit.

„Asta ne-a pus într-o poziție în care am devansat cumva efectul pandemiei. Ne așteptăm și noi la aceleași efecte dezastruoase, poate într-o proporție mai mică, sperăm noi, pe anul viitor, pentru că o să fie greu să îi încurajezi în continuare pe investitori să pună banii în aquaparcuri, în parcuri de distracție, în zone de agrement, în condițiile în care noi nu știm exact în ce parametri ne vom desfășura activitatea și viața de zi cu zi”, a mărturisit Daniela Marișcu.

Toți angajații și-au păstrat locul de muncă, chiar au fost făcute noi recrutări, dar Daniela Marișcu se așteaptă ca rezervele făcute în acest an să fie folosite pentru a acoperi posibile pierderi estimate pentru 2021.

„Deși avem contracte semnate și pentru anul viitor, cash-flow-ul pe respectivele contracte e sub semnul întrebării”, spune antreprenoarea. Bugetul pe anul viitor prevede o scădere de maxim 20% a cifrei de afaceri, dar nu are în plan reducerea echipei de bază, de 50 de oameni. În ceea ce privește salariile lor, antreprenoarea estimează că în iulie ar putea ajunge în situația de a discuta o decizie de reducere.

„Eu am un optimism antrenat în antreprenoriat și sunt sigură că lucrurile se vor așeza cumva, asta e menirea noastră ca antreprenori să ne adaptăm. E foarte important, totuși, ca statul să creeze pârghiile necesare ca noi să ducem greul. Se întâmplă asta și acum, numai că nu a fost suficient recunoscut că antreprenorii fac lucrurile să meargă înainte”, a conchis Daniela Marișcu.

 

 

Tânăra cunoscută a murit misterios! A fost găsită într-o prăpastie după ce a dat un...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an: „Prețurile sunt fără TVA. Vreau să fac...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Am prins-o înfulecând prăjituri după ce a slăbit 40 de kg. Ce vedetă din România...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
NOI RESTRICŢII la graniţa României: Anunţ BOMBĂ de ultimă oră
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide