Prima pagină » Gândul Green » Care sunt zonele afectate de CREȘTEREA nivelului oceanelor? Vlad Zamfira: „Orientul Mijlociu înregistrează temperaturi peste 50 de grade”

Care sunt zonele afectate de CREȘTEREA nivelului oceanelor? Vlad Zamfira: „Orientul Mijlociu înregistrează temperaturi peste 50 de grade”

Încălzirea globală afectează din ce în ce mai agresiv viața pe Pământ. În zone din Orientul Mijlociu se înregistrează temperaturi de peste 50 de grade Celsius și, din cauza topirii ghețarilor, insule precum Tonga, Kiribati sau Samoa sunt înghițite de creșterea apelor Oceanului Pacific. Situație similară este și în Caraibe.

Declarațiile au fost făcute Vlad Zamfira, specialist în sustenabilitate și contributor la infoclima.ro, în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.

Chiar dacă presa nu a relatat deloc sau a relatat foarte puțin, specialiștii au urmărit cu mare atenție incidentul din Groenlanda, unde o bucată masivă de ghețar și rocă s-a desprins.

„Am văzut o știre la Universitatea din Abderdeen din Scoția în care practic o bucată masivă dintr-un ghețar din Groenlanda, vreo 25 de milioane metri cubi de rocă și de gheață s-au prăbușit instant în ocean. Și asta a cauzat un val seismic oceanic la nivel planetar, care a durat nouă zile. Trebuie să monitorizăm constant, doar prin monitorizare putem să avem eforturi concrete de adaptare”, a precizat Vlad Zamfira.

Alte efecte grave provocate de încălzirea globală

Specialistul în sustenabilitate a mai dezvăluit și alte efecte grave provocate de încălzirea globală, atât temperaturi care nu pot fi suportate de om, cât și de creșterea nivelului Oceanului Planetar, urmare a topirii ghețarilor.

„Noi deja observăm că sunt multe zone practic nelocuibile. Dacă ne uităm în zona Orientului Mijlociu, în care verile sunt temperaturi constante de peste 50°C, acolo e arșiță totală, nu se poate locui. Vorbim și de strămutarea cauzată de conflictele militare, mai ales în zona Africii de Nord, din nou Orientul Mijlociu. Situația este una foarte dificilă. O situație, aș zice existențială, este cea insulelor din Caraibe și din Pacific. La nivelul global, economiile acestor state par infime. Vorbim de state precum Samoa, Tonga, Fiji, Kiribati. Însă sunt comunitățile cele mai expuse la efectele schimbărilor climatice”, a conchis Vlad Zamfira.

Întreaga emisiune Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, poate fi urmărită AICI.

https://www.youtube.com/watch?v=SjrWcDlSB04&ab_channel=G%C3%A2ndul


Citește și:

Cum evităm scăderea EFICIENȚEI panourilor solare din cauza zăpezii? Factori-cheie care influențează procesul

Tehnologie pentru orașe curate: Plătești cât ARUNCI! Tomberoanele inteligente vor putea fi accesate cu telefonul mobil

Ministrul Mediului: „Codul Silvic se leagă cu tot ce am finanțat prin PNRR”

Fechet, despre obiectivul SGR în 2025: „Nu trebuie să mai existe cătun unde să nu poți înapoia un PET sau o sticlă pentru care ai plătit garanție”

Poluarea din Capitală a atins valori de două ori mai mari decât cele normale. Bucureștenii au început să depună RECLAMAȚII

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și