Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”
Publicat: 08/01/2021, 15:11

Corneliu Pascu, președinte Iridex Group, a vorbit la GÂNDUL LIVE, despre rolul Primăriei Capitalei și a primăriilor de sector în colectarea și tratarea deșeurilor biodegradabile, precum și despre reglementarea legislației care, nemodificată, atrage după sine o serie de sincope și aduce un prejudiciu de imagine societăților de colectare a deșeurilor.

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară”

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară. Antevorbitorul meu, (n.r. Robert Negoiță) spunea că nu are în atributii colectarea biodeseurilor. Sigur, colectarea biodeseurilor, ca și colectarea separată a deșeurilor din ambalaje revine, conform Legii 215, „autorităților locale și Sectoarelor, cu excepția organizării, tratării mecano-biologice a deșeurilor municipale și a celor similare de administrare a depozitelor de deșeuri și instalațiilor de eliminare a deșeurilor”.

„Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

„Tratarea biodeseurilor  revine Primăriei Capitalei. Primăriile de Sector au obligația de a colecta separat biodeseurile, iar Primăria Capitalei trebuie să indice prin Caietul de sarcini locul unde se face tratarea deșeurilor biodegradabile, locul unde se elimina deșeurile, și numai astfel fiecare autoritate știe ce trebuie să facă.

Iridex are o stație de compost de 40.000 de tone/an, autorizată și care funcționează parțial. Funcționează parțial cu deșeuri rezultate de la stațiile de sortare, nu biodeseuri colectate. Aici trebuie să își facă rolul de coordonator și de control a serviciului de salubrizare Primăria Capitalei care, în ultimii 15 ani, s-a derogat frecvent de sarcina atribuită de lege, inclusiv în eliminarea deșeurilor. După cum știți, depozitul pe care îl administrăm este al Primăriei Capitalei, nu al Index, cum alți primari au indus în eroare”.

„Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale”

„Dacă nu respectăm legislație,  nu obținem nici autorizații. Nu este adevărat că nu suntem pregătiți pentru tratarea biodeseurilor. Avem 34 de stații de tratare a biodeseurilor biodegradabile, finanțate din fonduri europene. Aceste stații nu sunt puse în funcțiune, tot din motivul că autoritățile locale nu au reușit să încredințeze colectarea deșeurilor separat și ca astăzi să funcționeze. Noi operăm în două județe, dar instalațiile de compostare nu funcționează din lipsa  colectării separatate a deșeurilor și aducerea lor la aceste centre de management a deșeurilor. Numai implicarea autorităților locale poate ajuta. Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale, ce atribuții au și ce respectă sau nu.

La nivelul Sectorarelor se colectează deșeurilor prin amânarea unor contracte de delegare, expirate de 15 ani, care nu au mai fost reînnoite la parametrii legislației, odată cu aderarea României la UE. Trebuie căutate verigile care nu funcționează, iar la nivelul Guvernului, există un Comitet Național de Gestionare a Guvernului, care ar trebui să facă analize în fiecare județ și să schimbe prin legislație sau prin schimbarea mentalității edililor. Altfel, se aruncă cu noroi în tot felul de societăți”, a concluzionat Corneliu Pascu la  GÂNDUL LIVE.

Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a declarat, vineri, la GÂNDUL LIVE, că administrația pe care o conduce a trimis solicitare la DSP de acum trei luni pentru ridicarea unei stații de reciclare a gunoiului, însă, până acum nu s-a primit niciun răspuns. „Își bat joc de noi, asta este administrația centrală”, spune Negoiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația