Calendar 2023 | Evenimentele politice cu miză climatică

Calendar 2023 | Evenimentele politice cu miză climatică
Evenimentele politice cu miză climatică | Sursa foto - Infoclima
Publicat: 04/01/2023, 13:20
Actualizat: 04/01/2023, 13:21

Anul 2022 a fost unul deosebit de încărcat în ceea ce privește discuțiile, politicile și știința legată de climă. De la raportul Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care sugera 10 puncte pentru reducerea dependenței UE de gazul rusesc, la raportul IPCC și, spre final, COP 27 semnalul este unul clar: este necesară o cooperare mult  mai strânsă la nivel global în privința politicilor climatice pentru reducerea emisiilor GES și respectarea pragului de 1.5 Celsius până în 2050.

Însă contextul geopolitic din prezent coroborat cu crizele energetice și economice ar putea reprezenta obstacole semnificative pentru implementarea politicilor climatice atât la nivel local, cât și global.

2023 va fi un an încărcat cu evenimente, conferințe și summit-uri ce vor actualiza actualele măsuri și angajamente și posibil introduce noi politici. Însă două evenimente vor fi cap de afiș. COP 28 va avea loc în Dubai, o decizie ce a provocat reacții ținând cont că Emiratele Arabe Unite sunt al șaptelea cel mai mare producător și exportator de petrol din lume. Apoi al doilea summit climatic al țărilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA) va avea loc în Arabia Saudită cu țara gazdă dorind să investească 2.5 miliarde USD în următorii 10 ani pentru a-și reduce emisiile GES, planta păduri și reduce deșertificarea în zona peninsulei arabe.

De notat este faptul că Arabia Saudită este una din țările cu cele mai mari rezerve de petrol din lume și cu cele mai mari exporturi în acest domeniu alături de Rusia și Statele Unite.

Începutul anului va aduce ediția cu numărul 13 a Consiliului Agenției Internaționale a Energiei Regenerable (IRENA). Scopul acesteia este de a reuni șefi de stat, miniștri, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai sectorului privat, ai societății civile și ai altor organizații internaționale pentru a reafirma agenda globală privind energia regenerabilă și pentru a face pași concreți în vederea accelerării tranziției energetice globale. Acest eveniment se va desfășura între 14 și 15 ianuarie 2023 la Abu Dhabi, notează dr. Vlad Radu Zamfira pentru InfoClima.

  • Între 21 și 24 Februarie Organizația Națiunilor Unite organizează un workshop ce propune discutarea planurilor naționale de adaptare (NAPs) pentru cele mai vulnerabile țări din Africa (Least Developed Countries LDCs).
  • La începutul lunii Martie (28 Febr- 3 Mar) la Varșovia va avea loc summit-ul cu numărul 18 organizat de  comitetului executiv al mecanismului internațional de pierderi și daune climatice.

Schimbările climatice duc la creșterea mortalității, distrug natura și fac lumea mai săracă

În luna martie de asemenea este programată publicarea ultimei părți a raportului IPCC (Sixth Assessment Report) ce va fi un moment definitoriu al anului din perspectiva studiilor climatice. De notat că Raportul IPCC al anului 2022 a adus vești îngrijorătoare iar punctele cheie au inclus faptul că:

  • Schimbările climatice duc la creșterea mortalității, distrug natura și fac lumea mai săracă
  • Eforturile pentru adaptare la schimbările climatice sunt sub-finanțate și nu pot fi o alternativă la reducerea emisiilor.
  • Impactul schimbărilor climatice este resimțit în fiecare colț al planetei, totuși cele mai expuse rămân țările sărace.

Între 22 și 24 Martie la New York va avea loc conferința Națiunilor Unite ce va avea în prim plan implementarea unor soluții sustenabile la nivel global ce privesc apa. În prezent, 40 % din populația lumii este afectată de lipsa apei. Conferința va fi o ocazie importantă de a crește gradul de conștientizare, de a stabili o traiectorie optimă și de a avansa agenda privind apa.

Începutul verii va aduce o nouă conferință climatică organizată la Bonn (5-15 Iunie 2023). De regulă, aceste conferințe pregătesc multe din politicile ce urmează a fi discutate în COP-ul anului respectiv și reprezintă un punct de legătură între două COP-uri succesive, ce poate evalua și reconsidera spre exemplu ținte climatice ce necesită revizuiri. Un sumar al conferinței de la Bonn din 2022 este disponibil aici.

A doua conferință globală a schimbărilor climatice și a sustenabilității

Între 16 și 18 Octombrie va avea loc la Roma a doua conferință globală a schimbărilor climatice și a sustenabilității (Climate Change & Sustainability). Aceasta reprezintă o întâlnirea anuală a liderilor din domeniul climei din mediul academic, de afaceri, public și non-profit, ce va avea ca temă ”Avansarea naturii și a soluțiilor pozitive pentru un viitor net zero și durabil”.

Finalul de an va aduce ediția cu numărul 28 COP (Conference of Parties) ce se va desfășura în Dubai între 30 Noiembrie și 12 Decembrie. Decizia a fost una oarecum controversată mai ales că ediția anterioară (COP 27) a fost organizată în Egipt, țară cu un istoric climatic complicat.  Progresul la COP 27 a fost unul timid cu multe rămase de rezolvat asta deși un consens a fost atins pentru crearea și finanțarea unui  fond de daune și pierderi pentru susținerea celor mai vulnerabile țări în fața schimbărilor climatice.

Care va fi contextul  geopolitic la sfârșitul anului următor? Aceasta este o întrebare cu un răspuns greu de prezis în prezent, unul al cărui geopolitic este dominat de conflicte militare masive în Estul Europei (între Federația Rusă și Ucraina) dar și aproape de țara gazdă a COP 28 în Yemen, printre multe altele.

Cert este că țările din Orientul Mijlociu, mai ales Emiratele Arabe Unite, vor fi în prim plan din perspectiva summit-urilor climatice în anul 2023 prin organizarea unor evenimente globale precum COP 28 în Dubai și consiliul IRENA din Abu Dhabi.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control