GÂNDUL LIVE. Cristian Pîrvulescu, politolog, despre campania de vaccinare anti-COVID: Nu au reușit să combată teoriile conspirației. Nu vor să recunoască că au luat măsuri greșite

Publicat: 24/06/2021, 21:31
Actualizat: 24/06/2021, 23:06

Cristian Pîrvulescu, politolog, a vorbit, în cadrul emisiuni GÂNDUL LIVE, despre campania de vaccinare anti-COVID, dar și despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu și despre demiterea Avocatului Poporului.

„Uitându-ma la campania de vaccinare, am observat că scăderea este drastică. În ritmul acesta, probabil că în 2025 vom reuși să avem cei 70-80% de români vaccinați, petnru a putea întâmpina valul patru. Valul al patrulea va fi un val cu varianta indiană, care pare să fie mult mai contagioasă decât varianta britanică. Și aici vorbim de ipocrizie, la fel ca în cazul educației sexuale în școli. Și virusul există, iar el se va manifesta dacă nu reluăm măsuri de percauție și vă dau un exemplu bun: Israelul, de teama unui nou val, reintroduce restricții. Noul premier al Istraelului a spus că se comportă ca și cum ar fi începutul unui nou val”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

„Nu vor să recunoască că au luat măsuri greșite”

„Am avut un început bun față de țările din Europa Occidentală. Acestea au mers, însă, bătrânește: Au vaccinat persoanele în vârstă, iar dacă vă uitați, acum, la procentele din acele țări, veți vedea că au 90% din persoanele care sunt peste 60 de ani sunt imunizate, iar la noi sunt în jur de 20/25% vaccinate. E adevărat că populația urbană este imunizată, dar este că și cum am avea iluzia că dacă ne-am vaccina toți românii, virusul nu ar mai veni din exterior și nu ar mai cunoaște mutații. Cred că este un blocaj mental, nu vor să recunoască că au luat măsuri greșite, principala fiind ridicarea restricțiilor de la 15 mai, ceea ce a creat impresia că se poate și așa.

Mai mult decât atât, nu au reușit să combată știrile false și teoriile conspirației, care sunt puternice în România și care blochează vaccinarea. Încă sunt state în care lucrurile se iau în serios. Din păcate, în România privim cu foarte mare relaxare ce se va întâmpla în toamnă”, a mai spus el.

Moțiune ce cenzură împotriva Guvernului Cîțu

„Despre faptul că unii parlamentari nu vor vota moțiunea de cenzură, Cristian Pîrvulescu a declarat: „Gândiți-va la situația care a existat la câderea Guverului Dâncilă, când PSD a folosit același mijloc, iar cei care s-au dus și au votat au făcut-o în mod clar, evident. Acum, probabil că datorită tensiunilor din PNL și nu numai, s-ar putea să fie câțiva nemulțumiți. Aritmetic, nu ar fi destui, dar, ma gândesc, ar fi un semnal pe care vor să-l estompeze. Altfel nu-mi dau seama de ce nu ar face exercițiul până la capăt, cu atât mai mult cu cât l-au criticat. Din punctul meu de vedere, este și neconstituțional să obligi un parlamentare să nu voteze, pentru că parlamentarul nu e dependent de partid, ci doar de propria sa conștiință”, spune Cristian Pîrvulescu.

Pîrvulescu a vorbit și despre scrisoarea pe care Marcel Ciolacu a trimis-o şefilor Comisiei Europene, dar și despre întrebările pe care Comisia de la Veneția le-a pus pentru a motiva demiterea Avocatului Poporului.

„Este exact ca moțiunea de cenzură: un exercițiu. Pe de altă parte, să nu uităm un lucru: Comisia de la Veneția a trimis niște întrebări celor doi președinți (președintele Senatului și cel al Camerei Deputaților), dorind să știe care au fost criteriile legale pe baza cărăra a fost demis Avocatul Poporului. Cred că va fi greu de explicat. Există, din punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, care nu poate să intervină în procesul legislativ din România, dar poate să indice o slăbire a statului de drept, există o suspiciune, iar aceasta se referă la stabilitatea unei instituții care e considerată esențială într-un stat de drept. Asta nu înseamnă că doamna Renate Weber nu a făcut greșeli, dar se încadrau acele erori în articolul din Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului privind revocarea? E greu de demonstrat și cred că acesta este și punctul de vedere al Comisiei de la Veneția. Aștept cu nerăbdare să văd răspunsurile celor doi președinți. Din nefericire, se pare că nu reușim să stabilizăm statul de drept.”

„Avocatul Poporului are o funcție importantă într-un stat, el atrage atenția asupra modului în care sunt încălcate drepturile. Problema e: se încadrează revocarea doamnei Weber în limitele legii? În ceea ce privește vârsta constituțională, deși se numesc judecătorii, să știți că nu sunt magistrați. Sunt politicieni care au o experință juridică de minimum 20 de ani”, a precizat Cristian Pîrvulescu, politolog.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
Mister pentru pensionari. Cum se fac calculele și cu cât le cresc veniturile
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Numărul căsătoriilor din China a crescut pentru prima oară în ultimii 10 ani