Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”
Publicat: 08/01/2021, 15:11

Corneliu Pascu, președinte Iridex Group, a vorbit la GÂNDUL LIVE, despre rolul Primăriei Capitalei și a primăriilor de sector în colectarea și tratarea deșeurilor biodegradabile, precum și despre reglementarea legislației care, nemodificată, atrage după sine o serie de sincope și aduce un prejudiciu de imagine societăților de colectare a deșeurilor.

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară”

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară. Antevorbitorul meu, (n.r. Robert Negoiță) spunea că nu are în atributii colectarea biodeseurilor. Sigur, colectarea biodeseurilor, ca și colectarea separată a deșeurilor din ambalaje revine, conform Legii 215, „autorităților locale și Sectoarelor, cu excepția organizării, tratării mecano-biologice a deșeurilor municipale și a celor similare de administrare a depozitelor de deșeuri și instalațiilor de eliminare a deșeurilor”.

„Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

„Tratarea biodeseurilor  revine Primăriei Capitalei. Primăriile de Sector au obligația de a colecta separat biodeseurile, iar Primăria Capitalei trebuie să indice prin Caietul de sarcini locul unde se face tratarea deșeurilor biodegradabile, locul unde se elimina deșeurile, și numai astfel fiecare autoritate știe ce trebuie să facă.

Iridex are o stație de compost de 40.000 de tone/an, autorizată și care funcționează parțial. Funcționează parțial cu deșeuri rezultate de la stațiile de sortare, nu biodeseuri colectate. Aici trebuie să își facă rolul de coordonator și de control a serviciului de salubrizare Primăria Capitalei care, în ultimii 15 ani, s-a derogat frecvent de sarcina atribuită de lege, inclusiv în eliminarea deșeurilor. După cum știți, depozitul pe care îl administrăm este al Primăriei Capitalei, nu al Index, cum alți primari au indus în eroare”.

„Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale”

„Dacă nu respectăm legislație,  nu obținem nici autorizații. Nu este adevărat că nu suntem pregătiți pentru tratarea biodeseurilor. Avem 34 de stații de tratare a biodeseurilor biodegradabile, finanțate din fonduri europene. Aceste stații nu sunt puse în funcțiune, tot din motivul că autoritățile locale nu au reușit să încredințeze colectarea deșeurilor separat și ca astăzi să funcționeze. Noi operăm în două județe, dar instalațiile de compostare nu funcționează din lipsa  colectării separatate a deșeurilor și aducerea lor la aceste centre de management a deșeurilor. Numai implicarea autorităților locale poate ajuta. Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale, ce atribuții au și ce respectă sau nu.

La nivelul Sectorarelor se colectează deșeurilor prin amânarea unor contracte de delegare, expirate de 15 ani, care nu au mai fost reînnoite la parametrii legislației, odată cu aderarea României la UE. Trebuie căutate verigile care nu funcționează, iar la nivelul Guvernului, există un Comitet Național de Gestionare a Guvernului, care ar trebui să facă analize în fiecare județ și să schimbe prin legislație sau prin schimbarea mentalității edililor. Altfel, se aruncă cu noroi în tot felul de societăți”, a concluzionat Corneliu Pascu la  GÂNDUL LIVE.

Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a declarat, vineri, la GÂNDUL LIVE, că administrația pe care o conduce a trimis solicitare la DSP de acum trei luni pentru ridicarea unei stații de reciclare a gunoiului, însă, până acum nu s-a primit niciun răspuns. „Își bat joc de noi, asta este administrația centrală”, spune Negoiță.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Meteorologii anunță că ne vom confrunta cu noi recorduri de temperatură. Fenomenul îngrijorător ce va...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Horoscop 3 august 2021. Zodia care trebuie să facă schimbări majore pentru bani
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
Lovitură pentru cei care au cont la bancă! Poți rămâne fără banii de pe card...
Laura Dincă a dezvăluit tot. De ce s-a despărțit de Cristian Boureanu
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...