Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

Redactor:
Florentina Dinu
Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

Corneliu Pascu, președinte Iridex Group, a vorbit la GÂNDUL LIVE, despre rolul Primăriei Capitalei și a primăriilor de sector în colectarea și tratarea deșeurilor biodegradabile, precum și despre reglementarea legislației care, nemodificată, atrage după sine o serie de sincope și aduce un prejudiciu de imagine societăților de colectare a deșeurilor.

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară”

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară. Antevorbitorul meu, (n.r. Robert Negoiță) spunea că nu are în atributii colectarea biodeseurilor. Sigur, colectarea biodeseurilor, ca și colectarea separată a deșeurilor din ambalaje revine, conform Legii 215, „autorităților locale și Sectoarelor, cu excepția organizării, tratării mecano-biologice a deșeurilor municipale și a celor similare de administrare a depozitelor de deșeuri și instalațiilor de eliminare a deșeurilor”.

„Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

„Tratarea biodeseurilor  revine Primăriei Capitalei. Primăriile de Sector au obligația de a colecta separat biodeseurile, iar Primăria Capitalei trebuie să indice prin Caietul de sarcini locul unde se face tratarea deșeurilor biodegradabile, locul unde se elimina deșeurile, și numai astfel fiecare autoritate știe ce trebuie să facă.

Iridex are o stație de compost de 40.000 de tone/an, autorizată și care funcționează parțial. Funcționează parțial cu deșeuri rezultate de la stațiile de sortare, nu biodeseuri colectate. Aici trebuie să își facă rolul de coordonator și de control a serviciului de salubrizare Primăria Capitalei care, în ultimii 15 ani, s-a derogat frecvent de sarcina atribuită de lege, inclusiv în eliminarea deșeurilor. După cum știți, depozitul pe care îl administrăm este al Primăriei Capitalei, nu al Index, cum alți primari au indus în eroare”.

„Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale”

„Dacă nu respectăm legislație,  nu obținem nici autorizații. Nu este adevărat că nu suntem pregătiți pentru tratarea biodeseurilor. Avem 34 de stații de tratare a biodeseurilor biodegradabile, finanțate din fonduri europene. Aceste stații nu sunt puse în funcțiune, tot din motivul că autoritățile locale nu au reușit să încredințeze colectarea deșeurilor separat și ca astăzi să funcționeze. Noi operăm în două județe, dar instalațiile de compostare nu funcționează din lipsa  colectării separatate a deșeurilor și aducerea lor la aceste centre de management a deșeurilor. Numai implicarea autorităților locale poate ajuta. Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale, ce atribuții au și ce respectă sau nu.

La nivelul Sectorarelor se colectează deșeurilor prin amânarea unor contracte de delegare, expirate de 15 ani, care nu au mai fost reînnoite la parametrii legislației, odată cu aderarea României la UE. Trebuie căutate verigile care nu funcționează, iar la nivelul Guvernului, există un Comitet Național de Gestionare a Guvernului, care ar trebui să facă analize în fiecare județ și să schimbe prin legislație sau prin schimbarea mentalității edililor. Altfel, se aruncă cu noroi în tot felul de societăți”, a concluzionat Corneliu Pascu la  GÂNDUL LIVE.

Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a declarat, vineri, la GÂNDUL LIVE, că administrația pe care o conduce a trimis solicitare la DSP de acum trei luni pentru ridicarea unei stații de reciclare a gunoiului, însă, până acum nu s-a primit niciun răspuns. „Își bat joc de noi, asta este administrația centrală”, spune Negoiță.

 

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Anamaria Prodan, `lucrată` pe la spate de dușmanul ei de moarte! Din cauza lui, Gigi...
Cum a amenințat-o Mihai Gâdea pe Diana Șoșoacă. Senatoarea AUR a dezvăluit de ce a...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Florin Busuioc, luat la țintă de CNA! E HALUCINANT ce a pățit vedeta de la...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide