GÂNDUL LIVE. Creșterea economică a României. Consultant financiar: Nu am repornit economia așa cum trebuia / „Proiectul de buget este doar o culegere de bune intenții” – VIDEO

Publicat: 10/03/2021, 13:28
Actualizat: 10/03/2021, 14:26

Creșterea economică a României din ultimul trimestru al anului trecut a venit cu prețul vieților omenești întrucât țara noastră a fost printre puține în care restrițiile au fost relaxate, susține consultantul financiar Adrian Negrescu la GÂNDUL LIVE. 

Consultantul financiar Adrian Negrescu este de părere că economia românească nu a fost repornită așa cum ar fi trebuit, astfel încât riscurile de infectare cu SARS-COV-2 să fie prevenite.

Creșterea economică a României: „A venit pe o problemă foarte dificilă din punct de vedere al pandemiei”

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți, 9 martie, că România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul IV din 2020.

„Vedeam datele pe ultimul trimestru al anului trecut., Da, trebuie să fim optimiști și să mizăm pe ideea că o crească economia. Dar, din păcate, creștere economică din trimestru patru a anului trecut a venit pe o problemă foarte dificilă din punct de vedere al pandemiei. Să nu uităm că noi am fost printre puținele țări care au relaxat măsurile de restricții în perioada trimestrului patru. Și cu ce cost? M-am uitat pe datele INS, am avut aproape 100.000 de noi cazuri de îmbolnăvire. (…) Costurile sociale, costurile vieților umane, din păcate, s-au văzut.

Da, am repornit economia, dar nu am știut cum să o repornim așa cum trebui încât să prevenim riscurile de infectare. Îmi este teamă că ultimele măsuri anunțate astăzi de premier (…) s-ar putea să creeze și mai multe probleme decât să genereze o temperare a numărului de îmbolnăviri având în vedere că nu au la baza lor un studiu, o explicație concretă (…) Sunt multe semne de întrebare care continuă. Nu am învățat nimic din experiența din 2020 și continuăm să luăm măsuri de acest gen, de pe o zi pe alta, care afectează mediul economic”, a susținut Adrian Negrescu.

Proiectul de buget – o culegere de bune intenții

Proiectul de buget este doar o culegere de bune intenții. Pleacă de la premisa unei creșteri economice care e puțin (probail) să se întâmple. Să crească economia 4,3 ar însemna să scăpăm de pandemie și businessul să repornească. Din păcate, experiența ultimelor două luni ne arată că situația nu este atât de roză. Principalul exportator al țării, Dacia, e într-o criză puternică, și-a oprit producția din cauza crizei de subansamble. Statul a fost nevoit să împrumute în primele două luni de zile 21 de miliarde de lei pentru a-și acoperi cheltuielile. (Este) dublu față de cât estima înainte de începutul anului. Situația nu este una foarte-foarte bună iar proiectul de buget și această creștere economică trebuie privite cu multe rezerve. Vom supraviețui în 2021. Acesta este cuvântul de ordine – supraviețuirea”, a explicat consultantul financiar la GÂNDUL LIVE.

„Căderea economică din 2020 s-ar putea să se prelungească și în 2021”

„Lucrurile nu cred că își vor reveni la normal având în vedere acesta al treilea val al pandemiei și accentuarea problemelor economice. Avem 60.000 de companii care se află în pragul insolvenței. Avem un blocaj financiar care se accentuează în economie. Se plătesc facturile undeva la 120 de zile. Sunt multe companii care în momentul de față suferă de lipsă de bani. Au bani pentru o lună – două maxim să supraviețuiască. Sunt multe probleme în economiei pe care, din păcate, guvernanții nu le-au luat în calcul atunci când au construit acest proiect de buget. Mi-e teamă că în absența banilor europeni lucrurile vor lua o turnură destul de gravă din punct de vedere economic. Căderea economică din 2020 s-ar putea să se prelungească și în 2021”, a mai susținut expertul.

Economia în 2021: Unele sectoare își vor reveni, altele se vor adânci în criză

„Vor fi sectoare care își vor reveni în 2021. Va fi evoluție econimică sub forma literei K, unele sectoare își vor reveni, altele vor continua să rămână în criză sau se vor adânci în criză. E o situație neobișnuită, cu care nu ne-am mai confruntat din punct de vedere economic. E o situație pe care trebuie să o tratăm cu măsuri predictibile. Din păcate nu vedem acest lucru. Vedem că inclusiv programele de ajutorare a mediului de afaceri s-au poticnit, nu sunt bani, nu se alocă sprijin suficient. Mai mult decât atât, impunem noi restricții fără să explicăm oamenilor sau fără să le dăm posibilitatea de a se pregăti pentru aceste restricții. Mă refer aici în special la mediul de afaceri”, a conchis adrian Negrescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?