Creșterea temperaturii globale și EFECTELE pe termen lung

Creșterea temperaturii globale și EFECTELE pe termen lung
Efectele încălzirii globale | Foto - Profimedia Images
Publicat: 15/03/2023, 09:44
Actualizat: 15/03/2023, 09:45

Ce se va întâmpla dacă temperatura medie globală va continua să crească la valori de peste 2° și care vor fi consecințele la scară globală? În anul 2022, specialiștii au constatat că temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1.2°C față de perioada preindustrială. Am putea concluziona că asta nu ar însemna mare lucru, însă o limitare a creșterii la 1.5°C ar reduce semnificativ riscurile și impactul schimbărilor climatice. 

Vorbim astăzi despre o creștere medie a temperaturii pentru întreaga planetă – raportată la perioada pre-industrială. În unele regiuni creșterea va fi peste media, iar în altele mai mică.

O creștere “mică” a temperaturii medii globale atrage după sine, însă, o serie de schimbări precum creșterea frecvenței de apariție și a intensității valurilor de căldură.

Evoluția temperaturii medii globale pentru patru seturi de date observaționale: HadCRUT, NOAAGlobalTemp, GISTEMP și Berkeley Earth și două seturi de date de reanaliză ERA5 și JRA-55. Pentru fiecare set date este indicată creștere temperaturii medii globale față de perioadă pre-industrială (1850–1900). Există un acord bun între aceste seturi de date cu privire la evoluția generală a temperaturii globale și variabilității de la un an la altul. Pentru fiecare set de date este indicată și abaterea pentru 2022. (Sursa – graphs.climex.ro.)

O creștere „mică” a temperaturii medii globale are un impact și asupra diferitelor elemente ale sistemului climatic  al Pământului. Sistemul climatic este un sistem complex și interactiv format din cinci componente: atmosfera (aerul), hidrosfera (apa), criosfera (gheața și permafrostul), litosferă (suprafața terestră) și biosfera (organismele vii). Ne putem gândi la sistemul climatic ca fiind într-o stare de echilibru. Sistemul climatic este însă influențat de diferiți factori externi precum radiația solară sau activitățile umane, notează fizicianul Bogdan Antonescu pentru Infoclima.

O creștere a temperaturi medii globale ca urmare a activităților umane poate duce la perturbare acestei stări de echilibru pentru diferite componente ale sistemului climatic, ceea ce atrage după sine o creștere a impactului și a riscului. Din această perspectivă, Acordul de la Paris din 2005 a stabilit ca obiectiv pe termen lung o limitare a încălzirii globale sub 2°C. Dar ce se va întâmpla dacă temperatura medie globală va continua să crească la valori de peste 2°C?

Ce înseamnă ”punct critic” și când apare?

Un punctul critic (tipping point) apare atunci când o schimbare într-o anumită componentă a sistemului climatic denumită element critic (tipping element) se auto-perpetuează după depășirea unei valori de prag. Rezultă astfel un impact mare în regiuni extinse ale Pământului.

  • Odată depășit punctul critic pentru unele sisteme nu mai există cale de întoarcere la starea anterioară, ceea ce duce la apariția “unui nou normal”. Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă un punct critic în cazul sistemului climatic să considerăm punctul critic pentru calota glaciară din Antarctica de Vest.
  • Odată cu creșterea temperaturii medii globale, calota glaciară se topește. Dincolo de punctul critic, această topire poate duce la colapsul calotei glaciare din Antarctica de Vest.

Un articol publicat la sfârșitul anului trecut în revista Science încearcă să răspundă la aceste întrebări. Sinteză literaturii științifice din domeniu pornește de la noțiunea de punctele critice ale sistemului climatic și evaluează probabilitatea de a depăși aceste puncte critice pentru diferite creșteri ale temperaturii medii globale față de perioada pre-industrială.

Autorii studiului, o echipă de cercetători din Marea Britanic, Suedia și Germania, au identificat 16 elemente critice ale sistemului climatic (față de opt identificate într-un studiu din 2008) cu un rol important la nivel global (9 elemente critice) sau la nivel regional (7 elemente critice).

Punctele critice pentru diferite componente ale sistemului climatic.

Rezultatele studiului arată că cinci punctele critice sunt deja posibile pentru valorile actuale ale temperaturii medii globale (1.1°C):

  • Colapsul calotei glaciare din Groenlanda: topirea acestei calote glaciare poate duce la o creștere a nivelului mării cu aproximativ 7 metri având astfel un impact foarte mare asupra regiunilor de coastă; acest proces de topire – odată inițiat – este, însă, unul de durată;

  • Colapsul calotei glaciare din Antarctica de Vest: această calotă conține suficientă gheață pentru a crește nivelul mării cu aproximativ 3 metri; și acesta este un proces care are loc la o scară mare de timp;

  • Dispariția recifelor de corali din regiunile tropicale: temperaturile ridicate expun coralii unui stres termic care duce la dispariția acestora (“albirea coralilor”); aici impactul este direct asupra ecosistemului, dar și asupra turismului și pescuitului;

  • Topirea bruscă a permafrostului din regiunile nordice: odată cu topirea permafrostului cresc emisiile de dioxid de carbon și metan înmagazinate în solul înghețat, ceea ce duce la creșterea concentrațiilor gazelor cu efect de seră;

  • Colapsul curentului din Marea Labrador: colapsul acestui curent poate duce la o răcire rapidă cu impact asupra diferitelor sectoare economice, asupra agriculturii, rezervelor de apă și asupra managementului energiei pentru Europa de Vest și pentru coasta de est a statelor Unite.

Colapsul calotei glaciare din Groenlanda

În Figura 3 sunt reprezentate punctele critice (valorile de prag) estimate (punctul portocaliu) pentru cele 16 elementele critice ale sistemului climatic dar și domeniul de valori pentru punctele critice (dreptunghiul portocaliu).

De exemplu, colapsul calotei glaciare din Groenlanda are punctul critic estimat în cele mai multe studii la 1.5°C. Sunt însă studii care estimează valoarea de prag pentru colapsul calotei glaciare din Groenlanda la 0.8°C (valoare minimă) iar altele la 3.0°C (valoarea maximă).

  • Punctul critic pentru colapsul calotei glaciare din Groenlanda nu au fost încă atins așa cum putem observa din Figura 3, deoarece creșterea temperaturii medii globale (linia punctată) este mai mică decât punctul critic.
  • Însă nu putem spune în acest moment că acest punct critic nu va putea fi atins, chiar dacă temperatura medie globală va fi menținută la valorile actuale (valoarea minimă estimată pentru acest punct critic este mai mică decât creșterea temperaturii medii globale).
  • Astfel, pentru o creștere a temperaturii medii de 1.1°C colapsul calotei glaciare din Groenlanda este posibil, dar nu probabil.
Valorile de prag estimate ale încălzirii globale pentru elementele critice ale sistemului climatic.

În cazul unei creșteri a temperaturii medii globale cu 2–3°C (o creștere probabilă ținând cont de politicile actuale) vom asista la:

  • Dispariția ghețarilor montani, în afară de creșterea nivelului mării, va avea un impact mare asupra comunităților locale; ghețarii montani pot fi considerați “turnuri de apă” deoarece sunt rezerve de apă potabilă, de apă care poate fi utilizată pentru agricultură sau pentru producerea de energie electrică.
  • Înverzirea Sahelului care, spre deosebire de celelalte elemente critice ale sistemului climatic, poate avea un impact pozitiv la nivel local, pentru că vegetație înseamnă umbrire, umiditate, temperaturi care mai au șanse să fie reglate/ „reparate”; însă pentru regiunile învecinate Sahelului cantitatea de precipitații va fi mai redusă ceea ce va avea un impact asupra comunităților.
  • Dispariția pădurii amazoniene devine probabilă pentru o creștere de aproximativ 3.5°C a temperaturii medii globale. Dacă însă considerăm și defrișările din această regiune, atunci pragul critic ar fi observat mai devreme. Dispariția pădurii amazoniene poate avea un impact la scară globală pentru că ar adăuga aproximat 0.1°C la încălzirea globală, iar local ar duce la dispariția unei dintre cele mai mari zone de biodiversitate și la o modificare a regimului precipitațiilor în America de Sud.

Pentru valori mai mari de 4°C ale creșterii temperaturii medii globale:

  • Colapsul permafrostului devine probabil, ceea ce poate duce la o creștere a temperaturii medii globale cu 0.2–0.4°C;
  • Colapsul Circulației Meridionale din Atlantic (AMOC) care duce la o răcire a regiuni de nord a Atlanticului, iar structurile de vreme din Europa și America de Nord ar fi perturbate.
  • Pădurea boreală dispare treptată în regiunii sudice și se extindere către nord cu impact asupra biodiversității și comunităților locale.

Pentru creșteri mai mari de 6°C ale temperaturii medii globale, vom asista la:

  • Colapsul banchizei din timpul iernii din Arctica;
  • Colapsul cotei glaciare din Antarctica de Est, ceea ce ar duce la amplificarea încălzirii globale și la o creștere semnificativă a nivelului mării de peste 50 metri. Dar creșteri ale temperaturii medii globale de peste 6°C față de perioada pre-industrială sunt considerate foarte puțin probabile.   

Dintre cele 16 elemente critice ale sistemului climatic, un impact asupra Europei vor avea:

  • Colapsul calotei glaciare din Groenlanda deoarece o creștere a nivelului mării va afecta comunitățile din zonele de coastă ale Europa.
  • Topirea permafrostului din Svalbard și Scandinavia va avea un impact asupra biodiversității, de exemplu, dispariția florei locale, contribuind de asemenea și la schimbările climatice prin eliberarea de dioxid de carbon și metan.
  • Colapsul Circulației Meridionale din Atlantic, un curent oceanic care transportă ape mai calde dinspre tropice către nordul Atlanticului, ar duce la o răcirea în regiunea Europei și la o prelungirea a perioadelor cu precipitații reduse din Mediterana.

Punctele critice devin tot mai posibile și cer acțiuni concrete

În concluzie, sinteza realizată de Armstrong McKay et al. (2022) indică faptul că suntem încă într-o stare “sigură” din punct de vedere climatic, având în vedere că “doar” cinci elemente critice ale sistemului climatic devin posibile pentru creșterea observată a temperaturii medii globale de aproximativ 1.1°C – printre ele reamintim colapsul calotei glaciară din Groenlanda sau al celei din Antarctica de Vest, situații detaliate mai sus.

Odată cu atingerea valorii de 1.5°C pentru încălzirea globală undeva în 2030, patru puncte critice devin probabile și alte cinci devin posibile, ceea ce ar duce, de exemplu, la creșterea nivelului mării – ceea ce va necesita programe substanțiale de adaptare.

De asemenea, această sinteză oferă încă un argument pentru reducerea rapidă a emisiilor gazelor cu efect de seră: putem limita, astfel, creșterea temperaturii medii globale în conformitate cu obiectivul Acordului de la Paris și să reducem probabilitatea de a atinge valorile de prag pentru diferite elemente critice ale sistemului climatic.


Citește și:

Iernile tot mai blânde și EFECTELE pe termen lung

Modificarea compoziției stratului de OZON și efectele pe termen lung

Cum putem economisi ENERGIE în locuințele noastre?

Global vs local și abordarea pragmatică în combaterea SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

Cum ar arăta un sistem energetic eficient și decarbonizat pentru România anului 2050

Calendar 2023 | Evenimentele politice cu miză climatică

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia