Pompele de căldură, principala ALTERNATIVĂ cu emisii scăzute de carbon la centralele pe gaz

Pompele de căldură, principala ALTERNATIVĂ cu emisii scăzute de carbon la centralele pe gaz
Ce sunt și de ce sunt importante POMPELE de căldură?
Publicat: 05/04/2023, 10:10
Actualizat: 05/04/2023, 10:12

Pompele de căldură pot juca un rol foarte important în efortul de a reduce dependența de gaze naturale, nevoie motivată atât de impactul asupra climei, de creșterea prețurilor, cât și de implicațiile geopolitice legate de proveniența acestora. Totuși, de ce pare că am descoperit abia acum pompele de căldură, deși există de zeci de ani și de ce puțini dintre noi le avem în case, cu toate că sunt principala alternativă cu emisii scăzute de carbon la centralele pe gaz?

Pompele de căldură sunt o astfel de opțiune tehnologică și una din cele mai simple soluții de încălzire. Ele pot fi montate relativ facil, nu necesită gaze naturale și utilizează surse regenerabile pentru a funcționa. Pompa de căldură este un sistem electric care extrage energia termică dintr-un loc (mediul exterior – aer, pământ, apă) și o transferă în altul în mod eficient și sustenabil.

Funcționarea ei este bazată pe a doua lege a termodinamicii conform căreia căldura nu poate fi transferată spontan dintr-o locație rece în una caldă, pentru acest lucru fiind necesară energie suplimentară.

La pompele de căldură, energia suplimentară este introdusă de un compresor și transferată de o substanță numită refrigerant, care trece printr-un ciclu de evaporare și condensare. Pompa de căldură este formată dintr-o unitate exterioară și una interioară, între care circulă agentul frigorific ce transferă căldura schimbându-și starea din lichid în gaz, și invers.

Economisirea de energie și reducerea emisiilor de carbon

Deoarece nu generează căldură, ci o transferă dintr-un loc în altul, pompele de căldură folosesc mai puțină energie pentru a încălzi casa decât un sistem convențional electric sau pe gaz.

Acest lucru le face să fie cea mai eficientă metodă de a asigura încălzire (și răcire): chiar și la temperaturi pe care le considerăm scăzute, aerul, apa și solul conțin cantități de căldură pe care pompele de căldură le pot capta, și care sunt regenerate de soare. Cu un mic adaos de energie electrică, pompa va aduce această energie termică la nivelul dorit și o va furniza clădirii pe care dorim să o încălzească, notează Radu Dudău pentru Infoclima.

Pentru fiecare kW de energie electrică consumată de o pompă de căldură, aproximativ 4 kW de energie termică sunt generați, iar acest coeficient tinde să crească pe măsură ce tehnologia evoluează. Prin urmare, pompele de căldură sunt deja extrem de eficiente din punct de vedere energetic.

Pe lângă performanțele lor de eficiența energetică, pompele de căldură contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Contează, desigur, și modul în care a fost produsă electricitatea utilizată de acestea, rămânând esențial faptul că, în loc să utilizeze energie pentru a genera căldură, pompele preiau căldura deja existentă dintr-un mediu (natural) și o transferă în altul (antropic).

Mituri despre pompele de căldură

Numeroase credințe circulă în spațiul public cu privire la pompele de căldură și merită să clarificăm o parte din ele.

  • Pompele de căldură nu funcționează (bine) în zone reci

Testele arată că pompele de căldură continuă să funcționeze eficient la temperaturi de până la -20°C, această tehnologie fiind potrivită și pentru locații cu o climă mai rece. Ele continuă să funcționeze chiar dacă temperaturile scad încă și mai mult, însă vor avea nevoie de un aport crescut de energie electrică.

  • Trebuie neapărat să ai o casă bine izolată înainte de a putea instala o pompă de căldură

Este adevărat că o pompă de căldură va fi mai eficientă dacă locuința este bine izolată, dar acest lucru nu este obligatoriu pentru a putea utiliza pompa. Cu sistemul și instalația potrivite, pompele de căldură pot funcționa cu succes în clădiri mari și aerisite, neizolate termic, inclusiv clădiri impunătoare datând din anii 1700, biserici și catedrale.

  • Pompele de căldură sunt zgomotoase

Aceste temeri își au originea în perioada când pompele abia apăruseră pe piață, erau voluminoase și relativ zgomotoase. Însă, după ani de cercetări și inovare, pompele de căldură moderne sunt compacte, eficiente și nu fac mai multă găglăgie decît un frigider sau congelator. Atunci când funcționează, produc un murmur undeva în jur de 40 – 60 de decibeli (nivel echivalent cu cel al conversației dintre două persoane aflate la 1m una de cealalată, sau de zgomotul mediu dintr-un restaurant). Sunetul despre care e vorba provine de la ventilatorul pompei. E important ca ea să fie instalată de tehnicieni acreditați, pentru a evita eventualele zgomote provenite de la o montare imperfectă.

  • Pompele de căldură trebuie să funcționeze non stop

Acest mit se poate să fi apărut în cazul montării unor pompe de căldură la clădiri neizolate termic. Atunci când se întâmplă așa, datorită pierderilor de căldură e posibil să fie nevoie ca pompa de căldură să funcționeze tot timpul pentru a asigura nivelul de temperatură ales. Însă, în cazul clădirilor izolate termic, pompa de căldură va încălzi în primă fază tot spațiul, iar apoi va porni doar atunci când este nevoie, pentru a menține temperatura dorită.

  • Pompele de căldură au nevoie de multă mentenanță

În realitate, chiar deloc. De fapt, tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că pompa de căldură rămâne curată și că fluxul de aer nu e obstrucționat. În funcție de garanția oferită de producător, vom beneficia în general de o verificare de rutină pe an, iar dacă vom urma instrucțiunile primite, nu ar trebui să avem nici un fel de durere de cap vreo 20 de ani.

  • Pompele de căldură funcționează doar cu încălzire în pardoseală

Merită să spunem că pompele de căldură au nevoie de mai mult timp (decât o centrală pe gaze) pentru a încălzi tot spațiul pe care ni-l dorim, prin urmare o suprafață mai mare e utilă pentru a obține temperatura dorită. Acest lucru se întâmplă deoarece pompa de căldură încălzește agentul termic la 35-40°C, comparativ cu 60-65°C la o centrală pe gaz. De aceea, pompa de căldură este mai eficientă și are rezultate mult mai plăcute dacă e conectată la un sistem de încălzire prin pardoseală, dar funcționează foarte bine și cu calorifere (care trebuie să fie, însă, mai mari decât cele asociate unei centrale pe gaz – tocmai pentru a oferi acea suprafață mai mare despre care spuneam mai sus).

  • Pompele de căldură ocupă mult spațiu

Chiar dacă pompele de căldură au destul de multe componente (unitate internă, unitate externă, uneori tubulaturi subterane – pentru cele de tip geotermal), ele nu ocupă foarte mult spațiu, și sigur acesta e comparabil cu cel necesar unei centrale pe gaz și/sau aparatului de aer condiționat. În cazul tubulaturii, ea se montează toată în pământ, ascunsă vederii, la fel și cea supraterană, care se instalează pe perete.

  • Pompele de căldură se folosesc doar pentru încălzire

În pofida denumirii (pompe de căldură), tehnologia a fost creată pentru a putea fi utilizată în două direcții: să transfere căldură spre interior în sezonul rece (pentru încălzire), și dinspre interior în sezonul cald (pentru răcire). În plus, pompele de căldură pot fi echipate cu unități de încălzire a apei menajere.

  • Pompele de căldură se pot instala doar la construcții noi

Apartamente, case, clădiri de birouri, școli, bazine de înot și multe alte tipuri de clădiri, nou construite sau deja existente, pot să fie dotate cu pompe de căldură. Cantitatea de efort (financiar, temporal, tehnic) va depinde de sistemul de încălzire deja existent, și de tipul de pompă pe care îl alegem. În funcție de faptul că există izolație termică sau nu, necesarul termic va fi calculat și instalatorul va determina dimensiunea pompei de care avem nevoie.

  • Tehnologia pompelor de căldură e prea nouă și nu a avut timp să fie testată

De fapt, primele pompe de căldură a fost construită acum 150 de ani. Deși la început erau utilizate pentru extragerea sării, în ani 1950 pompele încep să fie montate ca surse de căldură în locuințe. Criza petrolului din anii 1970 reprezintă un motiv pentru ca tehnologia pompelor de căldură să ia avânt, iar astăzi nu mai încape îndoială că vorbim despre ceea ce va deveni principala modalitate de a capta căldură, și nu numai.

Limitări și constrângeri 

Într-adevăr, trebuie să avem în vedere câteva aspecte cel puțin la fel de importante ca tot ce am discutat până aici. În primul rând, e vorba despre costul de achiziție și instalare, care rămân ridicate. Ele depind de marca și tipul pompei, cele care utilizează sursa geotermală fiind cele mai scumpe, și pot să ajungă la câteva mii de euro pentru o singură pompă.

Acesta este principalul motiv pentru care pompele de căldură nu se instalează încă pe scară largă și pentru care cei mai mulți oameni sunt încă reticenți. În plus, centralele pe gaze sunt disponibile la costuri mult mai reduse, și chiar dacă ulterior instalării cheltuielile pot fi destul de mari, consumatorii tind să fie cel mai mult influențați de valoarea investiției inițiale.

De asemenea, trecerea de la o formă de încălzire tip centrală pe gaz la o pompă de căldură în clădiri mai vechi implică și alte costuri, de exemplu cele cu reabilitarea instalației electrice interioare și cu izolarea termică a construcției, și eventual cu schimbarea caloriferelor pentru încălzire în pardoseală. Într-adevăr, toate aceste investiții promit un confort sporit ulterior și costuri lunare mai scăzute, precum și eficiență energetică ridicată … însă e vorba de a lua o decizie să investim mult astăzi pentru promisiunea unui viitor mai rentabil, și pentru destul de multă lume această decizie nu este ușor de luat.

Apoi, chiar dacă reușim să depășim obstacolul financiar, durează încă frustrant de mult să intrăm în posesia pompei mult dorite. De și mai puțin ajutor este faptul că, adesea, furnizorul nici măcar nu ne va putea oferi un termen de livrare, iar noi va trebui să așteptăm undeva între 3 luni și un an, deoarece se pare că încă fluxurile de producție nu reușesc să satisfacă cererea într-un ritm previzibil.

Nevoia de tehnicieni calificați

O dată ce pompa de căldură a fost instalată, aceasta ar trebui să necesite foarte puțină întreținere și să fie extrem de ușor de utilizat. E important de subliniat, însă, că pentru instalarea ei va fi nevoie de un profesionist. Există mai multe tipuri de pompe, și fiecare are un anumit specific de instalare. Deoarece o vom folosi undeva între 15 – 20 de ani, e important să discutăm cu instalatorul toate aspectele importante: care sunt nevoile noastre legate de pompă, unde să fie instalată, la ce trebuie să ne așteptăm în timp legat de costurile de utilizare, și orice altceva ne trece prin minte. Un profesionist va trebui să poată să ne răspundă corect la toate întrebările.

Observațiile empirice arată faptul că firmele producătoare de pompe de căldură investesc în pregătirea și calificarea echipelor care instalează aceste echipamente. Adesea, aceiași specialiști se ocupă și de procesul de vânzare și consiliere a clienților, precum și de mentenanța de după achiziție. De aceea, instalatorii se specializează pe aparatura unei singure companii producătoare. Nu în ultimul rând, realizarea instalării cu o echipă certificată de firma ofertantă ne va asigura și de garanția aferentă.

Cadrul național de reglementare are relevanță și în această privință. Claritatea pe care un astfel de cadru o poate aduce este esențială pentru companiile producătoare de pompe de căldură. Atunci când ele au o mai bună vizibilitate înclusiv pe ceea ce înseamnă subvenții publice, segmentul de business pe care îl pot dezvolta devine mult mai transparent și ușor de perceput. Firmele care văd un orizont de timp mai mare cu mai multă certitudine pot face calcule mai corecte, pot aloca bugetul în mod optim, inclusiv pentru a acoperi programe de specializare mai bine țintite spre nevoile clienților (articolul integral pe Infoclima).


Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | Expert: ”Digitalizarea duce la reducerea pierderilor din industrie și, implicit, la reducerea gazelor cu efect de seră”

Creșterea temperaturii globale și EFECTELE pe termen lung

Femeile, VULNERABILE în fața efectelor negative ale schimbărilor climatice

Modificarea compoziției stratului de OZON și efectele pe termen lung

Cum putem economisi ENERGIE în locuințele noastre?

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”România a pierdut startul la cărbune în urmă cu 10-15 ani, nu ieri, nu alaltăieri”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto